Κατερίνα Παπακωστοπούλου: Στο ιατρικό ρεπορτάζ δεν υπάρχει περιθώριο λάθους

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Κατερίνα Παπακωστοπούλου: Στο ιατρικό ρεπορτάζ δεν υπάρχει περιθώριο λάθους

Η Κατερίνα Παπακωστοπούλου μπαίνει στο σπίτι σας καθημερινά και μάλιστα τον τελευταίο καιρό, οι καθημερινές ενημερώσεις της για την κατάσταση στο θέμα του κορωνοϊού, μέσα από τα δελτία ειδήσεων του STAR, έγιναν συνήθεια. Η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του τηλεοπτικού σταθμού, με τον καθαρό γεμάτο ροή λόγο της, την ακεραιότητά της στο ρεπορτάζ, την πάντα κομψή παρουσία της και το λαμπερό χαμόγελό της έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των τηλεθεατών που προτιμούν να ακούν το ιατρικό ρεπορτάζ από εκείνη. Σε ένα διάλειμμα από τις επαγγελματικές υποχρεώσεις της, είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα μαζί της, όπου μας συμβούλεψε τί να προσέξουμε στις διακοπές το φετινό καλοκαίρι, πώς να προφυλαχτούμε απο τον Covid 19 αλλά να απολαύσουμε τον ήλιο και τη θάλασσα και φυσικά να ξεκουραστούμε.

Κυρία Παπακωστοπούλου για να γνωριστούμε καλύτερα μπορείτε να μας δώσετε κάποια στοιχεία από το βιογραφικό σας . Που γεννηθήκατε ,που μεγαλώσατε και πως ήταν τα παιδικά σας χρόνια;
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Άλιμο ως τα 7 μου χρόνια και μετά μετακόμισα με τους γονείς μου στο Παλαιό Φάληρο. Είχα την τύχη να έχω δυο υπέροχους ,ερωτευμένους γονείς που τα δημιουργήσουν όλα μαζί και μόνοι τους κι εγώ με τον αδερφό μου ήμασταν από πολύ μικροί αγαπημένοι ως αδέρφια. Όταν η μαμά δούλευε, μεγάλωνα με τον παππού, τη γιαγιά, τους θείους και τις θείες σε ένα μεγάλο σπίτι με πολύ αγάπη, γέλια και πολλά φαγητά. Η μαμά μου είχε 6 αδέρφια κι ο μπαμπάς μου 3, οπότε καταλαβαίνετε ότι έχω ζήσει μια ζωή με πολλά πρώτα ξαδέρφια, όμορφες εικόνες, ξέγνοιαστες διακοπές και πολύ αγάπη.

Πως αισθάνεστε αυτή την στιγμή που έχετε αλλάξει ρόλο και αντί να κάνετε ερωτήσεις δίνετε απαντήσεις;
Νιώθω πολύ όμορφα και άνετα γιατί, που και που, μιλώντας για μένα αναπολώ το παρελθόν ή υπενθυμίζω στον εαυτό μου όλα αυτά που έχω κάνει με κόπο και αγώνα.

Η δημοσιογραφία ήταν ο αρχικός σας στόχος ως επάγγελμα ή σας προέκυψε στην πορεία; Και σας ρωτάω γιατί συνήθως στην χώρα μας με το εκπαιδευτικό μας σύστημα τα παιδιά άλλο επάγγελμα ονειρεύονται άλλο σπουδάζουν και στο τέλος άλλο ακολουθούν .
Παρότι ήμουν απουσιολόγος όλα τα χρόνια και άριστη μαθήτρια, μου άρεσε η θεωρητική κατεύθυνση και ήθελα να ακολουθήσω τη νομική ή τη φιλολογία. Μου άρεσε να διδάσκω, οπότε ονειρευόμουν και ακαδημαική καριέρα. Όταν συμπλήρωνα τότε το μηχανογραφικό προτίμησα τις σχολές της Αθήνας και μία από αυτές ήταν μια νέα τότε σχολή, το τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, που τότε είχε πολύ υψηλή βάση και έπρεπε να δώσεις και ειδικό μάθημα, αγγλικά. Οπότε πέρασα εκεί και το ταξίδι της δημοσιογραφίας ξεκίνησε
.

Πόσα χρόνια είστε στην δημοσιογραφία και σε ποια μέσα έχετε εργαστεί;
Είμαι σχεδόν 25. Μια ζωή μου φαίνεται. Δούλευα από φοιτήτρια. Ξεκίνησα ως δόκιμη συντάκτρια στον Αδέσμευτο Τύπο με το Δημήτρη Ρίζο, συνέχισα στον Σκάι με τον ΣταμάτηΜαλέλη και το 1997 πήρα μεταγραφή στο star, όπου είμαι μέχρι και σήμερα. Εδώ είναι το σπίτι μου! Έχω συνεργαστεί παροδικά με εφημερίδες και περιοδικά. Αυτή την περίοδο έχω ξανά τη στήλη υγείας κάθε Σάββατο στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ.

Όλα αυτά τα χρόνια που καταγράφετε τα γεγονότα ποιο σας έχει χαραχτεί στην μνήμη και δεν πρόκειται να το ξεχάσετε ποτέ
Νομίζω κάθε ρεπορτάζ έχει τη δική του ιδιαιτερότητα. Σίγουρα ως ελεύθερη ρεπόρτερ οι κηδείες σημαντικών προσωπικοτήτων όπως των αρχιεπισκόπων Σεραφείμ και Χριστόδουλου, η κηδεία της Αλίκης Βουγιουκλάκη αλλά και η κάλυψη δυο γάμων με λαμπερούς προσκεκλημένους του διεθνούς τζετ σετ, αυτός του Νικόλαου και της Τατιάνας στις Σπέτσες και του Πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέητ στο Λονδίνο. Εκεί γνώρισα και τον ΜπόριςΤζόνσον. Επίσης ξεχωρίζω την επίσκεψη του Μπιλ Κλίντον στην Ελλάδα, τη δήλωση που μου έκανε ο τότε πλανητάρχης στην Ακρόπολη, την επίσκεψη του ΝτέηβιντΜπέκαμ στην Ελλάδα και πολλά άλλα.

 

Έχετε μπει ποτέ σε δίλημμα αν για οποιοδήποτε λόγο θα μεταδώσετε μια είδηση ή όχι την οποία έχετε καταγράψει;
Εφόσον η είδησή μου είναι τσεκαρισμένη και η πηγή μου έγκυρη φυσικά και θα μεταδώσω μια είδηση που είναι αποκλειστικό μου ρεπορτάζ, πάντα φυσικά σε απόλυτη συνεννόηση με τη διεύθυνση ειδήσεων του σταθμού.

Κάθε μέρα όλη αυτή την περίοδο της πανδημίας δίνατε το ρεπορτάζ που αφορούσε κρούσματα, νοσηλευόμενους και θανάτους . Πως το βιώσατε όλο αυτό και πως έχει αν έχει αλλάξει τον τρόπο της ζωής σας;
Ο κορωνοιός άλλαξε τη ζωή όλων μας και μας έβαλε να σκεφτόμαστε πιο πολύ το εμείς παρά το εγώ. Δεν έζησα καθόλου την καραντίνα, ήμουν συνέχεια έξω. Είχα πολύ αγωνία όπως όλοι μην νοσήσω, μην κολλήσω, μην πάθω κάτι, όμως δόξα το θεώ, μέχρι τώρα όλα πήγαν καλά. Ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία σαφώς η κάλυψη ενός τέτοιου θέματος που απαιτεί νηφαλιότητα, ψυχραιμία και πολύ διάβασμα. Δεν υπάρχει περιθώριο λάθους σε θέματα υγείας.

Τι συμβουλεύετε τον κόσμο που θα διαβάσει την συνέντευξη σας, που σας συναντάει στο δρόμο ακόμα και αυτούς που σας ακολουθούν στα social media; Τι να προσέχει και πως θα πρέπει να κάνει τις διακοπές του;
Θεωρώ ότι φέτος θα πρέπει όλοι να τηρήσουμε την απόσταση σε πλαζ, ξαπλώστρες, ταβέρνες ακόμα και στη θάλασσα. Εγώ δεν θα είμαι, ούτε θα με δείτε σε οργανωμένη πλαζ. Θα προτιμήσω παραλίες πιο μικρές και απόμερες και νομίζω ότι είναι η περίοδος που θα προσέξω πάρα πολύ και τη βόλτα που θα κάνω το βράδυ, ειδικά τον Αύγουστο. Δηλαδή δεν θα περπατάω σε πολυσύχναστα σοκάκια και πάντα θα με δείτε να τρίβω τα χέρια μου με αντισηπτικό. Όσοι έχουν την τύχη να κάνουν διακοπές με σκάφος, φουσκωτό ή ιστιοπλοικό, νομίζω θα είναι περισσότερο ασφαλείς αρκεί να μην υπάρχει συγχροτισμός. Φυσικά όποιος εμφανίσει συμπτώματα θα πρέπει να συμβουλευτεί αμέσως έναν γιατρό, το νοσοκομείο ή το κέντρο υγείας όπου θα βρίσκεται.

Στην κόρη σας (που μοιάζετε σαν δυο σταγόνες νερό) πως εξηγείτε την κατάσταση με τον κορωνοϊό ; Ένα παιδί στην ηλικία της μπορεί να καταλάβει ακριβώς τι συμβαίνει;
Η κόρη μου έφυγε για την Αιτωλοακαρνανία, όπου ζει ο μπαμπάς της με το κλείσιμο το σχολείων, οπότε κατάλαβε μεν την πανδημία αλλά τη βίωσε πιο ήπια, σε ένα προστατευμένο περιβάλλον και σε μια πόλη του νομού χωρίς κρούσματα. Είναι ένα πολύ προσεκτικό παιδί και τη συμβούλευα αρκετά από το τηλέφωνο. Φυσικά αγωνιούσε για εμένα κι εγώ για εκείνη.

Το καλοκαίρι έχει έρθει και οι διακοπές κάποιων έχουν ξεκινήσει . Εσείς θα πάτε διακοπές;
Εγώ κάνω ήδη μικρές εξορμήσεις σε νησιά του Αιγαίου κάποια σαββατοκύριακα, όπως την Κύθνο, την Τζια, την Κίμωλο και τη Σίφνο μαζί με το σύντροφό μου. Θα πάμε Σπέτσες λίγες μέρες με τις κόρες μας και σίγουρα στην άδεια του Αυγούστου θα είμαστε κλασσικά στο Ιόνιο, το οποίο λατρεύω. Εκτός από το ιατρικό ρεπορτάζ, επιστρέφω δυναμικά και στην παρουσίαση των δελτίων ειδήσεων. Από τις 18 Ιουλίου έως και τις 5 Αυγούστου θα είμαστε τηλεοπτικά μαζί σε μεσημεριανά και κεντρικά δελτία, οπότε και στις διακοπές σας θα είμαστε παρέα. Ήμουν σχεδόν 5 μήνες στο δρόμο οπότε ανυπομονώ να γυρίσω και στο στούντιο και στα δελτία μου. Μετά λίγη ξεκούραση είναι αναγκαία να φορτίσω μπαταρίες καθώς πιστεύω ότι τον ερχόμενο χειμώνα στο ιατρικό ρεπορτάζ θα έχουμε ξανά, μεγάλα θέματα!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή