Η μεσογειακή διατροφή το «κλειδί» για όσους θέλουν να έχουν υγιή γηρατειά

ΥΓΕΙΑ
Η μεσογειακή διατροφή το  «κλειδί» για όσους θέλουν  να έχουν υγιή γηρατειά

Στα καλά της μεσογειακής διατροφής εστιάζει νέα επιστημονική ευρωπαϊκή έρευνα επισημαίνοντας πως οι ηλικιωμένοι που την ακολουθούν για τουλάχιστον έναν χρόνο, έχουν περισσότερα «καλά» βακτήρια στο έντερό τους, πράγμα που με τη σειρά του βοηθά για υγιή γηρατειά.

Η Μεσογειακή διατροφή, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο σχετική έρευνα φαίνεται να συμβάλει – μέσω της βελτίωσης του μικροβιακού οικοσυστήματος του εντέρου – τόσο στην καλύτερη λειτουργία του σώματος, όσο και του νου. Η γήρανση σχετίζεται με μείωση των κινητικών λειτουργιών και με χρόνια φλεγμονή. Η Μεσογειακή διατροφή μειώνει τους μικροοργανισμούς που ευνοούν τη φλεγμονή, αποτρέποντας έτσι την πρόωρη έκπτωση των κινητικών και νοητικών λειτουργιών.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Πολ Ο’ Τουλ της Σχολής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Κορκ της Ιρλανδίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Gut» (Έντερο), ανέλυσαν το μικροβίωμα 612 ανθρώπων ηλικίας 65 έως 79 ετών σε πέντε χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία και Βρετανία).
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, από τις οποίες η μία έκανε τη συνήθη διατροφή και η άλλη τη μεσογειακή (με πολλά φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, ελαιόλαδο και ψάρια, καθώς επίσης με λίγα κόκκινα κρέατα και κορεσμένα λίπη).
Η σωματική και νοητική κατάσταση των ηλικιωμένων αξιολογήθηκε με τεστ στην αρχή της έρευνας και μετά από ένα χρόνο.
Διαπιστώθηκε ότι οι ηλικιωμένοι της δεύτερης ομάδας (μεσογειακή διατροφή) είχαν καλύτερη αναλογία «καλών – κακών» βακτηρίων στο έντερό τους, καθώς επίσης μεγαλύτερη σωματική δύναμη, βελτιωμένη λειτουργία εγκεφάλου (π.χ. μνήμη) και μικρότερα επίπεδα συστημικής φλεγμονής.
Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής ήταν κοινά ανεξάρτητα από την εθνικότητα, την ηλικία ή το βάρος των συμμετεχόντων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή