Δημιουργία Τοπικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου πόλης – Άρθρο Πρόσκληση του Δ. Μπουλούτη

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Δημιουργία Τοπικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου πόλης – Άρθρο Πρόσκληση του Δ. Μπουλούτη

Φίλες, Φίλοι,
Δράσεις πολλών χρόνων για την προστασία του αστικού πρασίνου, κύρια στις λαϊκές γειτονιές, σε άλλους δημόσιους χώρους, στις αναδασώσεις της λοφοσειράς των Τουρκοβουνίων και αλλού, με δράσεις ατομικές, μεμονωμένες, με παρέες, ομάδες, κινηματικές δράσεις και προπάντων με Συλλόγους (Δράση) που μόνιμα είμαστε εντός του δάσους, σχεδόν καθημερινά, έφεραν υπόσταση στις ιδέες τόσων χρόνων τόσων πολλών ανθρώπων! Στον κρανίου τόπο με τα δεκάδες λατομεία που μετά τις εκτεταμένες επιχωματώσεις περασμένων δεκαετιών, έχουμε τώρα ένα «ολοζώνταντο» δάσος με ποικιλία φυτών και με το πεύκο να επικρατεί.

Η παρουσία αυτού του Πνεύμονα εντός της πόλης των Αθηνών, κάνει πάρα πολύ σημαντική την οικολογική «ισορροπία» στο νομό ολόκληρο. Η πολύπαθη από δασικούς εμπρησμούς Αττική έχει ένα νέο στολίδι να συμπληρώνει το παζλ των πράσινων διαδρομών. Ήδη έχει θετικά επηρεαστεί η ζωή των πολιτών των όμορων δήμων. Καθημερινά ανεβαίνουν χιλιάδες φίλοι – πολίτες για τον απλό περίπατο, την άθληση, τον βοτανισμό, την απλή ηρεμία του τοπίου με το ωραίο και πολλές εναλλαγές Ορεινό Ανάγλυφο.
Όμως αυτό το δάσος είναι απροστάτευτο. Είναι ανοιχτό από παντού. Μπαίνεις από γύρω με ευκολία. Μόνο τώρα τελευταία ο ΣΠΑΤ έχει κλείσει απ’έξω τα οχήματα και τις παράνομες αγροτικές δραστηριότητες. Το δάσος κινδυνεύει κάθε μέρα από ανάφλεξη είτε από αμέλεια είτε από δόλο.
Την τελευταία δεκαετία οι φιλότιμες προσπάθειες των λίγων αλλά και άριστων φίλων Εθελοντών του Περιβάλλοντος δεν καλύπτουν την ανάγκη για πυροφύλαξη. Πολλές φορές αυτενεργώντας γίνονται λάθη – δευτερεύονται ευτυχώς.
Λείπει ένας κεντρικός σχεδιασμός, η καθοδήγηση από δασολόγο, η μόνιμη παρουσία ενός φορέα κρατικού με προσωπικό εργασίας καθημερινά.
Είναι όμως τώρα η ώρα να τα συζητήσουμε όλα αυτά. Να ενώσουμε τις ενεργές οικολογικές δυνάμεις στην πόλη, να δράσουμε με συντονισμό και με ορίζοντα πάντα την επόμενη γενιά. Χωρίς παραγοντισμούς από διάφορους ειδικούς του χώρου, που μόνο επί χάρτου στα βιβλία τους και στα μολύβια τους είναι οικολόγοι.
Η πόλη αλλάζει ενώ σύντομα θα γίνει αγνώριστη από τα έργα και το τελικό αποτέλεσμα που θα επέλθει. Το Μετρό, η κεντρική πλατεία, το Παλαί, το Άλσος, είναι και κάποια άλλα μικρότερα που φέρνουν τεράστια ανατροπή στην εικόνα που είχαμε για το Γαλάτσι των παιδικών μας χρόνων. Όμως πάμε μπροστά! Στις μητροπόλεις δεν μπορείς να σχεδιάσεις όπως τον κήπο σου, με ιδανικό περιβάλλον.
Υπάρχει πράσινο μέτωπο του Γαλατσίου στο δάσος αυτό, κάτι που η Φιλοθέη και το Ψυχικό δεν στερήθηκαν ποτέ! Η δε Νέα Ιωνία για άγνωστο λόγο δεκαετίες πέρασαν και αδιαφορεί.
Τεκμηριωμένα πλέον μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει πλούσια βιοποικιλότητα στο βουνό που καταγράφεται σταθερά. Το μικροκλίμα εδώ εκπλήσσει – μόνο η διαφορά θερμοκρασίας από την Ομορφοκκλησιά προς το εσωτερικό του δάσους είναι 3 βαθμοί!
Κύρια μέσω του φορέα «Δράση» πραγματοποιούνται σχολικές εκδρομές, δασικά μαθήματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, θεματικές επισκέψεις συλλόγων και περιπατητών, φιλοξενίες συλλογικοτήτων με παρόμοιες «ανησυχίες», αναδασώσεις, φύλαξη του χώρου, κομποστοποίηση με στολίδια τα μικρά βοτανικά παρτέρια και τις ξύλινες φωλιές!
Είναι, λοιπόν, μια νέα Ανάγκη της πόλης. Θα ζούμε εδώ μαζί με ένα δικό μας δάσος. Πρέπει όλοι να μάθουμε πώς θα γίνει αυτό. Με ασφάλεια και σεβασμό στους δικούς του κανόνες, αυτούς της φύσης. Πρέπει να γνωρίσουμε αυτό το όμορφο δάσος.
Με το καλό ένας περιβαλλοντικός σύλλογος θα πρέπει να συντονίζεται με τους φορείς της πολιτείας που έχουν λόγο εδώ. Όπου μας ζητηθεί να μετέχουμε και σε δράσεις. Η ατομική, η συλλογική εθελοντική προσφορά είναι θεμιτή πάντα και δεν απαλλάσσει από ευθύνες τις δημόσιες αρχές. Η συνεργασία όπου είναι δυνατόν είναι το τελικό μας στοίχημα για το καλό του περιβάλλοντος.
Να σκεφτούμε την παγκόσμια περιβαλλοντική και οικολογική κρίση, δρώντας τοπικά, όσο είναι καιρός. Καλό καλοκαίρι και… σας περιμένουμε στις ΔΡΑΣΕΙΣ.
Ιούλιος 2020
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή