Οδηγίες & Απαντήσεις σε Συχνές Ερωτήσεις που Προκύπτουν κατά τη Διάρκεια των Καλοκαιρινών Μηνών

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, το σώμα μας έχει αυξημένες ανάγκες για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υψηλότερες θερμοκρασίες και στις αλλαγές που βιώνει λόγω αυτών.
Επιπλέον, ενδεχομένως να δημιουργούνται απορίες αναφορικά με την τήρηση του προγράμματος, καθώς και του διατροφικού πλάνου τις ημέρες των διακοπών.

Ακολουθούν πέντε κοινές ερωτήσεις με τις αντίστοιχες απαντήσεις, που στόχο έχουν να βοηθήσουν στην καλύτερη προσαρμογή του οργανισμού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς και να σας προσανατολίσουν στο πώς μπορείτε να ακολουθείτε καλύτερα το πρόγραμμά σας κατά τη διάρκεια των διακοπών.

1. Με την άνοδο της θερμοκρασίας αισθάνομαι κόπωση. Με ποιο τρόπο θα μπορούσα να το αντιμετωπίσω;

Είναι συχνό με την αύξηση της θερμοκρασίας ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να βιώνει ένα πρόσθετο αίσθημα κόπωσης, που δεν υπήρχε πριν. Ο πιο συνήθης λόγος είναι η αύξηση των αναγκών του οργανισμού σε μεταλλικά στοιχεία και καλύτερη ενυδάτωση. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αυξάνεται σημαντικά η απώλεια μεταλλικών στοιχείων και ιχνοστοιχείων, λόγω αυξημένης εφίδρωσης και αυξημένης αποβολής τους μέσω των ούρων.

Η απλή κατανάλωση νερού, χωρίς την αύξηση πρόσληψης μεταλλικών στοιχείων, αυξάνει επιπλέον την αποβολή μεταλλικών στοιχείων, ενισχύοντας την εφίδρωση και τη διούρηση και επιδεινώνει την έλλειψη. Ο πιο απλός τρόπος για να αυξήσετε τα επίπεδα ενέργειας και να καλύψετε τα μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία, είναι να λάβετε το αλάτι υπογλώσσια. Τοποθετήστε μερικούς κόκκους από θαλασσινό μη-επεξεργασμένο αλάτι, είτε ροζ αλάτι Ιμαλαΐων, κάτω από τη γλώσσα σας και περιμένετε λίγο να απορροφηθεί. Αν νιώθετε ότι το σώμα σας χρειάζεται κι άλλο, επαναλάβετε.

Βοηθάει επίσης η χρήση λίγο παραπάνω αλατιού, από τα προαναφερθέντα στη σαλάτα σας, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Σε παρόμοιες περιπτώσεις ή και κατά τη διάρκεια ή μετά την άσκηση, συστήνεται επίσης η λήψη μεταλλικών στοιχείων και ιχνοστοιχείων με τη μορφή συμπληρώματος:

My Minerals 1 φακελάκι σε μισό λίτρο νερό καθημερινά. Από https://meetabstore.ch

2. Κατά την περίοδο των διακοπών και του καλοκαιριού, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν ακολουθώ το πρόγραμμα διατροφής, καταναλώνω περισσότερες από τις τροφές που δεν συνίστανται, όπως και αλκοόλ. Σε ποιο βαθμό θα με επηρεάσει αυτό και πώς μπορώ να το βελτιώσω;

Οι καλοκαιρινοί μήνες είναι ένα διάστημα που θέλουμε να χαλαρώσουμε και να «γεμίσουμε μπαταρίες», ώστε να αντιμετωπίσουμε τη χρονιά μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Είναι φυσιολογικό να ξεφύγουμε σε κάποιο βαθμό από το πρόγραμμα διατροφής ή να μην λάβουμε τα συμπληρώματα μας το ίδιο συστηματικά.

Παρότι μετά το καλοκαίρι ένας μεγάλος αριθμός από τους ασθενείς και πελάτες της κλινικής μας, επιστρέφει έχοντας «ξεφύγει» σε κάποιο βαθμό, ένας επίσης σημαντικός αριθμός από αυτούς, χρησιμοποιεί το καλοκαίρι και την περίοδο των διακοπών ως ευκαιρία για να κάνει πράγματα που πραγματικά θα γεμίσουν τις μπαταρίες του οργανισμού του.

Κατά την καλοκαιρινή περίοδο, στην Ελλάδα, η πρόσβαση σε καλή διατροφή είναι ακόμη πιο εύκολη από ότι κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους. Καλής ποιότητας φρέσκα λαχανικά, φρούτα (με μέτρο), φέτα, ψάρια, ξηροί καρποί και κρέατα καλής ποιότητας είναι διαθέσιμα σε όλα σχεδόν τα μέρη της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια των διακοπών, μας δίνεται επίσης η δυνατότητα να αυξήσουμε τη φυσική μας δραστηριότητα με πολλαπλούς τρόπους, όπως με το περπάτημα, το κολύμπι, τα θαλάσσια σπορ, το ψάρεμα ή κηπουρικές εργασίες.

Αν βρεθείτε με παρέα και θέλετε να καταναλώσετε αλκοόλ, μπορείτε να το κάνετε χωρίς να αυξήσετε σημαντικά την κατανάλωση (1-3 ποτήρια σποραδικά, είναι διαχειρίσιμα από τον οργανισμό). Φροντίσετε όμως την επόμενη μέρα να μην πιείτε αλκοόλ ξανά, ώστε να επιτρέψετε στο σώμα σας να προλάβει να το διαχειριστεί μεταβολικά.

Η πόση άφθονου νερού και η τήρηση ενός διαστήματος νηστείας 14-16 ωρών, από το αμέσως προηγούμενο γεύμα, θα σας βοηθήσουν να μην έχετε σημαντική αρνητική επίδραση σε μεταβολικό επίπεδο, τόσο από το αλκοόλ, όσο και από ένα γεύμα που περιέχει παραπάνω υδατάνθρακες από όσους θα έπρεπε.

Σίγουρα το αλκοόλ με φίλους το καλοκαίρι συνδέεται με ευχάριστές στιγμές και χαλάρωση. Δεν είναι όμως απαραίτητο να είναι αυτοσκοπός καθ’όλη τη διάρκεια των διακοπών και να καταναλώνει κανείς μεγάλες ποσότητες αλκοόλ καθημερινά για να ευχαριστηθεί τις διακοπές του. Η χρήση του με μέτρο μπορεί να μας προσδώσει ευχαρίστηση, χωρίς να επηρεάσει αρνητικά την υγεία μας.

Σε περίπτωση που παραλείψετε μια δόση από τα συμπληρώματα σας, μπορείτε να λάβετε τα συμπληρώματα της δόσης που παραλείψατε, μαζί με την επόμενη δόση συμπληρωμάτων.

Κατά τη διάρκεια του έτους, υπάρχουν συνεχώς λόγοι για να μην αλλάξουμε τρόπο ζωής και διατροφής. Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι, επέτειοι, «ειδικές περιπτώσεις» και η κοινωνική πίεση, μας εμποδίζουν να αλλάξουμε ή να συνεχίσουμε μια αλλαγή αρκετά, ώστε να επιφέρει σημαντικό αποτέλεσμα και όφελος στην υγεία μας.

Δείτε φέτος τις διακοπές σας, όχι ως εμπόδιο για τη βελτίωση της υγείας σας, αλλά ως ευκαιρία για να νιώσετε πραγματικά καλύτερα και να ενισχύσετε τον οργανισμό σας.

3. Η βιταμίνη D που λαμβάνω με τη μορφή συμπληρώματος πρέπει να μειωθεί λόγω της έκθεσης στον ήλιο;

Η έκθεση στον ήλιο το καλοκαίρι είναι η καλύτερη πηγή βιταμίνης D. Πέρα από την παραγωγή αυτής της σημαντικής βιταμίνης, ο ήλιος έχει και επιπρόσθετα ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία μας. Ωστόσο, πολλαπλοί παράγοντες εμποδίζουν την επίτευξη ικανοποιητικών επιπέδων D3 με τη μόνη ηλιακή έκθεση.

Η βιταμίνη D που λαμβάνετε σε μορφή συμπληρώματος, είναι ίδια με αυτή που παράγει ο οργανισμός με την έκθεση στον ήλιο και είναι σε μορφή προ-βιταμίνης. Δεν είναι άμεσα ενεργή, ενεργοποιείται από τον οργανισμό, όταν και εάν χρειάζεται. Γι’ αυτό το λόγο η συγκεκριμένη μορφή δεν προκαλεί τοξικότητα. Η παράλληλη λήψη συμπαραγόντων (βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία που δρουν μαζί με την D3), είναι επίσης σημαντική ώστε ο οργανισμός σας να έχει όλα τα οφέλη από αυτή τη ζωτική βιταμίνη.

Μέσα από χιλιάδες μετρήσεις, έχουμε δει ότι κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών τα επίπεδα βιταμίνης D3 ανεβαίνουν σε κάποιο βαθμό, αλλά δεν φτάνουν στο ιδανικό (50-100 ng/mL).

Για την επίτευξη ιδανικών τιμών για τον οργανισμό σας, πρέπει να αξιολογούνται τα επίπεδα της D3 στους προγραμματισμένους επαναληπτικούς ελέγχους και να προσαρμόζεται η δόση ανάλογα. Αν έχετε πραγματοποιήσει τον έλεγχο σας, συνεχίστε στη δόση που σας έχουμε συστήσει και κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου και μέχρι τον επόμενο προγραμματισμένο επανέλεγχο σας. Αν όχι, θα πρέπει να προγραμματίσετε τον επανέλεγχο σας πριν τις καλοκαιρινές διακοπές ώστε να λάβετε τις κατάλληλες οδηγίες.

4. Ο επανέλεγχός μου είναι προγραμματισμένος εντός των μηνών Ιουλίου/Αυγούστου. Έχει νόημα να προχωρήσω αυτούς τους μήνες ή μπορώ να το αναβάλω για το Σεπτέμβριο;

Είναι σημαντικό να πραγματοποιείτε τους επανελέγχους στα διαστήματα που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας. Τα διαστήματα αυτά, ορίζονται με βάση τις αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό ως αποτέλεσμα της αγωγής που σας έχει συστηθεί.

Η θεραπεία είναι πολυδιάστατη, λαμβάνει υπόψη πολλαπλούς παράγοντες ταυτόχρονα και είναι σημαντικό να γίνεται αξιολόγηση και προσαρμογές σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, για να έχει αποτέλεσμα.

Καθ’όλη τη διάρκεια του έτους, υπάρχουν συνεχώς «λόγοι» για να μην ακολουθήσει κανείς την αγωγή του και να μετακινήσει τους προγραμματισμένους επανελέγχους (βλέπε και ερώτηση 2). Αυτό καταλήγει σε καθυστέρηση των προσαρμογών της αγωγής στις αλλαγές που προκύπτουν στο σώμα σας και αντίστοιχη καθυστέρηση ή και απώλεια στα οφέλη που θα αποκομίσει.

Πραγματοποιήστε τον επανέλεγχο σας στην προγραμματισμένη ημερομηνία, με βάση την οδηγία του γιατρού που σας παρακολουθεί.

5. Πώς μπορώ να επικοινωνώ με το γιατρό που με παρακολουθεί κατά τη διάρκεια των διακοπών, εφόσον χρειαστεί;

Η κλινική μας θα παραμείνει ανοικτή καθ’όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού για να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών μας. Για το μήνα Ιούλιο το ωράριο παραμένει 8:00 το πρωί με 21:00 με το βράδυ και για το μήνα Αύγουστο 10:00 το πρωί με 18:00 το απόγευμα.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας αναφορικά με την αγωγή σας, το διατροφικό σας πλάνο ή κάποια βοήθεια που ενδεχομένως να χρειάζεστε. Η γραμματεία θα σας βοηθήσει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας ή με τον υπεύθυνο γιατρό, εφόσον ο γιατρός που σας παρακολουθεί απουσιάζει με άδεια.

Η επικοινωνία με τη γραμματεία πραγματοποιείται, είτε τηλεφωνικά στο 210 3611054, είτε με email στο iatreio@drtsoukalas.com.

Πηγές

drtsoukalas.com

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή