«Art in a Box» από τους μαθητές του Τμήματος Εικαστικών του Δ. Γαλατσίου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Art in a Box» από τους μαθητές του Τμήματος Εικαστικών του Δ. Γαλατσίου

Την Ομαδική Έκθεση με τίτλο «Art in a Box Vol.I» παρουσιάζουν οι μαθητές – ερασιτέχνες καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο Τμήμα Εικαστικών του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού του Δ. Γαλατσίου υπό την καθοδήγηση της δασκάλας τους εικαστικού Ελισσάβετ Διονυσοπούλου. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην Γκαλερί Ηώς (Χέυδεν 38, στην πλατ. Βικτώριας) από τις 15 Ιουλίου έως τις 28 Αυγούστου 2020.

Για να μας βάλουν στο πνεύμα και κυρίως το ερέθισμα της έκθεσης, στο κείμενο της πρόσκλησής τους μας αφηγούνται πως «την άνοιξη του 2020 βρεθήκαμε όλοι σε μια πρωτόγνωρη συνθήκη εγκλεισμού εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19. Μια διαφορετική άνοιξη, που διέκοψε τη φυσιολογική ροή της καθημερινότητάς μας, περιόρισε τις ανθρώπινες επαφές και μας ανάγκασε να μείνουμε κλεισμένοι στα “κουτιά” των πολυκατοικιών που ζούμε για να προστατευτούμε από την πανδημία. Μια άνοιξη κλειστή. »
Η ομάδα ερασιτεχνών καλλιτεχνών που δραστηριοποιείται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Γαλατσίου με δασκάλα την Ελισσάβετ Διονυσσοπούλου, έμεινε εκτός εργαστηρίου κατά τη διάρκεια του περιορισμού της κυκλοφορίας. Κατάφεραν ωστόσο, να αποδράσουν από τους τέσσερις τοίχους των σπιτιών τους, να αντισταθούν στην ανία της καραντίνας και να δουν τον εγκλεισμό και τη μεταξύ τους απόσταση σαν μια ακόμα ευκαιρία για δημιουργία. Το έναυσμα δόθηκε από τη δασκάλα τους, η οποία βρήκε τρόπο να φέρει την ομάδα και πάλι κοντά οργανώνοντας διαδικτυακά μαθήματα. Το θέμα της άσκησής τους με αφορμή τον εγκλεισμό ήταν «Το Κουτί». Συγκεκριμένα, πώς μπορεί κάποιος να δημιουργήσει ένα έργο με ένα κουτί, ενσωματώνοντας μάλιστα και το ίδιο το κουτί στο έργο;
Τα μέσα και ο τεχνικές ήταν ανοιχτά. Άφησαν τη φαντασία τους ελεύθερη και αποτύπωσαν τις σκέψεις και τα συναισθήματα που βίωσαν μένοντας σπίτι, με ό,τι υλικά μπορούσαν να βρουν μέσα σ’ αυτό. Χαρτί, σύρμα, ύφασμα, πλαστικά γάντια, κλωστές, πόστ-ιτ, έτοιμα αντικείμενα, επιστρατευτήκαν όλα για να δώσουν μορφή στις ιδέες τους. Προσιδιάζοντας στις αρχές τις εννοιολογικής τέχνης, δημιούργησαν έργα που απορρίπτουν την παραδοσιακή μορφή του έργου τέχνης και επικεντρώνονται στο συγκείμενο του έργου. Στις συνθήκες δηλαδή, που οδήγησαν στη σύλληψη και τη δημιουργία του κάθε Κουτιού και κατ’ επέκταση στη νοηματοδότησή του.
Όντας αποκλεισμένοι στο σπίτι, έδρασαν με απόλυτη καλλιτεχνική ελευθερία για να αποδώσουν το Κουτί που περικλείει τη δική τους άνοιξη του 2020. Τελικά, ίσως η άσκηση Art in a Box λειτούργησε γι’ αυτούς σαν ένα «κουτί πρώτων βοηθειών» ενάντια στις συνθήκες εγκλεισμού του κορονοϊού!
Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Αρχοντούλα Αθανασίου, Δέσποινα Αναστασοπούλου, Γεωργία Αλειφέρη, Μαρία Αρετάκη, Πέτρος Βόσσος, Ελισσάβετ Διονυσσοπούλου , Ιωάννα Δούμα, Αριάδνη Ευαγγελίου-Ραχιώτη, Άννα Καμπισίου , Νικολέττα Καραβίδα, Μαργαρίτα Καρλαυτη, Μανόλης Κλινάκης, Μαίρη Κοτζαμπουγιούκ, Ευδοξία Κουφοπούλου, Γεωργία Κυρτάτου, Νταίζη Λιγνού, Ελένη Μαυρονικόλα, Αγγελίνα Μπερούτσου , Χάρης Μπερούτσος, Βίλλυ Παναγουλέα, Δημήτρης Παπαδημητρόπουλος, Καίτη Παπασταύρου, Γιώργος Πετράκης, Πανωραία Τσαπαδίκου, Θανάσης Χαλάς.
Δασκάλα Εικαστικών Τεχνών του Πολιτιστικού & Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Γαλατσίου η Ελισσάβετ Διονυσσοπούλου.
Το κείμενο της πρόσκλησης επιμελήθηκε η Αλεξία Παππά.

– Γκαλερί Ηώς, Χέυδεν 38, πλατεία Βικτωρίας
Διάρκεια έκθεσης: 15 Ιουλίου 2020 – 28 Αυγούστου 2020
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 11:00 – 18:00

Πήγαινε στην κορυφή