Αποκατάσταση αδικίας, του Βασίλη Γιαννακόπουλου

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Αποκατάσταση αδικίας, του Βασίλη Γιαννακόπουλου

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τη Δευτέρα 29 Ιουνίου, το 2ο κατά σειρά θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε το πρακτικό της Διαπαραταξιακής Επιτροπής Ονοματοθεσίας, στο οποίο αναφέρονταν τα ονόματα που είχαν δοθεί σε 27 ανώνυμους δρόμους και πλατείες του Γαλατσίου. Στα 26 ονόματα υπήρξε ομοφωνία και σε ένα μόνο υπήρξε η διαφωνία της παράταξης «Γαλάτσι – Ζουμε Εδώ» επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Ζώμπος.

Το θέμα στο οποίο διαφώνησε ήταν στο να δοθεί στην πλατεία Τράλλεων και Βεΐκου το όνομα του Γρηγόρη Λαμπράκη. Αντιπρότεινε να δοθεί το όνομα του αείμνηστου Θανάση Μπούρα με τις ενστάσεις όμως όλων των υπολοίπων δημοτικών παρατάξεων γιατί, όπως ειπώθηκε, ο ίδιος ο εκλιπών, όταν ήταν εν ζωή, είχε δηλώσει δημοσίως ότι ήταν αντίθετος στο να δίνονται σε δρόμους ονόματα ιατρών.
Ανεξαρτήτως όμως αυτού, η ονοματοθεσία σήμερα της συγκεκριμένης πλατείας σε Γρηγόρη Λαμπράκη, είναι μπορώ να πω και η αποκατάσταση μιας αδικίας η οποία είχε τελεστεί επί διοίκησης Κυριάκου Τσίρου, μέλος της οποίας ήταν ο κ. Ζώμπος.
Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 31/5/1988 λαμβάνεται ομόφωνη απόφαση να ονομαστεί η πλατεία μεταξύ των οδών Βεΐκου – Χαρ. Τρικούπη – Σκύρου σε πλατεία Γρηγόρη Λαμπράκη. Στη συνεδρίαση είχε σταλεί μάλιστα και υπόμνημα από 20 περίπου συλλόγους και φορείς της πόλης του Γαλατσίου, οι οποίοι πρότειναν να δοθεί το όνομα του αγωνιστή της δημοκρατίας στη συγκεκριμένη πλατεία. Μεταξύ αυτών που υπέγραφαν το υπόμνημα ήταν και οι κομματικές οργανώσεις ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΚΚΕ Εσωτερικού, οι οργανώσεις Νεολαίας των κομμάτων αυτών αλλά και η κομματική οργάνωση της Ν.Δ. με την ΟΝΝΕΔ.
Το 2008, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 27/5/2008 λαμβάνεται απόφαση για ονομασία της ίδιας πλατείας (Βεΐκου – Χαρ. Τρικουπη – Σκύρου) σε πλατεία Νικηφόρου Μανδηλαρά. Στην ουσία όμως είναι αλλαγή ονόματος αφού ονοματοθεσία στην εν λόγω πλατεία σε Γρηγόρη Λαμπράκη είχε γίνει με την υπ’αριθμ. 134/1988 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Γαλατσίου καθώς και με την 18897/1988 απόφαση της Νομαρχίας Αθηνών. Κατά σύμπτωση και το υπόμνημα των 20 συλλόγων προς το Δημοτικό Συμβούλιο το 1988 έχει ημερομηνία 27 Μαΐου.
Με τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Γαλατσίου στη συνεδρίαση της 27/5/2008 παραπλανήθηκαν γιατί δεν ενημερώθηκαν από τη διοίκηση Τσίρου ότι πρόκειται για αλλαγή ονόματατος και όχι για νέα ονοματοθεσία, όπως κακώς ανέφερε και το τότε εισηγητικό.
Λαμβάνοντας υπόψιν το παραπάνω ιστορικό, ο κ. Ζώμπος όφειλε, όχι μόνο να μην καταψηφίσει την προχθεσινή ονοματοθεσία αλλά ακόμα και να σιωπήσει!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή