Φροντιστηριακής Παραοικονομίας Ανάγνωσμα

Το βαθύτερο μνημόνιο ή, για την ακρίβεια, το μνημόνιο της βαθύτερης ύφεσης, είναι επιτέλους δικό μας. Αρκετή αγωνία περάσαμε. Τώρα μπορούμε να το απολαύσουμε. Από τη Δευτέρα έχουν γίνει ένα σωρό αυξήσεις σε είδη βασικής κατανάλωσης, σε υπηρεσίες, στις μεταφορές αλλά και στο κόστος των επιχειρήσεων. Για όσες μικρές φυτοζωούσαν ακόμα, μάλλον θα είναι η ταφόπλακα.

Μέχρι και ο πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, εξοργίστηκε. «Οι όροι όμως της συμφωνίας είναι τρομακτικοί για εκείνους που ακόμη πιστεύουν στο μέλλον της Ευρώπης. Αυτό που συνέβη το περασμένο Σαββατοκύριακο είναι για μένα καταστροφικό, σχεδόν θανατηφόρο». Για βαθιά ύφεση το 2015 η οποία θα κυμανθεί από 2% έως 4% κάνει λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε κείμενο που συνέταξε προκειμένου να αξιολογήσει το ελληνικό αίτημα για το 3ο δάνειο από τον ESM. Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, η ύφεση θα συνεχιστεί και το 2016 με ρυθμό της τάξεως του 1,75%.
Ότι θα περιοριστούν τα εισοδήματα όλων δεν χρειάζεται ανάλυση. Αν θα οδηγήσει όλο αυτό κάπου, είναι το ερώτημα. Ας δούμε λοιπόν ένα δικό μας παράδειγμα, καθημερινό, που όλοι λίγο πολύ έχουμε ζήσει. Αυξάνεται ο ΦΠΑ σε πολλά προϊόντα και επιχειρήσεις αλλά από το πουθενά μπαίνει ΦΠΑ 23% και σε φροντιστήρια όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, κέντρα ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών. Για όσους δεν έχουν σχέση με επιχειρήσεις, να ενημερώσουμε ότι σε όλες αυτές αυξάνεται η φορολόγησή τους σε 29% επί των κερδών τους από το πρώτο ευρώ και μέχρι τις 50.000 ευρώ και σε 33% για τα επιπλέον. Επιπρόσθετα προκαταβάλουν το 100% των φόρων της επόμενης χρονιάς. Ναι, καλά καταλάβατε, θα πληρώσουν φέτος όλο το φόρο από τα εισοδήματα που η εφορία εκτιμά ότι ΘΑ έχουν και για τα οποία θα φορολογηθούν το 2016! Ακόμα κι αν δεν τα εισπράξουν όλα ή αν εν τω μεταξύ κλείσουν, δεν έχει σημασία, θα πληρώσουν για κέρδη που δεν θα έχουν ποτέ! Πώς σας φαίνεται; Εννοείται ότι ταυτόχρονα καταβάλουν κανονικά στο κράτος, μέσω ασφαλιστικών ταμείων, τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές των ιδιοκτητών τους αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων τους φυσικά. Και μη διανοηθούν να τις καθυστερήσουν ή έστω να μην τις ρυθμίσουν, γιατί τότε δεν ανανεώνεται η άδεια λειτουργίας τους. Δηλαδή εάν χρωστάνε έστω και ένα ευρώ στο δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν πλέον άδεια λειτουργίας. Κλείνουν!
Το έχουμε ακούσει και το έχουμε διαβάσει αυτό που θα σκεφτούν κάποιοι χαιρέκακοι: «δεν πειράζει, ας γλιτώσουμε επιτέλους από την παραπαιδεία»! Λόγω της ιδιότητάς μου και για λόγους δεοντολογίας δεν θα σχολιάσω τα περί φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης. Μπορούμε όμως να δούμε την περίπτωση των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών.
Όλοι πήγαμε ή όλοι έχουμε παιδιά που πηγαίνουν αγγλικά ή για κάποια άλλη γλώσσα σε φροντιστήρια. Είναι «παραπαιδεία»; Απαντήστε ό,τι θέλετε αλλά αυτό που δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς είναι ότι χρειάζονται! Καλώς ή κακώς και για λόγους που δεν είναι του παρόντος ελάχιστα παιδιά μαθαίνουν μια ξένη γλώσσα με επάρκεια στο σχολείο. Σίγουρα πάντως όχι σε υψηλό επίπεδο. Είτε σε οργανωμένο φροντιστήριο είτε σε ιδιαίτερα μαθήματα πρέπει να απευθυνθούν.
Κι εδώ είναι το οικονομικό πρόβλημα και το αδέξοδο και η αναποτελεσματικότητα τέτοιων μέτρων. Οι γονείς θα βάλουν το χέρι βαθύτερα, κατά 23% το χέρι στην τσέπη. Το κράτος θα αυξήσει τα έσοδά του; Δυστυχώς για όλους μας όχι. Τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών είναι κατά βάση μικρές επιχειρήσεις χαμηλού ποσοστού κέρδους λόγω της κρίσης. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχουν επιδοθεί σε ένα μπαράζ προσφορών και εκπτώσεων για να μπορέσουν να κρατήσουν σταθερό τον αριθμό των μαθητών τους. Δεν έχουν περιθώρια να «αποσβέσουν» και τον ΦΠΑ, δηλαδή δεν μπορούν να μειώσουν κι άλλο τα κέρδη τους ώστε να μην επιβαρυνθούν οι γονείς. Μοιραία τα μικρότερα θα κλείσουν αφού τα δίδακτρα θα αυξηθούν και οι μαθητές τους θα μειωθούν. Αυτά που ανήκουν σε μεγάλες αλυσίδες franchise  είναι σε ακόμα δυσχερέστερη θέση αφού έχουν ακόμα μεγαλύτερο λειτουργικό κόστος για τους μεμονωμένους ιδιοκτήτες τους.
Πού θα απευθυνθούν τώρα γονείς και μαθητές; Μα στα ιδιαίτερα και τη μαύρη εργασία. Είτε σε ανθρώπους που δεν έχουν πιστοποίηση είτε σε «επαγγελματίες» χαμηλότερου κόστους. Γιατί τα ιδιαίτερα εξαιρέθηκαν από τον ΦΠΑ! Ξέρουμε όλοι ότι τα περισσότερα είναι «μαύρα», αδήλωτα δηλαδή. Δεν φορολογούνται. Αλλά και στα ελάχιστα δηλωμένα δεν μπαίνει ΦΠΑ. Κι εκεί που το κράτος θα περιμένει να εισπράξει 23% περισσότερους φόρους, θα δει τα φορολογικά του έσοδα από τον κλάδο αυτό να καταγκρημνίζονται. Θα πάει για μαλλί και θα βγει κουρεμένο. Ποιος θα κερδίσει από αυτή τη μεταστροφή, εκτός από τους ιδιαιτεράδες που τρίβουν ήδη τα χέρια τους; Κανένας άλλος. Ούτε το κράτος που θα παίρνει λιγότερα, ούτε οι γονείς που θα απολαμβάνουν όλο και πιο αμφίβολες «υπηρεσίες», ούτε οι εργαζόμενοι που θα μείνουν άνεργοι ή θα αναγκαστούν να δουλεύουν για ακόμα λιγότερα.
Υπολογίστε τώρα και τις παράπλευρες απώλειες για την οικονομία καθώς τα κέντρα ξένων γλωσσών έχουν και εξωτερικούς συνεργάτες, όπως συνεργεία καθαρισμού, βιβλιοπωλεία, καταστήματα υπηρεσιών εκτυπώσεων κλπ.
Παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις, τα νέα μέτρα δεν θα μειώσουν τη φοροδιαφυγή. Φόρους πληρώνουν μόνο οι νόμιμες επιχειρήσεις. Την παραοικονομία και την ανασφάλιστη εργασία θα πριμοδοτήσουν. Την κινεζοποίηση δηλαδή της ελληνικής κοινωνίας. Ή για να το πούμε και αγγλικά, το ακούσιο GREXIT. Γιατί το «μένουμε Ευρώπη» δεν εξασφαλίζεται ούτε με συμμετοχές σε Eurogroups ούτε με το νόμισμα ούτε με πρωτογενή πλεονάσματα ούτε με τους όποιους αριθμούς. Με το επίπεδο ζωής μιας κοινωνίας εξασφαλίζεται και η δικιά μας αλλοιθωρίζει προς την ανατολική Ασία.
Αφήσαμε για το τέλος το κυβερνητικό ανέκδοτο: «Η κυβέρνηση θα φροντίσει για τη δίκαιη κοινωνική κατανομή των βαρών». Γι’ αυτό μάλλον δεν έβαλε ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία στα κολέγια και στα ΙΕΚ. Ξεκίνησε, φαίνεται, αμέσως να βοηθά τα φτωχά λαϊκά στρώματα που φοιτούν μαζικά σε αυτά… Δε μένουμε Ευρώπη, μένουμε κάγκελο!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή