«Αλίμονο σε αυτούς που δεν ξέρουν ότι δεν ξέρουν αυτά που δεν ξέρουν», του Θανάση Καμπισιούλη

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Αλίμονο σε αυτούς που δεν ξέρουν ότι δεν ξέρουν αυτά που δεν ξέρουν», του Θανάση Καμπισιούλη

«Την επαναφορά της εβδομαδιαίας ενημέρωσης για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Την ενημέρωση θα κάνει κάθε Τρίτη στη 1 το μεσημέρι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, στο νέο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας.» Στο άκουσμα αυτής της εξέλιξης κι ενώ τις προηγούμενες εβδομάδες όλοι διαπιστώναμε ότι υπάρχει μια γενικότερη χαλαρότητα, τώρα αρχίσαμε τις αμφιβολίες στο κατά πόσο μια τέτοια ενημέρωση θα μας βοηθήσει ή θα μας τρομοκρατήσει. Έχουμε να κερδίσουμε κάτι από την ενημέρωση αυτή ή τα αποτελέσματα θα είναι η μεγαλύτερη χαλάρωση και η απαξίωση της.

Η ενημέρωση που λαμβάνουμε πρέπει να περνάει από κάποια διαδικασία σκέψης και αξιολόγησης. Δεν μπορεί για τέτοια σημαντικά θέματα να ισχυριζόμαστε ότι η ενημέρωση – κάθε επίσημη ενημέρωση – μας τρομοκρατεί! Αυτές οι αμφιβολίες μου θύμισαν τα πρώτα δικαστήρια στην Αμερική που αποζημίωναν καταναλωτές επειδή στην συσκευασία των απορρυπαντικών δεν έγραφαν ότι το απορρυπαντικό δεν …το πίνουμε ή αν αγοράσεις μπισκότα τρώγονται μόνο τα μπισκότα και όχι η …συσκευασία τους. Είναι σαν αυτό που λένε κάποιοι συνάνθρωποί μας «εγώ δεν πάω στο Νοσοκομείο!» όταν αντιμετωπίζουν κάποιο θέμα υγείας. Η ενημέρωση είναι απαραίτητη και ο σκοπός είναι να χρησιμοποιηθεί με τέτοιο τρόπο από εμάς ώστε να μας διευκολύνει και μόνο.
Στις μέρες μας η λήψη ενημέρωσης είναι πολύ εύκολη αλλά και ατελείωτη. Που σημαίνει ότι εύκολα μπορούμε να τη βρούμε δίπλα μας και σε όση ποσότητα επιθυμούμε. Αλλά επειδή είναι τόσο …πλούσια και σχετικά φθηνή πρέπει εμείς να επιλέξουμε τι από όλα αυτά θα αλιεύσουμε και θα πιστέψουμε. Ο κάθε ένας με την εμπειρία του θα βρει τις πηγές και τον τρόπο της ενημέρωσης. Ένα τέτοιο παράδειγμα κρατάτε αυτή τη στιγμή στα χέρια σας. Μια μικρή και φθηνή εφημερίδα που όμως έχει πολύ σημαντικές επιλογές στις σελίδες της με σκοπό να σας προσφέρουν την πιο αξιόπιστη ενημέρωση που χρειάζεστε. Μια μέρα, που ο Σωκράτης έκανε τη βόλτα του στην Ακρόπολη, συνάντησε έναν γνωστό του, ο οποίος με χαρά του ανακοίνωσε ότι έχει να του πει κάτι πολύ σημαντικό, που άκουσε για κάποιον από τους μαθητές του. Ο Σωκράτης τον προσγείωσε και του είπε ότι θα ήθελε, πριν του πει τι είχε ακούσει, να κάνουν το τεστ της «τριπλής διύλισης». Του εξήγησε ότι πρέπει να «φιλτράρουμε» κάθε τι που θέλει κάποιος να μας πει. Θα πρέπει να μην δεχόμαστε αβασάνιστα το καθετί που ακούμε ή βλέπουμε.
Το πρώτο φίλτρο είναι αυτό της ΑΛΗΘΕΙΑΣ. Πόσο σίγουροι είμαστε ότι αυτό που θέλει κάποιος να μας πει, να μας ενημερώσει είναι αλήθεια; Αν είναι μια φήμη, κάτι που άκουσε κάποιος, κάτι που υποθέτει ένας άλλος, μάλλον δεν είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας. Το δεύτερο φίλτρο, αυτό της ΚΑΛΟΣΥΝΗΣ. Θέλουν να μας πουν κάτι καλό για κάποιον ή να τον κακολογήσουν; To φίλτρο αυτό μπαίνει διότι πιο εύκολα κάποιος θα πει κάτι άσχημο για έναν άλλον όπως πιο εύκολα ένα δελτίο ειδήσεων θα πει μια κακή είδηση παρά μια ευχάριστη και καλή. Τέλος, υπάρχει και το τρίτο φίλτρο, της ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ. Αυτό που θέλουν να μας ενημερώσουν είναι χρήσιμο για εμάς;
Πριν μερικούς μήνες, στις ημέρες της καραντίνας, γνωστός σεφ μαγείρευε στα social media και τον παρακολουθούσαν περισσότερα από 15.000 άτομα. Λογικό, ίσως, αφού ήμασταν «μέναμε στα σπίτια μας» και σχεδόν όλοι μαγείρευαν στην κουζίνα τους. Την ίδια στιγμή συγγραφείς και μορφωμένοι άνθρωποι δεν είχαν κοινό μεγαλύτερο από 800 άτομα στα δικά τους λάιβ. Ούτε αυτό είναι κακό αφού μπορεί κάποιος να επιλέξει να μαγειρέψει αντί να ασχοληθεί με την ανάγκη της πνευματικής του τροφής. Αυτό που όμως θεώρησα κακό είναι ότι την ίδια στιγμή σε λάιβ μοντέλων της «ελληνικής show biz» μας, το κοινό που παρακολουθούσε την όμορφη κοπελίτσα που απλά καθόταν στον καναπέ της, ήταν παραπάνω από 2.000 άτομα. Όταν έχουμε τόσα πολλά να μάθουμε και για τόσα πολλά να ενημερωθούμε δεν είναι χαμένος χρόνος να ενημερωνόμαστε για άχρηστα προς εμάς θέματα;
Σήμερα, στην εποχή των πολλαπλών απαιτήσεων, σε μια πραγματικότητα που τα γεγονότα εξελίσσονται με ταχύ ρυθμό και ο ρυθμός της ζωής είναι έντονος ή ανάγκη της γρήγορης και σωστής ενημέρωσης είναι αδιάκοπη. Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουμε καθημερινές επιτυχίες, αποτυχίες, πολέμους, επιστημονικά επιτεύγματα αλλά και αρρώστιες και καταστροφές. Προκειμένου ο άνθρωπος ν’ ανταποκριθεί σ’ αυτή την κατάσταση έχει ανάγκη την ενημέρωση γύρω από ζητήματα που αφορούν την προσωπική, την κοινωνική αλλά και τη παγκόσμια δράση. Καλύτερη ενημέρωση σημαίνει καλύτερες επιλογές και καλύτερα αποτελέσματα.
Σε όλο αυτό τον κυκεώνα της ενημέρωσης δεν είμαστε μόνοι, μικροί και αδύναμοι. Την δύναμη την κρατάμε εμείς στα χέρια μας. Στο χέρι μας είναι να επιλέξουμε αν θα δούμε και ποιο δελτίο ειδήσεων, αν θα ενημερωθούμε και από ποια εφημερίδα, αν θα αναζητήσουμε την ενημέρωση και σε ποιο site. Δεν πρέπει να μιλάμε γενικά για εφημερίδες, τηλεοράσεις, βιβλία και Internet. Υπάρχουν όλα γύρω μας και κάποια από αυτά είναι καλά ενώ κάποια άλλα είναι …για πέταμα. Εμείς θα τα αξιολογήσουμε και θα τα επιλέξουμε. Αυτό που είναι καλό για εμάς μπορεί για άλλους να είναι βαρετό. Με τον ίδιο τρόπο αυτό που για εμάς είναι για πέταμα σε άλλους μπορεί να είναι χρήσιμο.
Ο καθένας αναζητά τη δική του αλήθεια, το δικό του δρόμο, τη δική του Ιθάκη. Ακόμη και η δεκαετής περιπλάνηση του Οδυσσέα για την επιστροφή στην Ιθάκη δεν ήταν μόνο ένας αδιάκοπος αγώνας δοκιμασιών και περιπετειών αλλά και ένας αγώνας ενημέρωσης. Έπρεπε να παλέψει με τις φήμες, τα ψέματα αλλά και τις αλήθειες. Όταν οι Θεοί είδαν το πάθος και την επιμονή του κυριάρχησε η Αλήθεια και η αγκαλιά της Πηνελόπης. «Η δουλειά που θα προχωρήσει είναι αυτή που θα επιμείνεις», έγραψε ο Όμηρος.

* Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου: eetsi@windowslive.com.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή