Με διαρροές η εκλογή Προέδρου, Γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Με διαρροές  η εκλογή Προέδρου, Γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, συνεδρίασε για πρώτη φορά το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου με μοναδικό θέμα την εκλογή των μελών του Προεδρείου του Σώματος και την εκλογή των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Υποψήφιος για Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου από την πλειοψηφία ήταν ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Ρωμανός. Από τη μείζονα αντιπολίτευση, τον συνδυασμό του Κώστα Ζώμπου, υποψήφια για την αντιπροεδρία ήταν η Σοφία Λεπίδα – Ντάγλα. Ο γραμματέας του Σώματος, βάσει του νόμου, πρέπει να προέρχεται από τον τρίτο σε δύναμη δημοτικό συνδυασμό, ο οποίος είναι η Λαϊκή Συσπείρωση. Ο επικεφαλής της όμως, Γρηγόρης Χαραλαμπίδης, αρνήθηκε να καταλάβει δικός τους σύμβουλος τη συγκεκριμένη θέση γιατί, όπως δήλωσε, η θέση αυτή, όπως και του αντιπροέδρου, είναι καθαρά διακοσμητική. Έτσι περάσαμε στον επόμενο σε δύναμη που είναι ο συνδυασμός «Γαλάτσι Από Κοινού», ο οποίος στηρίχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και έχει εκλέξει δύο συμβούλους, την Αγγελική Σαπουνά και τον Νίκο Χωριανόπουλο, ο οποίος προτάθηκε για γραμματέας του Σώματος.
Και ήρθε η ώρα που οι τρεις υποψήφιοι τέθηκαν στην κρίση των 32 συναδέλφων τους δημοτικών συμβούλων. Στη συνεδρίαση καθυστέρησε να προσέλθει ο Βαγγέλης Μπουγιούκας, ο οποίος δεν πρόλαβε να ψηφίσει μόνο για τον Πρόεδρο.
Το αποτέλεσμα τς κάλπης ήταν:
Γιάννης Ρωμανός, 20 ψήφοι υπέρ, 11 λευκά, 1 άκυρο
Σοφία Λεπίδα – Ντάγλα, 17 ψήφοι υπέρ, 14 λευκά, 2 άκυρα
Νίκος Χωριανόπουλος, 22 ψήφοι υπέρ, 11 λευκά
Η διαρροή που αναφέρω και στον τίτλο του σχολίου, παρατηρείται στην εκλογή του προέδρου του Σώματος. Και εξηγούμαι: από τον συνδυασμό του Δημάρχου παρόντες στην ψηφοφορία ήταν 19 σύμβουλοι. Αν υπολογίσουμε και τους δύο δημοτικούς συμβούλους του «Γαλάτσι Από Κοινού» (Σαπουνά, Χωριανόπουλος), οι οποίοι ψήφισαν τον Γιάννη Ρωμανό, το αποτέλεσμα θα έπρεπε να είναι 21 θετικές ψήφοι. Κάποιος από τον συνδυασμό του Γ. Μαρκόπουλου δεν ψήφισε τον Γιάννη Ρωμανό για πρόεδρο.
Η ψηφοφορία για πρόεδρο και γραμματέα είχε συμφωνηθεί μεταξύ των δύο συνδυασμών «Αυτοδιοίκηση για τον Άνθρωπο» και «Γαλάτσι Από Κοινού» και γι’αυτό το λόγο ο Νίκος Χωριανόπουλος έλαβε 22 ψήφους (20 από το συνδυασμό του Γ. Μαρκόπουλου και 2 οι δικοί του).
Για τη μία τώρα σίγουρη διαρροή από την πλειοψηφία, μπορώ να πω ότι έχει βρεθεί ο «ένοχος». Λέω τη μία σίγουρη διαρροή διότι αν έχει βάση αλήθειας αυτό που κυκλοφόρησε ότι δηλαδή τον Γιάννη Ρωμανό ψήφισαν και δύο σύμβουλοι από τον Κ. Ζώμπο, τότε οι διαρροές από τον συνδυασμό του Δημάρχου είναι 3.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο ενόχλησε τον Δήμαρχο Γ. Μαρκόπουλο και για το λόγο αυτό μετά το τέλος της όλης διαδικασίας, κράτησε όλους τους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού στην αίθουσα και τους τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά και ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να ανεχθεί τέτοιες συμπεριφορές. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «εκλεγήκαμε σαν ομάδα και έτσι πρέπει να προχωρήσουμε σε όλη την τετραετία. Οι όποιες πικρίες πρέπει να παραμεριστούν για τον κοινό μας σκοπό».
Εγώ να θυμίσω ότι η προηγούμενη πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ισιδώρα Μπακάλου είχε εκλεγεί με 22 θετικές ψήφους.


Οι τυπικοί…

Όπως είναι σε όλους γνωστό, στην ψηφοφορία εκτός από τη κάλπη, υπάρχει και το παραβάν, όπου είναι υποχρεωμένοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, λόγω της μυστικότητας της ψήφου, να πηγαίνουν και να σταυρώνουν το ψηφοδέλτιο της επιλογής τους.
Από τους παρόντες στη συνεδρίαση δημοτικούς συμβούλους, μόνο δύο τήρησαν τον κανονισμό: ο Κωνσταντίνος Δήμος και ο Αγαμέμνων Χριστοδούλου.
Μπορεί να έπραξαν σύμφωνα με τον κανονισμό, αλλά ήταν και οι πρώτοι ύποπτοι για το θέμα της διαρροής. Γιατί όπως μου είπε κι ένας παλιός δημοτικός σύμβουλος, «εκτός των δύο, όλοι οι υπόλοιποι σταύρωναν το ψηφοδέλτιο φανερά από τη θέση τους, χωρίς να πάνε στο παραβάν».
Εγώ δεν υιοθετώ τίποτα, απλά καταγράφω τα γεγονότα.


”Παρών, μεταξύ άλλων, στην υποδοχή του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο 7ο Δημοτικό Σχολείο, την ημέρα του αγιασμού, ήταν και ο σύντροφος Νίκος Δημητρακόπουλος.”


Ο Κανονισμός…

Το άρθρο 74 του ν. 4555/2018 (Κλεισθένης) το οποίο αναφέρεται στη συγκρότηση της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, στην παράγραφο 5 αναφέρει:
«Μέλη της Επιτροπής εκλέγονται οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης. Σε περίπτωση ισοψηφίας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου διενεργεί κλήρωση.»
Μια τέτοια ισοψηφία προέκυψε στην ψηφοφορία για την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, όπου οι κυρίες Χριστίνα Μπούρα και Γωγώ Κιτσίνη έλαβαν από 6 ψήφους η κάθε μία.
Παίρνοντας το λόγο η κα Κιτσίνη δήλωσε ότι παραιτείται υπέρ της συνυποψήφιάς της Χριστίνας Μπούρα. Την πρότασή της έκανε δεκτή ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κι έτσι δεν προχώρησε σε κλήρωση όπως εκ του νόμου είχε υποχρέωση να πράξει.
Όχι με το καλημέρα παραβίαση των Κανονισμών, κύριε Πρόεδρε.

Παρών, μεταξύ άλλων, στην υποδοχή του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο 7ο Δημοτικό Σχολείο, την ημέρα του αγιασμού, ήταν και ο σύντροφος Νίκος Δημητρακόπουλος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή