Στέλιος Πέτσας: Διακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά, όχι πρόσωπα, θα πάρουν έκτακτη ενίσχυση.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στέλιος Πέτσας: Διακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά, όχι πρόσωπα, θα πάρουν έκτακτη ενίσχυση.

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ
και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον «ΑΝΤ1»
και στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη «Καλημέρα Ελλάδα»:

“Για τη συνάντηση με Ερντογάν
Προσπαθήσαμε, στην αρχή, στις διεθνείς επαφές μας -και με τον Ιταλό Πρωθυπουργό και με το Γάλλο Πρόεδρο και με αξιωματούχους της Συμμαχίας- να δείξουμε ότι η τακτική της Τουρκίας, η τακτική της προκλητικότητας και η κίνηση που έκανε με τη Λιβύη, με ένα άκυρο μνημόνιο το οποίο υπέγραψε, αντί να βοηθά στην εξομάλυνση, εντείνει τις όποιες εντάσεις υπάρχουν σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, όχι μόνο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά -όπως είδαμε από την αντίδραση της Κύπρου και της Αιγύπτου- και όλων των χωρών της περιοχής. Η κίνησή μας αυτή οδήγησε σε μια διπλωματική απομόνωση την Τουρκία, η οποία έκανε μία αναδίπλωση, ζητώντας μία συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.
Πολλές φορές σε μια σύνοδο κορυφής, οι ηγέτες που συμμετέχουν συναντιούνται χαιρετάει ο ένας τον άλλον και είναι λογικό να υπάρχουν συνομιλίες μεταξύ τους. Αυτά είναι συνηθισμένα στις συνόδους κορυφής. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί. Το θέμα είναι ότι η τουρκική πλευρά ζήτησε μια κανονική συνάντηση αντιπροσωπειών και γι’ αυτό υπάρχει η συζήτηση με τον κ. Δένδια, τον κ. Παναγιωτόπουλο και την κυρία Παπαδοπούλου, οι οποίοι θα είναι στη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν.
Στη Νέα Υόρκη είχαμε τρία βασικά ζητήματα: Το πρώτο ήταν το Κυπριακό, για το οποίο είχαμε στη συνέχεια την τριμερή Σύνοδο, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε. κ. Γκουτιέρες, που δεν ήθελε αρχικά η Τουρκία, αλλά επέτρεψε τελικά να συμβεί, κάτι το οποίο είναι θετικό. Στα άλλα δύο ζητήματα που είχαμε συζητήσει -το μεταναστευτικό, προσφυγικό και το ζήτημα των προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο- δυστυχώς είχαμε κλιμάκωση των εντάσεων, αντί για μια αποκλιμάκωση. Ελπίζουμε η σημερινή συνάντηση να είναι μια αφετηρία να ξαναπιάσουμε το νήμα από ένα καλό κλίμα που υπήρχε στη Νέα Υόρκη.
Για τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι τα νησιά ότι τα νησιά δεν έχουν θαλάσσιες ζώνες παρά μόνο χωρικά ύδατα
Απαντήσεις σ’ αυτά τα ζητήματα αυτά δίνει το Δίκαιο της Θάλασσας, η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών στην οποία δεν έχει προσχωρήσει η Τουρκία, αλλά και όλο το πλέγμα του Διεθνούς Δικαίου. Δίνει απαντήσεις και για τα νησιά, τα οποία δεν μπορεί να εξαφανίσει από το χάρτη η Τουρκία, με ένα άκυρο -επαναλαμβάνω- μνημόνιο που υπέγραψε με τη Λιβύη. Το θέμα είναι: Θα επιμείνει η Τουρκία σε κάτι που την απομονώνει διπλωματικά;
Γι’ αυτό η σημερινή συνάντηση είναι μια καλή αφορμή, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, «με ανοιχτά χαρτιά», για να δούμε, πού το πάει, για να ξέρουμε ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις και των δύο.
Εμείς έχουμε ξεκινήσει τις συζητήσεις για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με χώρες της περιοχής μας στο παρελθόν. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Για παράδειγμα το θέμα με την Αίγυπτο ανατρέχει εδώ και δεκαπέντε χρόνια πριν.
Υπάρχουν δύο διαφορετικά θέματα: το τι αξιώνει παρανόμως ένα κράτος, όπως η Τουρκία, και το τι κάνουν οι άλλες χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, της Αλβανίας, της Αιγύπτου, της Κύπρου, του Ισραήλ. Όλα αυτά θα ξεδιπλωθούν το επόμενο διάστημα. Έχουν ξεκινήσει να συζητούνται από την ανάληψη της νέας διακυβέρνησης.
Είμαστε ψύχραιμοι και αποφασισμένοι, γιατί ξέρουμε ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Τα νησιά του Αιγαίου δεν εξαφανίζονται από τον χάρτη, επειδή κάποιος οριοθετεί τραβώντας μία γραμμή στον χάρτη σε ένα άκυρο μνημόνιο, υποστηρίζοντας κάτι το οποίο δεν έχει κανένα έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο. Με σύνεση, με αποφασιστικότητα, με σοβαρότητα θα συνεχίσουμε την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Για τις διεθνείς αντιδράσεις
Για τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, η ανακοίνωση του State Department λέει ότι ήταν προκλητική και μη εποικοδομητική ενέργεια. Κάτι το οποίο έχουν επαναλάβει και άλλες σημαντικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. από χθες. Επομένως, η διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας σε αυτό, είναι δεδομένη.
Ο Πρωθυπουργός είπε, όχι μόνο προχθές, αλλά και ενώπιον του κ. Στόλτεμπεργκ στις κοινές δηλώσεις που έκαναν, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Συμμαχίας, αλλά φυσικά δεν είναι δίκαιο απέναντι στην Ελλάδα να τηρεί πολιτική ίσων αποστάσεων, όταν κάποιο κράτος-μέλος παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται εναντίον κράτους-μέλους της.
Για τα ΜΟΕ
Οι τεχνικές συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης  συνεχίζονται κανονικά, όπως ήταν προγραμματισμένες και δεν υπάρχει θέμα παγώματος. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα και ποτέ δεν απασχόλησε την Κυβέρνηση τέτοιου είδους ζήτημα. Είναι μια τεχνική συζήτηση, η οποία προχωρά. Αν κριθεί στην πορεία ότι χρειάζεται μια πολιτική παρέμβαση σε αυτό το ζήτημα, θα την αναλάβουμε. Αλλά ζήτημα παγώματος των τεχνικών συζητήσεων, δεν είχε ποτέ τεθεί.

Ενημέρωση πολιτικών κομμάτων
Ήδη είχαμε, τις προηγούμενες ημέρες, ενημέρωση από τον κ. Δένδια στα πολιτικά κόμματα για τις εξελίξεις. Και θα υπάρξει, σε όποιο επίπεδο κριθεί απαραίτητο, μετά τη συνάντηση. Πάντα αφήνουμε ανοιχτό το επίπεδο που θα χρειάζεται, για να υπάρξει ενημέρωση των κομμάτων. Το επίπεδο ενημέρωσης κρίνει η Κυβέρνηση, ανάλογα με το πώς εξελίσσονται τα πράγματα. Αν χρειαστεί να γίνει Συμβούλιο Αρχηγών, θα γίνει.
Κοινωνικό μέρισμα
Διακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά, όχι πρόσωπα, θα πάρουν έκτακτη ενίσχυση. Μην ξεχνάμε ότι συνεχίζουμε να είμαστε στο 2019. Και ότι  μέσα στη χρονιά αυτή, η Κυβέρνηση Τσίπρα, για να υφαρπάξει κάποιες ψήφους, έδωσε προκαταβολικά, προεκλογικά περίπου 800 εκατομμύρια -δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος του δημοσιονομικού περιθωρίου που θα υπήρχε το 2019- σε συνταξιούχους. Αντί να δοθούν τον Δεκέμβριο, δόθηκαν  προεκλογικά, ψηφοθηρικά, τον Μάιο, για να πάρει κάποιες ψήφους ο κ. Τσίπρας. Αυτό έγινε. Και θυμίζω ότι ο κ. Τσακαλώτος έλεγε τότε ότι δεν υπάρχει κανένα άλλο δημοσιονομικό περιθώριο για το 2019. Πρόσθετε μάλιστα -όταν ρωτήθηκε για τους καφέδες, που έκανε μια κολοβή μείωση στον Φ.Π.Α.- είπε ότι δεν υπάρχει περιθώριο μείωσης ούτε για τα ροφήματα.
Το ποσό που δόθηκε το 2019 στους συνταξιούχους είναι εγγεγραμμένο στον Προϋπολογισμό του 2020 και θα χρησιμοποιηθεί ξανά για τη στήριξη συνταξιούχων. Λέμε, όμως, ότι αυτό που ήταν να πάρουν οι συνταξιούχοι από το κοινωνικό μέρισμα, το πήραν ήδη από τον Μάιο. Ποιες άλλες κατηγορίες έχουμε; Κατηγορίες ευάλωτες του πληθυσμού, όπως, για παράδειγμα, πολυτεκνικές οικογένειες, οικογένειες που έχουν άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια άνεργοι. Για τους μακροχρόνια ανέργους που με ρωτάτε, ξέρουμε πόσοι είναι και να σας πω γιατί. Γιατί το 2013-2014 η Κυβέρνηση Σαμαρά, θέσπισε το επίδομα μακροχρόνιων ανέργων. Είναι μια πάγια πολιτική μας για να μπορούμε να ενισχύουμε αυτούς, οι οποίοι για πάνω από  12 μήνες είναι στην ανεργία, αποξενώνονται από την αγορά εργασίας και απομονώνονται από το κοινωνικό τους περίγυρο.
Έχουμε πει ότι θα διευρύνουμε τα κριτήρια, ώστε να μπορούν περισσότεροι άνεργοι, να μπαίνουν στο δίχτυ ασφαλείας των επιδομάτων ανεργίας, μέχρι να ξαναβρούν εργασία μέσω των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης. Εμείς όταν αναλάβαμε δεν υπήρχε δημοσιονομικό περιθώριο, υπήρχε δημοσιονομικό κενό. Καλύψαμε το δημοσιονομικό κενό, προχωρήσαμε ήδη από φέτος σε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%, αυξήσαμε το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης και το δώσαμε προκαταβολικά, μπορούμε να τακτοποιήσουμε οφειλές προς τη Δ.Ε.Η. και τα ΕΛΤΑ, ώστε να σταθούν στα πόδια τους και δίνουμε ό,τι μπορούμε στα 200.000 νοικοκυριά. Και εδώ είμαστε- όπως είπε και ο Πρωθυπουργός- σταδιακά να ανακοινώνονται καλά νέα, τα οποία να αφορούν τους πολίτες, εφόσον έχουμε δημοσιονομικό περιθώριο.”

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή