Παύλος Χρηστίδης: Για μας προτεραιότητα έχουν οι πολίτες οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παύλος Χρηστίδης: Για μας προτεραιότητα έχουν οι πολίτες οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.

Σημεία συνέντευξης Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου Κινήματος Αλλαγής,

στον Ρ/Σ Αθήνα 98,4 και στον δημοσιογράφο Άρη Τόλιο:

Για το μεταναστευτικό / προσφυγικό

Το ζήτημα είναι ότι πρώτον έχουν ήδη παραχθεί οι συνέπειες στους έξι μήνες διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και αυτές είναι εξαιρετικά επίπονες για τα νησιά. Το δεύτερο είναι ότι με βάση τα στοιχεία που έχουν δε το φως της δημοσιότητας αυτή η τροπολογία λύνει το θέμα πολύ λίγων ανθρώπων και ταυτόχρονα υπάρχουν πάνω από 40.000 άνθρωποι που περιμένουν να συζητηθεί το ζήτημα του ασύλου τους και είναι των δύο προηγουμένων ετών. Επομένως δεν μπορεί η Νέα Δημοκρατία να συμπεριφέρεται λες και αντιμετώπισε το ζήτημα. Γιατί ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι η Λέσβος αυτή τη στιγμή έχει μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών και η βασική ευθύνη ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά έχει τεράστια ευθύνη η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως και η προηγούμενη, γιατί ήρθε με τους όρους της απόλυτης ετοιμότητας και βλέπουμε ότι δεν έχει σχέδιο. Σε αυτούς τους έξι μήνες η Νέα Δημοκρατία απέτυχε στη διαχείριση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού. Αυτή η αποτυχία έγκειται και στο γεγονός ότι σε όλη τη χώρα, δήμαρχοι και περιφερειάρχες δε γνωρίζουν το σχέδιο για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού. Μαθαίνουν από την τηλεόραση και τα ραδιόφωνα ότι στα μέρη τους πρόκειται να μετεγκατασταθούν πρόσφυγες και μετανάστες. Είδατε να βάζει ως θέμα το μεταναστευτικό και προσφυγικό η Νέα Δημοκρατία σε όλες τις διμερείς επαφές που έχει κάνει; Και δεν το βάζει γιατί είναι επιλογή της να μην το βάζει. Ακολουθεί την ίδια πολιτική που είχε χαράξει η προηγούμενη Κυβέρνηση, η οποία θεωρούσε ότι μέσω των ΜΚΟ μπορούσε να διαχειριστεί το θέμα και σήμερα δεν αντιμετωπίζεται το θέμα. Ίσα, ίσα διογκώνεται και οι εικόνες που έχουμε από τη Μόρια είναι εικόνες ντροπής για την ανθρωπότητα δεν είναι εικόνες ντροπής για την εκάστοτε Κυβέρνηση. Όμως, η Νέα Δημοκρατίας δεν έχει το άλλοθι που χρησιμοποιούσε ο Σύριζα. Η Νέα Δημοκρατία έστειλε μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση και ειδικά στους νησιώτες ότι γνωρίζει το θέμα και θα το αντιμετωπίσει. Έξι μήνες μετά έχει αλλάξει έξι φυσικά πρόσωπα και ακόμα δεν έχουμε δει το σχέδιό της. Εμείς είμαστε εδώ για να της κάνουμε κριτική. Πρέπει να καταλάβει η Νέα Δημοκρατία ότι δεν θα της χαϊδεύουν όλοι τα αυτιά. Εμείς θα λέμε τη σκληρή αλήθεια.

Για την προστασία της α’ κατοικίας και τα όσα υποστήριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης:

Είναι προφανές ότι για τον κ. Γεωργιάδη προτεραιότητα έχουν οι τράπεζες και ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να προασπίσουν τα δικά τους συμφέροντα. Για μας προτεραιότητα έχουν οι πολίτες οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Όταν οι δικές μας Κυβερνήσεις έκαναν την επιλογή να προστατέψουν την α’ κατοικία και ο Σύριζα και η Νέα Δημοκρατία δεν ψήφισαν, αντίθετα καταψήφιζαν. Και πρέπει να σας δώσω ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία. Η Νέα Δημοκρατία πήρε μια απόφαση για τα κόκκινα δάνεια. Από τους 62.000 ανθρώπους που έχουν την αίτηση, οι τράπεζες έχουν κάνει προτάσεις μόνο σε 650 και από τους 650 μόνο οι 234 έχουν γίνει αποδεκτές. Δεν λύνει το ζήτημα η Νέα Δημοκρατία. Εντός του 2020 έχουν προγραμματιστεί 50.000 πλειστηριασμοί. Θέλει, λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία να κάνει κάτι; Θέλει να προστατέψει την α’ κατοικία; Δεν υπάρχει κανείς που να υπερασπίζεται τους μπαταχτσήδες. Εν πάση περιπτώσει οι τράπεζες ξέρουν πως θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα. Η ουσία είναι αν θέλει το κράτος, αν θέλει η Κυβέρνηση να κάνει το αυτονόητο. Να υπερασπιστεί το θεμελιώδες δικαίωμα στην πρώτη κατοικία. Αν η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Γεωργιάδης δεν το θέλουν, εμείς διαφωνούμε.

Για τις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο:

Υπάρχει κάποιος που να ξέρει το σχέδιο της Κυβέρνησης. Ακούμε για ένα μνημόνιο που θέλει να φέρει η Κυβέρνηση. Ξέρουμε την τροπολογία της Κυβέρνησης. Και δεν την έκανε μόνος του ο κ. Αυγενάκης. Η κ. Πέτσας, η Κα Μενδώνη και ο κ. Μητσοτάκης εισηγήθηκαν αυτά τα οποία ψηφίστηκαν. Επομένως περιμένουμε να δούμε το σχέδιο της Κυβέρνησης. Αν θέλει να υπογράψει ένα μνημόνιο ακούγεται πολύ ωραίο, αλλά θα πρέπει να δούμε και αν θα λύνει τα θέματα. Η μόνη Κυβέρνηση που επέλεξε να συγκρουστεί και να βάλει το ποδόσφαιρο σε μία νέα εποχή ήταν η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010 και το 2011. Θα το θυμόμαστε για τους κανόνες που μπήκαν στην αθλητική ζωή του τόπου. Γιατί υπάρχουν πολιτικές επιλογές που έσπασαν αποστήματα και υπάρχουν συμβιβάστηκαν με αυτά. Έχουμε μία κυβέρνηση που δήθεν ήρθε με την λογική των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων και έχει γίνει η κυβέρνηση των διευθετήσεων. Και να αποδέχεται ότι η μία ομάδα είναι ένοχη και ταυτόχρονα να προσπαθεί να τη υπερασπιστεί. Υπάρχουν όργανα, υπάρχει δικαιοσύνη και πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους.

Για την αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής

Η αυτονομία της δικής μας παράταξης είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο ελληνικός λαός μας ανέθεσε με την ψήφο του το ρόλο της αντιπολίτευσης και αυτό θα κάνουμε, σκληρά εκεί που χρειάζεται. Το ίδιο κάναμε και στην προηγούμενη Κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία έχει δώσει δείγμα της πορείας της σε αυτούς τους έξι μήνες. Επιτρέψτε μου να πω ότι είναι τρία κόμματα σε ένα, με διαφορετικές αντιλήψεις. Αλλα λέει ο κ. Μητσοτάκης, άλλα εκφράζει η καραμανλική πτέρυγα και άλλα κάνει ο κ. Σαμαράς. Το ίδιο συμβαίνει και στο Σύριζα. Δεν υπάρχει μία ιδεολογική και στρατηγική πολιτική κατεύθυνση. Εδώ έφτασε το κόμματα της υποτίθεται ριζοσπαστικής αριστεράς να αποκτά τάση πρώην ανεξαρτήτων Ελλήνων. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις προοδευτικές, ριζοσπαστικές, μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Εμείς θα δουλέψουμε μέχρι τη συνδιάσκεψή μας και μετά από αυτή με στόχο να δημιουργήσουμε μία μεγάλη πρωταγωνιστική παράταξη.

Για την περίπτωση μετεκλογικών συνεργασιών λόγω της απλής αναλογικής:

Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για τέτοιου είδους σενάρια. Εμείς για τις επόμενες εθνικές εκλογές έχουμε ολοκληρωμένο πλαίσιο προοδευτικών προτάσεων για τον ελληνικό λαό. Θα πρέπει στις επόμενες εκλογές να σχηματιστεί κυβέρνηση γιατί δεν μπορεί να παίζουμε με τα εθνικά συμφέροντα. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι ανά μήνα θα κάνουμε εκλογές για να γίνουν οι ίδιοι πρωθυπουργού θα πέσουν μέσα στην παγίδα που οι ίδιοι φτιάχνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή