Συνέντευξη Δημάρχου Αγίας Παρασκευής στην ΕΡΤ1 για τη Βίλα Ιόλα

Δήμος Αγίας Παρασκευής
Συνέντευξη Δημάρχου Αγίας Παρασκευής στην ΕΡΤ1 για τη Βίλα Ιόλα

Συνέντευξη Δημάρχου Αγίας Παρασκευής στην ΕΡΤ1 για τη Βίλα Ιόλα:

Συνέντευξη από το χώρο της Βίλας Ιόλα παραχώρησε ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Βασίλης Ζορμπάς, σε απευθείας σύνδεση με τη δημοσιογραφική ομάδα της καθημερινής ενημερωτικής εκπομπής «Συνδέσεις» της ΕΡΤ 1, το μεσημέρι της Τρίτης 30 Ιουνίου.

Τριάντα τρία χρόνια μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου Ιόλα, η Βίλα εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας μετά την απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεότερων Μνημείων, το οποίο, κατά τη συνεδρίασή του την Πέμπτη 25 Ιουνίου, ενέκρινε ομόφωνα τη μελέτη μετατροπής της ιστορικής βίλας σε χώρο εκθέσεων και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού «η προτεινόμενη χρήση συμφωνεί με το όραμα του Ιόλα και αναδεικνύει το χαρακτηρισμένο από το 1998 διατηρητέο κτήριο, το οποίο αγόρασε ο δήμος της Αγίας Παρασκευής, το 2017, για να το αξιοποιήσει ως Κέντρο Πολιτισμού. Το 2018 η μελέτη με τίτλο “Δημιουργική επανάχρηση ιδιοκτησίας Ιόλα” εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Αγίας Παρασκευής με τον όρο “οι απαραίτητες μελέτες, καθώς και οι τυχόν τροποποιήσεις και συμπληρώσεις να υποβληθούν για έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ και να συνταχθούν βάσει προδιαγραφών, οι οποίες θα δοθούν από τη Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεότερων και Σύγχρονων Μνημείων”».

Ο Δήμαρχος απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, αφού αναφέρθηκε συνοπτικά στο ιστορικό της Βίλας,υπογράμμισε ότι ολοκληρώνεται η μελέτη για την επανάχρηση του κτηρίου και του αύλειου χώρου του κτήματος ΙΟΛΑ, συνολικού κόστους 477 χιλιάδων ευρώ. Τόνισε, επίσης, ότι για τη μετατροπή σε χώρο εκθέσεων και πολιτιστικών δραστηριοτήτων θα απαιτηθούν περισσότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ, ποσόν το μεγαλύτερο μέρος του οποίου θα αναζητηθεί από προγράμματα του Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης(ΕΣΠΑ) και από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος προσδιόρισε το χρόνο κατασκευής του έργου σε περίπου 4 χρόνια από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο κόστος συντήρησης της Βίλας και του περιβάλλοντος χώρου των 6 στρεμμάτων, μετά το τέλος των εργασιών, το οποίο το προσδιόρισε σε 500 χιλιάδες ευρώ ετησίως.

Στη δημοσιογραφική ομάδα της εκπομπής συμμετείχαν οι δημοσιογράφοι Κώστας Λασκαράτος, Χρύσα Παπασταύρου, Κώστας Παπαχλιμίντζος και Ειρήνη Κυρίτση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή