Εξαιρούνται της κατεδάφισης υποδομές του Άλσους Βέικου

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Εξαιρούνται της κατεδάφισης υποδομές του Άλσους Βέικου
Ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός θα σώσει το Άλσος Βέικου; Αυτός θα μπορούσε να είναι εναλλακτικά ο τίτλος του άρθρου αυτού αφού με τις καινούργιες τροπολογίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, έρχονται κάποιες αλλαγές που αφορούν τα αστικά πάρκα και τα άλση και οι οποίες θεωρούνται θετικές ως προς τη διατήρηση των υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων του Άλσους Βέικου.
Οι αναγνώστες του «ΠΑΛΜΟΥ» γνωρίζουν από παλιότερα δημοσιεύματά μας (βλ. φύλλα 5/11/2011 και 28/1/2012) ότι η Διεύθυνση Δασών Αθηνών, μετά από αυτοψία που διενήργησε κλιμάκιό της στο Αλσος Βέικου τον Οκτώβριο του 2010, κατέγραψε «πλήθος παράνομων κατασκευών εντός της δασικής αναδασωτέας έκτασης του Αλσους. 
»Συνολικά καταμετρήθηκαν 16 παράνομες κατασκευές, μεταξύ των οποίων είναι ο δημοτικός κινηματογράφος, τα γήπεδα τένις, τα γήπεδα ποδοσφαίρου, τα γήπεδα μπάσκετ, το αναψυκτήριο, η πίστα πατινάζ, το κολυμβητήριο, το ποδηλατοδρόμιο.» 
Σε έγγραφο που απέστειλε η Διεύθυνση Δασών Αθηνών, στις 30 Ιουνίου 2011, προς το Δήμο Γαλατσίου ζητούσε από τον τελευταίο την άμεση απομάκρυνση – κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών εντός δύο ημερών (!) αλλιώς «θα εκδοθεί απόφαση κατεδάφισης από τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής».
Συγκεκριμένα και σύμφωνα πάντα με το έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών Αθηνών, πρόκειται για το ανοικτό θέατρο εμβαδού 1.060 τ.μ., το κλειστό κέντρο εμβαδού 565 τ.μ., το αναψυκτήριο εμβαδού 660 τ.μ., το κολυμβητήριο εμβαδού 3.750 τ.μ., την πίστα πατινάζ εμβαδού 1.160 τ.μ., τον ποδηλατόδρομο εμβαδού 760 τ.μ., το θυρωρείο και ένα κτίσμα της ΔΕΗ εμβαδού 40 τ.μ. και τις δημόσιες τουαλέτες εμβαδού 135 τ.μ. Επίσης ως αυθαίρετη κρίνεται και η κατασκευή που έγινε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού το 1981 και που δεν είναι άλλη από το κλειστό γυμναστήριο εμβαδού 4.500 τ.μ.!
Αντιμέτωποι με την ίδια κατάσταση, όμως, ήρθαν κι άλλοι τέσσερις δήμοι του λεκανοπεδίου και συγκεκριμένα οι δήμοι Βύρωνα, Δάφνης – Υμηττού, Μελισσίων – Πεντέλης, Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας. Γι’αυτό και στις αρχές Φεβρουαρίου 2012 από κοινού οι πέντε δήμαρχοι Κ. Τσίρος, Ν. Χαρδαλιάς, Μ. Σταυριανουδάκης, Δ. Στεργίου – Καψάλης και Ε. Αποστολάκη – Γαϊτάνα, απέστειλαν επιστολή στον υπουργό ΠΕΚΑ Γιώργο Παπακωνσταντίνου με την οποία ζητούσαν την έγκαιρη παρέμβαση του Υπουργείου ώστε να βρεθεί άμεσα οριστική και νόμιμη λύση στο μείζον ζήτημα που έχει προκληθεί με την απαίτηση κατεδάφισης των αθλητικών εγκαταστάσεων στα άλση των Δήμων τους καθώς ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών και ο Γεν. Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με έγγραφά τους, ζητούν την άμεση κατεδάφιση όλων των κτιριακών εγκαταστάσεων και τη διακοπή όλων των παροχών σε περιοχές που έχουν χαρακτηρισθεί ως δασικές και αναδασωτέες τη στιγμή που τα κτήρια κοινωφελούς χαρακτήρα (αθλητικοί, πολιτιστικοί χώροι, χώροι αναψυχής, εκκλησίες) προϋπήρχαν.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ 41 ΤΟΥ ΝΕΟΥ 
ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ
Το ΥΠΕΚΑ με τις τροπολογίες που πέρασε στον προσφάτως ψηφισθέντα Νέο Οικοδομικό Κανονισμό ορίζει πως υφιστάμενα κτίρια και υποδομές που βρίσκονται εντός πάρκων και δασών θα μπορούν να εξαιρούνται της κατεδάφισης. 
Συγκεκριμένα το άρθρο 41 παρ. 1ε αναφέρει:
«Υφιστάμενα κτίρια και υποδομές εντός πάρκων και αλσών χωρίς έγκριση εξαιρούνται της κατεδάφισης, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της διάταξης της παρ. 6 του άρθρου 71 του Δασικού Κώδικα και της προβλεπόμενης στη διάταξη αυτή υπουργικής απόφασης και εφόσον οι οικείοι ΟΤΑ εξασφαλίσουν εντός τριών (3) ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος τις απαιτούμενες από την κείμενη νομοθεσία εγκρίσεις.»
Και συνεχίζει στην παρ. 1 στ.: «Κτίρια, εγκαταστάσεις και υποδομές που πραγματοποιήθηκαν από το Υπουργείο Δημοσίων Έργων και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού σε εκτάσεις των παραγράφων 1 και 1α του παρόντος κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας εξαιρούνται της κατεδάφισης.»
Συγκρατημένα αισιόδοξη δήλωσε η νομική σύμβουλος του Δήμου Γαλατσίου κα Χρυσαυγή Γκουβέτσου στη σύντομη συνομιλία που είχαμε μαζί της κατά την οποία μας είπε: «Σαφώς και η διάταξη αυτή μπήκε κατόπιν πιέσεως των Δήμων ωστόσο, ως νομικός, κρίνω πως έχει κάποιες προβληματικές διατυπώσεις. Θα δούμε πώς θα μπορέσει η διάταξη να βρει εφαρμογή στην πράξη από υπηρεσίες και δικαστικές αρχές.»
Ο «ΠΑΛΜΟΣ» θα επανέλθει στο θέμα σύντομα.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
Πήγαινε στην κορυφή