Μέχρι 13/1 η διαβούλευση για το νέο νόμο Πολιτικής Προστασίας

ΕΛΛΑΔΑ
Μέχρι 13/1 η διαβούλευση για  το νέο νόμο Πολιτικής Προστασίας

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για ζητήματα Πολιτικής Προστασίας παρουσίασε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο της διαβούλευσης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με στόχο να καταστεί ενήμερη για τις αλλαγές που προωθούνται με το νομοσχέδιο, το νέο ρόλο και τις αρμοδιότητες που θα αναλάβουν οι δήμοι με το νέο θεσμικό πλαίσιο, αλλά και προκειμένου να κατατεθούν οι προτάσεις της ΚΕΔΕ.
Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς χαρακτήρισε τομή στα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας την νομοθετική παρέμβαση που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση από τις 30 Δεκεμβρίου έως τις 13 Ιανουαρίου.
Τόνισε ότι το εν λόγω σχέδιο νόμου έρχεται να δώσει οριστικές λύσεις σε χρόνιες αρρυθμίες και παθογένειες του συστήματος Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας και να αποσαφηνίσει οριστικά δομές, διαδικασίες και λειτουργικά ζητήματα που αφορούν στην επιχειρησιακή εμπλοκή των Δήμων όλης της χώρας. «Αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο απλούστευσης διαδικασιών και ενίσχυσης της αμεσότητας και αποτελεσματικότητας των μηχανισμών των δήμων με έμφαση στην προετοιμασία και την πρόληψη, στην αντιμετώπιση των φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών αλλά και ένα νομοθέτημα που θωρακίζει οργανωτικά και επιχειρησιακά τους ΟΤΑ της χώρας, αναβαθμίζοντας το ρόλο των υπηρεσιών τους και δίνοντας οριστικό τέλος σε διαδικασίες αλληλεπικάλυψης αρμοδιοτήτων μεταξύ όλων των εμπλεκομένων σε θέματα Πολιτικής Προστασίας Φορέων.»
Ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι με το νέο νόμο και τη νέα δομή της Πολιτικής Προστασίας, επιχειρείται να απαντηθούν τρία ερωτήματα: Τι πήγε λάθος τόσα χρόνια. Ποιές δικαιολογίες έχουν ακουστεί και που ανήκουν οι πραγματικές ευθύνες και πώς θα οχυρωθούμε για τα μελλούμενα απέναντι στην κλιματική κρίση. Ο ΓΓ τόνισε ότι πρόκειται για μια τομή που αναιρεί την αλληλοκάλυψη ευθυνών και υποστηρίζει χρηματοδοτικά τον νέο μηχανισμό.
Αναβαθμίζεται ο ρόλος των ΟΤΑ και δημιουργείται μια κάθετη δομή σύμφωνα με πρότυπα των προηγμένων χωρών και των διεθνών οργανισμών με ξεκάθαρους ρόλους για τον καθένα και με έναν συντονιστή.
Σύμφωνα με όσα δημοσιεύσει το myota.gr, δημιουργείται ένα Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο και 13 περιφερικά ενώ σε βάθος τριετίας θα δημιουργηθούν και τοπικά σε επίπεδο δήμων ή σε clusters δήμων.
Το Κεντρικό της ΓΓ Πολ.Προαστασίας αποκτά πέντε δομές: Για τις θαλάσσιες επιχειρήσεις, τις εναέριες, τους φορείς, την ευρπωπαϊκή δομή και το 112.
Υιοθετούνται fast track διαδικασίες και στον τομέα της πρόληψης.
Θεσμοθετείται Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου με εκπροσώπους των φορέων και των αρμόδιων υπηρεσιών.
Θα αξιολογείται αν ένα έργο μπορεί να θεωρηθεί κατεπείγον ή άμεσα υλοποιήσιμο και κατά παρέκκλιση θα αδειοδοτείται εντός 90 ημερών από τη ΓΓΠΠ. Η διαδικασία αυτή αφορά σε 4 κατηγορίες έργων: Καθαρισμούς, Αντιπλημμυρικά, συντήρηση δασικών δρόμων και αντιπυρικές ζώνες.
Επίσης ανοίγει ο δρόμος για την πρόσληψη χειριστών μηχανημάτων με διαδικασία 4μηνων όπως οι δασοπυροσβέστες.
Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι όλοι οι δήμοι μέσα σε 18 μήνες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τοπικά σχέδια φυσικών καταστροφών και να έχουν δημιουργήσει αυτοτελές τμήμα ή γραφείο Πολιτικής Προστασίας. Γι’ αυτό θα γίνει μια συνολική αποτίμηση των αναγκών και θα προκηρυχθεί διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ και σχετικά ανέφερε τη δημιουργία 2.500 θέσεων εργασίας.
Τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ κατά τη συζήτηση αποτίμησαν θετικά το νέο σχέδιο νόμου, εκτίμησαν πως κινείται σε σωστή κατεύθυνση και πως θεραπεύει χρόνιες παθογένειες του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της χώρας. Τόνισαν ωστόσο ότι είναι αναγκαίο να αποσαφηνιστεί απόλυτα ο ρόλος των δήμων, αλλά και των ευθυνών τους. Να ενισχυθεί η συμμετοχή των δήμων στον περιφερειακό σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας και να διασφαλιστεί η στελέχωση των δήμων με ειδικευμένο και μόνιμο προσωπικό, αλλά και οι πόροι, οι οποίοι θα πρέπει να διατίθενται με αντικειμενικό και ρεαλιστικό τρόπο και ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες της κάθε περιοχής.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου, στην παρέμβασή του, εκτίμησε ως πολύ θετική την κίνηση του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά να ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο ΚΕΔΕ για το νέο νομοσχέδιο.
Σημείωσε ότι πλέον τα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας μετά τις καταστροφικές συνέπειες που εισπράττει ήδη ο πλανήτης, αλλά και η χώρα μας λόγω της κλιματικής αλλαγής, αποκτούν τεράστια σημασία.
Σε ότι αφορά την Αυτοδιοίκηση, αυτή πρέπει να έχει πιο ενεργό συμμετοχή στο σχεδιασμό πρόληψης καταστροφικών φαινομένων, να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες και να ενισχυθεί τόσο με ανθρώπινο δυναμικό όσο και με τους αναγκαίους πόρους. Τέλος τόνισε ότι η ΚΕΔΕ είναι έτοιμη να συμβάλλει δημιουργικά και αποφασιστικά στην εφαρμογή του νέου σχεδίου νόμου, με στόχο τη θωράκιση της χώρας απέναντι σε κάθε φυσικό κίνδυνο.
Ο κ. Χαρδαλιάς απαντώντας στις αιτιάσεις των δημάρχων περί ξεκαθαρίσματος ευθυνών αντέτεινε ότι έχει σταλεί εγκύκλιος που καθορίζει ξεκάθαρα αρμοδιότητες και ευθύνες για τον κάθε φορέα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή