O λόγος που τα πλήκτρα F & J έχουν μια μικρή παύλα πάνω τους

Σε κάθε keyboard υπάρχει από μια διακριτή παύλα πάνω στα πλήκτρα F και J. Γιατί;

Γιατί είναι σχεδιασμένες να βοηθούν τους χρήστες να τοποθετούν σωστά τα δάχτυλά τους πάνω στο keyboard ώστε να πληκτρολογούν γρηγορότερα, αποτελεσματικότερα και χωρίς κλεφτές ματιές στο QWERTY πληκτρολόγιο.
Πώς είναι η σωστή τοποθέτηση των δακτύλων; Βάζουμε τους δείκτες των δύο χεριών στα πλήκτρα με την παύλα, ώστε το αριστερό χέρι να καλύπτει εύκολα τα πλήκτρα A, S, D και F και το δεξί να βρίσκει τα J, K, L και το ελληνικό ερωτηματικό (γυρισμένο στα αγγλικά) ή τον τόνο (στην ελληνική γραφή).
Όσο για τους αντίχειρες και των δύο χεριών, αυτοί πρέπει να ακουμπούν στο space bar. Δεν είναι ο μόνος τέτοιος χειρισμός που προτάθηκε ποτέ για μεγαλύτερη ταχύτητα και ακρίβεια στην πληκτρολόγηση. Άλλοι έχουν προτείνει, ας πούμε, να υπάρχουν 4 τέτοιες παύλες, στα πλήκτρα A, F, J και ερωτηματικό (η άνω τελεία στα αγγλικά).
Η πατέντα για την καθιέρωση των δύο παυλών στα F και J αποδίδεται λανθασμένα στην αμερικανή εφευρέτρια June E. Botich, καθώς εκείνη πρότεινε στην πραγματικότητα τη διάταξη των 4 παυλών που προαναφέραμε. Οι παύλες στα F και J είναι αποφασιστικής σημασίας ώστε να βρίσκουμε τα δυο πλήκτρα – κλειδιά για τη σωστή τοποθέτηση των χεριών χωρίς να κοιτάμε καθόλου το πληκτρολόγιο, νιώθοντας απλώς τα δύο εξογκώματα. Αντίστοιχη παύλα – εξόγκωμα συναντάμε και στο νούμερο 5 του αριθμητικού πληκτρολογίου στα δεξιά, που διαδραματίζει τον ίδιο ακριβώς βοηθητικό ρόλο. Το Νο 5 είναι στο κέντρο, κι έτσι βρίσκεις εύκολα τη διάταξη των άλλων αριθμών χωρίς να πρέπει να κοιτάς κάθε φορά το keyboard…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή