Κρίμα που ανοίγει μία φορά το χρόνο

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Κρίμα που ανοίγει μία φορά το χρόνο
Τις πύλες του άνοιξε ο βυζαντινός ναός της Ομορφοκκλησιάς τη Δευτέρα 23 Απριλίου με αφορμή την εορτή του Αγίου Γεωργίου, στον οποίο είναι αφιερωμένος, για να δεχθεί τους πιστούς που συνέρευσαν για να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη του Αγίου.
Πολλοί ήταν και φέτος οι Γαλατσιώτες αλλά και οι πιστοί από γειτονικούς δήμους που επισκέφθηκαν το βυζαντινό στολίδι που κοσμεί με το αξεπέραστο κάλλος του τη Λ. Βεΐκου, απέναντι από την κεντρική είσοδο του Αθλητικού Κέντρου του Άλσους, και αφού προσκήνυσαν, απόλαυσαν το τοπίο και πέρασαν λίγες στιγμές χαλάρωσης.
Ως γνωστόν, η Ομορφοκκλησιά έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο από την Α’ Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων από το 1921. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο βιβλίο «Ομορφοκκλησιά, ένα διαχρονικό μνημείο σ’ έναν υπέροχο τόπο», το οποίο γράφτηκε από τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου Γαλατσίου το έτος 2006 υπό την επιμέλεια των καθηγητών κ.κ. Μ. Δράκου, Χ. Ρηγόπουλου και της τότε διευθύντριας κας Α. Βλαχάκη, η κατασκευή του το κατατάσσει στα κτίσματα του 4ου – 5ου αι. π.Χ. και υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι κοντά στο ναό υπήρχαν βυζαντινές επαύλεις. Αρχιτεκτονικά ανήκει στους ελλαδικούς ναούς και είναι σταυροειδής εγγεγραμμένος ναός. Οσο για την εικονογράφηση, και στα τρία μέρη του ναού – νάρθηκας, ναός και παρεκκλήσιο – φαίνεται να έγινε την τελευταία εικοσαετία του 13ου αι. μ.Χ. 
Επίσης, ένα από τα πολλά και σημαντικά στοιχεία που καταγράφονται στο βιβλίο είναι ότι από τον περίβολο της Ομορφοκκλησιάς ξεκινάει η είσοδος μίας υπόγειας στοάς, την οποία εάν τη διασχίσεις, βγαίνεις στην Πεντέλη και συγκεκριμένα στη σπηλιά του Νταβέλη και εάν την διασχίσεις ακολουθώντας άλλη διακλάδωση, βγαίνεις στο κέντρο της Αθήνας.
Αναμφισβήτητα η χάρη και η κομψότητα του βυζαντινού ναού της Ομορφοκκλησιάς σε συνδυασμό με το καταπράσινο τοπίο που τον περιβάλλει αποτελούν πόλο έλξης για πολλούς πιστούς αλλά και περιπατητές κάθε χρόνο.
Δ.Π.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή