Αμερικανικές ιστορίες, του Βαγγέλη Ντάλη

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Αμερικανικές ιστορίες, του Βαγγέλη Ντάλη

Η τελευταία ασπίδα ενός κακού, ανεπιθύμητου ηγέτη είναι ο στρατός. Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλησε να φέρει δέκα χιλιάδες στρατιώτες στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Όταν οι διαμαρτυρόμενοι (protestants) περικύκλωσαν το Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος φυγαδεύτηκε στο καταφύγιο που είναι σχεδιασμένο για την προφύλαξη από ξένες επιθέσεις.

Μάλλον γιατί όλοι αυτοί που διαμαρτύρονταν του ήταν «ξένοι». Δεν ήταν πολίτες της χώρας του, ήταν αποβράσματα (scums). Φτωχοί και έγχρωμοι είναι αποτυχημένοι, χαλάνε το προτεσταντικό «αμερικάνικο όνειρο» της ευημερίας. Το πώς έφτασε βέβαια η χώρα της δήθεν ευμάρειας και του υπερβολικού πλούτου από τους λίγους, να έχει σαράντα εκατομμύρια ανέργους ίσως και να το αποδίδει στο ότι είναι τεμπέληδες, «τελειωμένοι» όπως όσοι του αντιτίθενται πολιτικά και ανάξιοι της μεγάλης του χώρας. Άλλωστε είναι πάρα πολλοί αυτοί που τον στηρίζουν φανατικά. Οπαδοί της βίαιης καταστολής, ρατσιστές από εκείνους της μεγάλης παράδοσης που έχει η χώρα τους, οπαδοί της οπλοκατοχής γνήσιοι απόγονοι των πρώτων αποίκων που εξολόθρευσαν τους Ινδιάνους αρπάζοντάς τους τη γη.
Όπως ο οδηγός που έριξε εσκεμμένα το αυτοκίνητό του πάνω σε διαδηλωτές. Την περασμένη Δευτέρα, 13η μέρα των διαδηλώσεων, έριξε το αυτοκίνητό του σε πλήθος διαδηλωτών στο Σιάτλ των ΗΠΑ που είχαν συγκεντρωθεί για να τιμήσουν τη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ και πυροβόλησε έναν εξ αυτών. O οδηγός του οχήματος οδήγησε το μαύρο σεντάν σε περιοχή του Σιάτλ που ήταν θέατρο ταραχών τα τελευταία βράδια, κραδαίνοντας ένα όπλο με γεμιστήρα και άνοιξε πυρ προς το πλήθος απρόκλητα. Κάμερα κατέγραψε τη στιγμή που ο άνδρας οδηγεί το αυτοκίνητο πάνω σε οδόφραγμα με τους διαδηλωτές να ορμούν προς το Ι.Χ. και να αρχίζουν να χτυπούν τον οδηγό, πριν αυτός ανοίξει πυρ από το παράθυρο του οχήματος. Στη συνέχεια, βγαίνει από το αυτοκίνητο με προτεταμένο το όπλο, οι διαδηλωτές κάνουν πίσω και τελικά τον συλλαμβάνει η αστυνομία.
Τέτοιους οπαδούς θέλει να αφυπνίσει ο Τραμπ. Αυτοί θα τον σώσουν από τη διαφαινόμενη εκλογική ήττα τους προσεχούς Νοεμβρίου. Είναι αδίστακτος. Από τη μια διατάζει τις δυνάμεις καταστολής να ασκούν όλο και πιο ωμή βία, εξοργίζοντας και εξωθώντας τους διαμαρτυρόμενους σε ακόμα πιο βίαιες συγκρούσεις κι από την άλλη θέλει να ξυπνήσει τα πιο συντηρητικά αντανακλαστικά των φιλήσυχων «νοικοκυραίων», να βγάλει στους δρόμους ρατσιστές, παραστρατιωτικές ομάδες που υπάρχουν διάσπαρτες στη χώρα αλλά και οπλοκατέχοντες που «θα πάρουν το νόμο στα χέρια τους» ακολουθώντας άλλη μια ισχυρή αμερικανική παράδοση.
Να το πούμε ωμά. Ο Τραμπ θέλει τη δικιά του «Marfin». Μέσα από μιά τυφλή σύγκρουση, θα ήθελε να συμβούν όλα εκείνα τα «ατυχήματα» που θα φοβήσουν τον κόσμο κλείνοντάς τον στο σπίτι. Ήδη υπάρχουν καταγγελίες για βρώμικο ρόλο του FBI σε σπασίματα μικρομάγαζων, εμπρηστικές ενέργειες κλπ. Είναι γνωστός ο ρόλος του από την εποχή των «Μαύρων Πανθήρων» άλλωστε. Σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, σπασίματα και πλιάτσικο γίνονται ήδη από οπαδούς του Τραμπ…
Οι ΗΠΑ όμως είναι ένα απίστευτο μωσαϊκό διαφορετικών αποχρώσεων. Κοινωνική συνοχή δεν υπάρχει, μόνο ταξική και φυλετική ως ένα βαθμό. Γι’ αυτό και τα ρεπορτάζ που έρχονται φέρνουν σε εμάς μη αναμενόμενες μικρές ιστορίες.
Όπως του 18χρονου Αντόνιο. Αφροαμερικανός από το Μπάφαλο της Νέας Υόρκης αποφάσισε να καθαρίσει ολομόναχος τον δρόμο στη γειτονιά του, έπειτα από μια βραδιά διαδηλώσεων και επεισοδίων με αφορμή τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. «Ένιωσα αηδία. Είχα πολλά νεύρα. Καταστρέφουν μια πόλη που θα μπορούσε πραγματικά να είναι πολύ όμορφη» δήλωσε σε τοπικό μέσο του Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, ο 18χρονος Αντόνιο Γκουίν. Ο νεαρός ζει στην πόλη Μπάφαλο όπου αστυνομικοί έριξαν στο πεζοδρόμιο και τραυμάτισαν σοβαρά ηλικιωμένο άνδρα, με αποτέλεσμα να τεθούν σε διαθεσιμότητα. Από όλη την αναταραχή δύο εβδομάδων ο νεαρός κράτησε μόνο το γεγονός ότι βρώμησε ο δρόμος του…
Για τον ηλικιωμένο άνδρα; Στο βίντεο που έδωσαν στην δημοσιότητα ΜΜΕ από το Μπάφαλο, ένας 75χρονος πλησιάζει τους άνδρες των ειδικών δυνάμεων ζητώντας τους τον λόγο για κάτι, με τους αστυνομικούς να δείχνουν πως αδιαφορούν. Οταν κινήθηκε πιο κοντά σε έναν από αυτούς, η αντίδραση του αστυνομικού ήταν να τον σπρώξει και να τον ρίξει στο έδαφος. Αυτό που σοκάρει όμως είναι πως ο ηλικιωμένος έμεινε αναίσθητος για λίγη ώρα ενώ αιμορραγούσε. Οι αστυνομικοί στις ΗΠΑ άφησαν τον ηλικιωμένο στο έδαφος. Κι αντί να τον βοηθήσουν και να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες, τον παράτησαν προχωρώντας προς τον προορισμό τους! Μόλις μάλιστα ένας διαδηλωτής πήγε να βοηθήσει τον ηλικιωμένο, ένας άλλος αστυνομικός τον εμπόδισε, ενώ άλλος αστυνομικός προσπάθησε να εμποδίσει την καταγραφή του συμβάντος.
Έχουν καταγραφεί πολλά συμβάντα. Με κυριότερο το γεγονός της παρουσίας πάρα πολλών λευκών στις κινητοποιήσεις. Όπως ο 75χρονος. Η παρουσία τους αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται για αντιρατσιστικές διαμαρτυρίες. Δεν πρόκειται μόνο για την αντίδραση στην ωμή βία των δυνάμεων καταστολής ή για διεκδίκηση κάποιων δικαιωμάτων. Είναι μια αντίδραση ενός μεγάλου ποσοστού της αμερικανικής κοινωνίας στον ασφυκτικό κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό. Στην γκετοποίηση, την περιθωριοποίηση, τη φτωχοποίηση. Η εικόνα του τραυματισμένου λευκού άστεγου στο αναπηρικό καροτσάκι μπροστά στη διμοιρία των Robocop, το αποδεικνύει. «We can’t breath» φωνάζουν και είναι βίωμά τους. Όχι κυριολεκτικό όπως του άτυχου Floyd αλλά κοινωνικό.
Δεν είναι αυτό που ξέρουμε ως πολιτική διαμαρτυρία. Δεν έχει καν κάποια αιτήματα όπως είχαν τα «κίτρινα γιλέκα» και όπως είναι παράδοση στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Στην αμερικανική δεν υπάρχει κουλτούρα πολιτικών διεκδικήσεων αφού η πολιτική σκηνή καθορίζεται από τα δύο κυρίαρχα κόμματα που εναλάσσονται στην εξουσία. Είτε οι «αγανακτισμένοι» θα ικανοποιηθούν με την απομάκρυνση του Τραμπ είτε αυτός καταφέρει να χρησιμοποιήσει τεχνηέντως τις «φασαρίες» για να επιβάλλει «το νόμο και την τάξη», συνεπώς και την επανεκλογή του, η ελπίδα είναι ότι το αμερικανικό σύστημα θα πιεστεί και θα πάψει να ασκεί τυφλή βία, τουλάχιστον στους πολίτες του. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Floyd δολοφονήθηκε γιατί προσπάθησε να πληρώσει με πλαστό εικοσαδόλαρο. Για τον υπόλοιπο πλανήτη δεν υπάρχει βέβαια τέτοια ελπίδα…
Η πιο χαρακτηριστική φωτογραφία των αντιδράσεων τραβήχτηκε στο Λούισβιλ του Κεντάκι, όπου λευκές γυναίκες στέκονται ανάμεσα στους μαύρους διαδηλωτές και τις αστυνομικές δυνάμεις, δημιουργώντας ένα προστατευτικό τείχος και φωνάζοντας προς τους αστυνομικούς «Πρώτα θα σκοτώσετε εμάς», όπως συνέβη και τον περασμένο Μάρτιο με τη δολοφονία από αστυνομικούς της αφροαμερικανής Μπριόνα Τέιλορ μέσα στο σπίτι της, όπου πάλι υπήρξαν ανάλογες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Power to the people!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή