Κοινή Ανακοίνωση για την Υγεία από Μαζικούς Φορείς του Δήμου Γαλατσίου

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Κοινή Ανακοίνωση για την Υγεία από Μαζικούς Φορείς  του Δήμου  Γαλατσίου

Κοινή Ανακοίνωση για την Υγεία από Μαζικούς Φορείς
του Δήμου Γαλατσίου


“Η Υγεία για όλους είναι δικαίωμα και όχι πολυτέλεια

Οι τεράστιες ελλείψεις και τα κενά του δημόσιου συστήματος υγείας στην χώρα μας που αναδείχθηκαν με έντονο τρόπο την περίοδο της πανδημίας δεν προέκυψαν το τελευταίο 6μηνο, λόγω κορωνοϊού. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της υποχρηματοδότησης και της υποβάθμισης όλων των κυβερνήσεων μέχρι τώρα που προωθούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ, μετατρέποντας την υγεία από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα.
Στη χώρα μας εξάλλου, ήταν χαρακτηριστική η ομολογία της κυβέρνησης από την αρχή της πανδημίας, ότι το σύστημα υγείας δεν θα άντεχε σε περίπτωση μαζικών κρουσμάτων. Δεν πήρε όμως μέτρα για την αποφασιστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, για την κάλυψη των 30.000 οργανικών θέσεων υγειονομικών που είναι κενές, για να ανοίξουν τα δεκάδες νοσοκομεία που έκλεισαν την τελευταία δεκαετία και να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες με βάση τον πληθυσμό της χώρας 3.500 κλίνες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας.
Αντίθετα, διευκόλυνε τους μεγαλοεπιχειρηματίες της υγείας να αυξήσουν τα κέρδη τους. Σκοπός τους, να χρυσοπληρώνουμε την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία, τα φάρμακα.
Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση και στο Δήμο μας στον τομέα τηςΥγείας επιδεινώνεται διαρκώς:

Δεν υπάρχει κάποιο νοσοκομείο, ενώ 2 από τα 4 κοντινότερα στην περιοχή μας, έχουν κλείσει, στα πλαίσια των συγχωνεύσεων και της υποβάθμισης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.
Την ίδια στιγμή, το Κέντρο Υγείας Γαλατσίου, η μοναδική δομή του Δημόσιου Συστήματος Υγείας δηλαδή στο Γαλάτσι, καλείται με 20 γιατρούς να καλύψει τις ανάγκες περισσότερων από 100.000 κατοίκων.
Και φυσικά, σε αυτή την κατάσταση, ούτε λόγος για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις. Άδειοι από προσωπικό παραμένουν οι χώροι που δημιουργήθηκαν για ιατρεία, τόσο στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας όσο και στο Άλσος Βεϊκου.
Κι όμως σήμερα, τον 21ο αιώνα, με το επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και τις τεχνολογίας, υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε ένα καθολικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας με πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μας.
Θεωρούμε λοιπόν, ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να περιμένουμε, δεν μπορούμε να ανεχτούμε αυτή την κατάσταση, πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας.
Όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαμε στην Σύσκεψη για την Υγεία, συμφωνήσαμε ότι χρειάζεται αγωνιστική διεκδίκηση για την λύση των προβλημάτων μας, ενώνοντας τις δυνάμεις μας και συντονίζοντας τη δράση μας για:
 Την άμεση κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Καμία απόλυση συμβασιούχων υγειονομικών. Να ανοίξουν τώρα κλίνες ΜΕΘ για την αντιμετώπιση πιθανού νέου γύρου πανδημίας, να στελεχωθούν με κλίνες τα νοσοκομεία που λειτουργούν με το άθλιο καθεστώς των ράντζων.
 Την ενίσχυση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (ιατρών όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτών και βοηθητικού προσωπικού), προκειμένου να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία τους, με επαρκή υλικοτεχνική υποδομή, με αποκεντρωμένα ιατρεία και κινητές μονάδες για κατ’ οίκον επισκέψεις που συνδέονται με τα Κέντρα Υγείας.
 Να στελεχωθεί τώρα κατάλληλα, με προσωπικό και υποδομές το Κέντρο Υγείας Γαλατσίου, σύμφωνα με την αναλογία σε προσωπικό και ειδικότητες που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες κατοίκων και εργαζομένων
 Το Κέντρο Υγείας να διαθέτει κέντρο οικογενειακού προγραμματισμού, εμβολιασμών, γυναίκας και παιδιού, ψυχικής υγείας, φυσιοθεραπευτήριο, φαρμακείο, παρέχοντας δωρεάν φάρμακα και να καλύπτει τον προγεννητικό έλεγχο των εγκύων και τις ιδιαίτερες ανάγκες φροντίδας τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 Το Κέντρο Υγείας να διαθέτει διαγνωστικά εργαστήρια που παρέχει δωρεάν εξετάσεις. (π.χ. εξέταση του PSA για άντρες άνω των 50 για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, μαστογραφίες για γυναίκες άνω των 40 ετών κλπ.)

 Να παρθούν άμεσα όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
 Να καλυφθούν οι ανάγκες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στις σχολικές μονάδες με πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού (γιατροί, νοσηλευτές κ.α.).
 Στους χώρους άθλησης να εξασφαλίζεται η παρουσία αθλητίατρου, χωρίς την επιβάρυνση των γονιών, των αθλητικών σωματείων.

Στη βάση των παραπάνω κατευθύνσεων, θα παρθούν μια σειρά πρωτοβουλίες ανάδειξης και διεκδίκησης του Συστήματος Υγείας που έχουμε ανάγκη σήμερα.

Αθλητικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Ένωση Γαλατσίου»
ΔΑΣ ΟΤΑ Δήμου Γαλατσίου
Ένωση Αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ Δήμου Γαλατσίου
Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Γαλατσίου
Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Πανοράματος Γαλατσίου «Η Αγία Ειρήνη»
Επιτροπή Νέων Εργαζομένων και Ανέργων Γαλατσίου
Επιτροπή Συνταξιούχων Γαλατσίου
Σύλλογος Γυναικών Γαλατσίου (Μέλος της ΟΓΕ)
Σύλλογος Θεσσαλών «Η Αργώ»
Σύλλογος Κεραμιωτών Νάξου «Ο Τίμιος Σταυρός»
Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας – Παράρτημα Α’ Αθήνας – Γαλατσίου”

Πήγαινε στην κορυφή