Οι διακοπές, η ψυχή, το σώμα & η καρδιά

Δυστυχώς για πολλούς ανθρώπους σήμερα, οι ώρες εργασίας αυξάνονται ενώ η διάρκεια των διακοπών τους μειώνεται. Στο έντονο ανταγωνιστικό περιβάλλον που ζούμε στην εποχή μας, η ανάγκη για επιτυχίες και περαιτέρω πρόοδο, μας οδηγεί στο να περιορίζουμε το χρόνο των διακοπών μας. Όμως το γεγονός αυτό τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στη σωματική και ψυχική μας υγεία;

Μια σειρά από πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι αυτοί που δεν παίρνουν ικανοποιητικές διακοπές, έχουν σημαντικό κόστος εις βάρος της υγείας τους. Τα στοιχεία που προκύπτουν τεκμηριώνουν το γεγονός ότι οι διακοπές είναι αναπόσπαστο μέρος του υγιεινού τρόπου ζωής.
Οι διακοπές δεν είναι μόνο ευχάριστες αλλά είναι και απαραίτητες για την υγεία. Επιτρέπουν στον οργανισμό μας να ξεφύγει από το έντονο, συνεχές, καθημερινό στρες. Για οποιονδήποτε που θέλει να ζήσει πολλά χρόνια, η μείωση του στρες δια μέσου των διακοπών είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση.
Σε μεσήλικες άνδρες που έχουν παράγοντες ψηλού κινδύνου για καρδιακές ασθένειες, αυτοί που πάνε συχνά για διακοπές, βρέθηκε ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες για αυξημένη διάρκεια ζωής σε σύγκριση με αυτούς που δεν παίρνουν ικανοποιητικές διακοπές.
Σε γυναίκες που πάνε τακτικά διακοπές, οι πιθανότητες να προσβληθούν από καρδιακή πάθηση ή να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή λόγω στεφανιαίας νόσου, είναι σημαντικά λιγότερες από εκείνες των γυναικών που δεν παίρνουν διακοπές.
Οι γυναίκες που έχουν ψηλές διευθυντικές θέσεις, που έχουν αυτονομία και εξουσία στις δραστηριότητες τους, διατρέχουν τρεις φορές περισσότερο κίνδυνο για καρδιακή πάθηση σε σύγκριση με άλλες γυναίκες που ενώ δουλεύουν πολύ, δεν έχουν διευθυντικές εξουσίες και ευθύνες. Οι γυναίκες αυτές χρειάζονται διακοπές για να μπορούν να αναζωογονούνται και να συνεχίζουν το δύσκολο δρόμο τους.
Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι όπως είναι απαραίτητο να έχουμε μια υγιεινή διατροφή, να αποφεύγουμε το κάπνισμα, να ασκούμε τακτικά το σώμα μας, πρέπει παράλληλα να επιδιώκουμε να έχουμε καλές διακοπές που είναι αναγκαίες για τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Δεν είναι λοιπόν ορθό να δεχόμαστε συμβιβασμούς στο θέμα των διακοπών. Οποιαδήποτε μείωση θα έχει αρνητικές συνέπειες όχι μόνο στην ψυχική και σωματική μας υγεία αλλά και στην παραγωγικότητα και αποδοτικότητα μας.
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι διακοπές που είναι περισσότερο αποτελεσματικές για την υγεία μας, είναι αυτές που είναι μεγαλύτερες των 10 ημερών.
Επιπρόσθετα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη το γεγονός ότι χρειάζονται τουλάχιστο 2 έως 3 ημέρες αρχικά, για να μπορέσουμε να αποσυνδεθούμε από τα προβλήματα της καθημερινότητας που μας βασάνιζαν από πριν.
Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι όσο πιο μεγάλες είναι οι διακοπές μας, τόσο το καλύτερο είναι. Όμως ρεαλιστικά, για πολλούς αυτό δεν είναι εφικτό. Εκείνο που πρέπει να συγκρατήσουμε είναι ότι έστω και εάν είναι μικρές οι διακοπές, έχουν τη δύναμη να μας αναζωογονούν.
Ένας από τους σημαντικούς κινδύνους, που διατρέχουμε όταν δεν δίνουμε τη σημασία που πρέπει στις διακοπές μας, είναι το σύνδρομο της ολοκληρωτικής εξάντλησης λόγω υπερβολικής εργασίας (το γνωστό burn out syndrome) που χαρακτηρίζεται από τα ακόλουθα:
• Υπερβολική κούραση
• Κατάθλιψη
• Έλλειψη ενδιαφέροντος και απουσία ενθουσιασμού για θέματα σχετικά με την εργασία και άλλα
• Προβλήματα του στομαχιού
• Συχνές φιλονικίες και προσκρούσεις με συναδέλφους και στην οικογένεια
• Κρίσεις υπερφαγίας ή αντίθετα υποσίτισης
• Μείωση της σεξουαλικής ορμής
• Αύξηση του καπνίσματος και λήψης αλκοολούχων ποτών.
Η συχνότητα του συνδρόμου αυτού σε εργαζομένους όλων των βαθμίδων, αυξάνεται. Αυτοί που δεν παίρνουν διακοπές και αυτοί που έχουν ψηλές διευθυντικές θέσεις, κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από το σύνδρομο αυτό.
Συμπερασματικά θα τονίσουμε ότι οι διακοπές πρέπει να αποτελούν ένα αναπόσπαστο μέρος του υγιεινού τρόπου ζωής. Συμβάλλουν στην αναζωογόνηση του οργανισμού, στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ποιότητας ζωής των εργαζομένων.
Το κόστος της απουσίας ικανοποιητικών διακοπών στη ψυχή και στο σώμα των εργαζομένων, είναι σοβαρό και αθροιστικό και για αυτό όλοι πρέπει να επιδιώκουν να έχουν καλές, ευχάριστες και ξεκούραστες διακοπές.
(Πηγή: medlook.net)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή