Μανώλης Χριστοδουλάκης: Η περίπτωση διάλυσης συγκέντρωσης πρέπει να γίνεται με απόφαση και παρουσία εισαγγελικού λειτουργού.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μανώλης Χριστοδουλάκης: Η περίπτωση διάλυσης συγκέντρωσης πρέπει να γίνεται με απόφαση και παρουσία εισαγγελικού λειτουργού.

Σημεία συνέντευξης Μανώλη Χριστοδουλάκη, Γραμματέα Κινήματος Αλλαγής στον Ρ/Σ «Θέμα FM», στην εκπομπή «Μαζί δεν κάνουμε» με τους δημοσιογράφους Μπάμπη Κούτρα και Νίκο Φελέκη.

Για το Ν/Σ για τις πορείες
Πολύ έγκαιρα ως Κίνημα Αλλαγής, καταθέσαμε μέσω του βουλευτή μας Γ. Καμίνη, μια πρόταση βασισμένη στη γνωμοδότηση επιστημονικής επιτροπής που του είχε κατατεθεί όταν ήταν Δήμαρχος Αθηναίων, η οποία περιγράφει ένα πλαίσιο ρύθμισης του θεσμικού πλαισίου για τις διαδηλώσεις και τις πορείες, βασισμένο στην αρχή πως το δικαίωμα της έκφρασης και της διεκδίκησης, με το δικαίωμα του κάθε πολίτη για την απρόσκοπτη καθημερινότητα του, είναι απολύτως ισότιμα, δεν ιεραρχούνται, και για αυτό πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή.

Το σχέδιο νόμου που έφερε η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με αυτό.

Είμαστε, λοιπόν, υπέρ της ανάγκης ρύθμισης του πλαισίου, βάζοντας όμως ως απαράβατο όρο την ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένα θεσμικά εχέγγυα.

Συγκεκριμένα:

Είπαμε ότι η περίπτωση διάλυσης συγκέντρωσης πρέπει να γίνεται με απόφαση και παρουσία εισαγγελικού λειτουργού. Αυτό μετά από δική μας πρόταση και πίεση έγινε χθες αποδεκτό από τον Υπουργό.
Αντίστοιχα είπαμε πως οποιαδήποτε απόφαση απαγόρευσης συγκέντρωσης πρέπει να λαμβάνεται από ανεξάρτητη αρχή, όπως για παράδειγμα ο Πρόεδρος των Πρωτοδικών, γεγονός που ακόμα δεν έχει υιοθετηθεί από την κυβέρνηση.
Εκτός αυτών, θέσαμε, χθες στη Βουλή, και επιμέρους θέματα στα οποία διαφωνούμε, όπως για παράδειγμα, ότι δεν μπορεί να υπάρχει αστική ευθύνη του διοργανωτή, ή αντίστοιχα δεν μπορεί οι αυθόρμητες συγκεντρώσεις, για παράδειγμα μέσω των social media, να θεωρούνται εκ των προτέρων παράνομες.

Ο ρόλος του Κινήματος Αλλαγής
Σε καμία περίπτωση δεν θεωρούμε το ρολό μας συμπληρωματικό του ενός ή του άλλου. Μιλάμε, σήμερα, για ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό, στο οποίο από τη μία πλευρά υπάρχει μια ΝΔ, η οποία πίσω από την επικοινωνιακή της προβολή, δείχνει σοβαρά σημεία μιας βαθιά συντηρητικής ατζέντας όπως π.χ. στα εργασιακά, στην παιδεία, στην υγεία, το περιβάλλον, στη διαχείριση του δημόσιου τομέα – είδαμε πώς διαχειρίστηκαν τα 20 εκ. ευρώ του ελληνικού λαού προς τα ΜΜΕ – αφήνοντας έτσι ένα σοβαρό περιθώριο για αξιόπιστη αλλά και μαχητική αντιπολίτευση. Και από την άλλη πλευρά βλέπουμε το ΣΥΡΙΖΑ, που μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις έχει χάσει την αξιοπιστία και το ηθικό βάρος να εκφράσει τον προοδευτικό κόσμο.

Αυτόν τον προοδευτικό κόσμο που σήμερα δεν εκφράζεται, θέλουμε και μπορούμε να εκφράσουμε εμείς, γόνιμα, παραγωγικά και αξιόπιστα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή