Ελένη Φιλίνη : Ο ρόλος μας στη γη δεν είναι το κυνήγι του χρήματος αλλά η προσπάθεια να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ελένη Φιλίνη : Ο ρόλος μας στη γη δεν είναι το κυνήγι του χρήματος αλλά η προσπάθεια να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι

ΕΛΕΝΗ ΦΙΛΙΝΗ«Ο ρόλος μας στη γη δεν είναι το κυνήγι του χρήματος αλλά η προσπάθεια να γίνουμε
καλύτεροι άνθρωποι»


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:
ΜΑΙΡΗ ΓΚΙΩΝΗ – ΛΑΡΕΝΤΖΑΚΗ


Η Ελένη Φιλίνη δεν χρειάζεται συστάσεις. Η ηθοποιός, τραγουδίστρια και χορεύτρια του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης μεσουρανεί στο ελληνικό καλλιτεχνικό στερέωμα εδώ και δεκαετίες.
Η Ελένη Φιλίνη έχει ρίζες από την Δημητσάνα και τα Καλάβρυτα. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Θεοδοσιάδη και την Σχολή Αθηνών. Έκανε τα πρώτα της βήματα στην τηλεόραση τη δεκαετία του 1980. Η πρώτη της τηλεοπτική εμφάνιση ήταν στη σειρά «Λούνα Παρκ» ενώ φοιτούσε ακόμα στη Δραματική Σχολή. Έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες. Την περίοδο 2011 – 2012 συνεργάστηκε ως τραγουδίστρια με τα «Παιδιά από την Πάτρα» και τον Παύλο Χαϊκάλη.

__«ΠΑΛΜΟΣ»: Έχετε κερδίσει την αγάπη όλου του κόσμου ως το καλύτερο παιδί στο χώρο του θεάτρου κι όχι μόνο. Πώς αισθάνεστε γι’αυτό;__

ΕΛΕΝΗ ΦΙΛΙΝΗ: Σίγουρα η αγάπη και η εκτίμηση δεν χαρίζονται, τα κερδίζεις. Τόσα χρόνια στον χώρο είναι δικαίωση ότι ο κόσμος βλέπει και κρίνει. Σίγουρα με τιμά αυτή η αγάπη την οποία εγώ έδωσα στον κόσμο απλόχερα από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησα!

 

 

__«Π»: Η ευγένεια και η διακριτικότητά σας, σας καθιστούν ξεχωριστή. Ποτέ δεν απασχολήσατε τη δημοσιότητα με την προσωπική σας ζωή. Είναι επιλογή σας;__

Ε.Φ.: Όλα στην ζωή είναι επιλογές μας. Προσπαθώ να είμαι όπως θέλω να είναι όλοι οι άνθρωποι. Ευγένεια και διακριτικότητα είναι σημαντικά για τον άνθρωπο. Η προσωπική, δε, ζωή είναι κάτι που αφορά εμάς προσωπικά, ίσως και κάποιους δικούς μας ανθρώπους. Δεν μου αρέσει να γίνεται θέμα, καθαρά προσωπική άποψη φυσικά, υπάρχουν άνθρωποι που τους αρέσει να την μοιράζονται και το σέβομαι κι αυτό.

 

 

__«Π»: Τι είναι το θέατρο για εσάς;__

Ε.Φ.: Το θέατρο είναι ζωή, είναι ανάγκη έκφρασης και ψυχανάληση. Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς αυτό.

 

 

 

___«Π»: Θέατρο, χορός, τραγούδι… Πότε ανακαλύψατε αυτό το πολύπλευρο ταλέντο σας;___

Ε.Φ.: Ξεκίνησα με τον χορό στα εννιά μου. Μετά Δραματική και Ωδείο. Ήξερα τι ήθελα να κάνω από πολύ μικρή, αυτός ο χώρος είναι η ανάσα μου. Πιστεύω δε ότι ο καλλιτέχνης είναι πολυδιάστατος, επομένως θέατρο, χορός, τραγούδι είναι ένα για εμένα. Επίσης, να σας πω ότι γράφω από μικρή και τώρα κυκλοφόρησαν και τα ποιήματά μου, «Με τα μάτια της ψυχής» από τις εκδόσεις «Οστρια».

 

 

__«Π»: Λένε ότι η ομορφιά είναι διαβατήριο, ανοίγει πόρτες. Αρκεί αυτή για μια επιτυχημένη καριέρα;__

Ε.Φ.: Μια καλή εμφάνιση είναι κάτι θετικό, αν και όταν ξεκίνησα εγώ την δεκαετία του ‘80 ήταν δύσκολα. Αν ήσουν κάπως σουλουπωμένος, έπρεπε να αποδείξεις ότι έχεις ταλέντο. Συνέχεια αμφισβήτηση από κάποιους κομπλεξικούς. Σήμερα είναι το αντίθετο, με μια καλή εμφάνιση ανοίγουν οι πόρτες. Αυτή όμως δεν αρκεί.

 

 

__«Π»: Ποιά συνεργασία ξεχωρίζετε μεταξύ των σημαντικότατων μεγάλων ονομάτων με τα οποία έχετε δουλέψει;__

Ε.Φ.: Δεν ξέρω με ποιούς ν’αρχίσω! Νοιώθω πραγματικά τυχερή γιατί έπαιξα με τους Ηλιόπουλο, Φωκά, Παπαγιαννόπουλο, Κομνηνό, Μουστάκα, Βουτσά, Βλαχοπούλου, Ρουσσέα, Ρίζο, Πιατά, Σκουρολιάκο, Πάρλα, Τζιβιλίκα, Αλιφέρη, Ρηγόπουλο, Ζουγανέλη, Διαμαντόπουλο, Φυσούν, Κωνσταντίνου, Παπουτσή… και τόσοι άλλοι σπουδαίοι, τί και ποιόν να πρωτοθυμηθώ;

 

__«Π»: Προτείνετε σε νέους ν’ακολουθήσουν επαγγελματικά την υποκριτική τέχνη;__

Ε.Φ.: Σίγουρα αν αγαπούν το θέατρο, τους προτρέπω να το ακολουθήσουν! Σήμερα έχει κορεστεί σαν επάγγελμα, καλό θα είναι να έχουν και κάτι άλλο στα χέρια τους για τα δύσκολα, που δυστυχώς μας περιτριγυρίζουν.

 

 

__«Π»: Είστε αγωνίστρια, μαχητής όπως λέτε. Πόσο σημαντική είναι η εργατικότητα στην επιτυχία;__

Ε.Φ.: Σίγουρα η δουλειά μας δεν έχει ωράρια, δεν έχει ρεπό, δεν έχει προγραμματισμό, είμαστε στην μάχη ανά πάσα στιγμή, «ετοιμοπόλεμοι». Ξέρω ότι οι παλιότεροι ηθοποιοί δεν έκαναν ποτέ διακοπές, είναι αλήθεια αυτό. Το θέατρο είναι ζωή και δεν σταματάει. Όσο αντέχεις, αυτό προχωράει.

 

__«Π»: Έχουν αλλάξει οι εποχές, οι αξίες… Τί σας θλίβει;__

Ε.Φ.: Γενικά άλλαξε η κοινωνία! Οι αξίες έχουν χαθεί γύρω μας και είναι φυσικό όλα να έχουν επηρεαστεί και η τέχνη να έχει γίνει πιο ευάλωτη. Ας έχουμε ελπίδα ότι κάποια στιγμή οι άνθρωποι θα θυμηθούν το ρόλο τους στη γη, που δεν είναι το κυνήγι του χρήματος αλλά η προσπάθεια να γίνεσαι ολοένα και καλύτερος άνθρωπος. Είναι καιρός να μάθουμε να μην πειράζουμε τον συνάνθρωπο και κατ’επέκταση να την κάνουμε κακό στη φυσή ή και σε κάθε είδους ζωή.

 

__«Π»: Θέατρο, κινηματογράφος, τηλεόραση, χορός, τραγούδι. Τί αγαπάτε περισσότερο;__

Ε.Φ.: Όλα τ’ αγαπάω, όλα είναι μέρος της δουλειά μου, γιατί όπως είπαμε, ο καλλιτέχνης είναι πολυδιάστατος.

 

 

__«Π»: Το τραγούδι πώς προέκυψε;__

Ε.Φ.: Το τραγούδι προέκυψε εντελώς ξαφνικά πριν δέκα χρόνια. Με κέρδισε όμως από την πρώτη στιγμή, με κέρδισε αυτή η αμεσότητα με τον κόσμο. Στο θέατρο είμαι ρόλος, στο τραγούδι είμαι η Ελένη!

 

«Π»: Η παρουσία σας στον ANT1, στο τηλεοπτικό σόου «Your face sounds familiar» σας έκανε ακόμα πιο αγαπητή λόγω της αμεσότητάς σας και της απλότητάς σας. Τί σας προσέφερε αυτή η συμμετοχή;

Ε.Φ.: Ήταν υπέροχη εμπερία, μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα μας δόθηκε η δυνατότητα να μπούμε σε τόσο διαφορετικούς ρόλους, ήταν μια διαφορετική πρόκληση. Το λάτρεψα αυτό το σόσου και το απόλαυσα, πέρασα υπέροχα!

 

__«Π»: Οι ηθοποιοί βιώνουν κι εκείνοι σήμερα την οικονομική κρίση. Εσείς πώς τα βγάζετε πέρα;__

Ε.Φ.: Η κρίση είναι για όλον τον κόσμο, ανεξαρτήτως επαγγέλματος και ιδιότητας. Σίγουρα είναι δύσκολα τα πράγματα, πιο δύσκολη η καθημερινότητα, τίποτα δεν είναι όπως πριν. Τώρα σκέφτεσαι το παραμικρό έξοδο τη στιγμή που τα έσοδα είναι περιορισμένα. Προσωπικά, είμαι λιτός άνθρωπος, ποτέ δεν έκανα τρέλες και έχω μάθει να δουλεύω σκληρά. Δεν τη φοβάμαι τη δουλειά.

 

 

 

__«Π»: Ποιά η σχέση σας με το χρήμα;__

Ε.Φ.: Το χρήμα δεν είναι θεός – το αντίθετο θα έλεγα! Σήμερα έχουμε χάσει τον άνθρωπο στο βωμό του χρήματος και αυτό είναι θλιβερό.

 

__«Π»: Τί λειτούργησε ως πρότυπο για εσάς; Υπήρξαν ηθοποιοί που θαυμάζατε;__

Ε.Φ.: Όταν ήμουν μικρή με μάγευαν γυναίκες ηθοποιοί που ήταν πολυτάλαντες όπως η Μπάρμπαρα Στρέιζαντ και η Λίζα Μινέλλι.

__«Π»: Τί ετοιμάζετε;__

Ε.Φ.: Φέτος το καλοκαίρι κάνω κάποιες συναυλίες και live με τους Πασχάλη Τσαρούχα, Θεόδουλο, Παρασκευαίυη και Νίκο Κασσιμάτη. Επίσης θα παίξουμε σε δήμους μια μουσική Θεατρική παράσταση του Γιώργου Βασιλειάδη, το «Αθήνα και πάλι Αθήνα» που μας ταξιδεύει στην όμορφη Αθήνα του ‘50.

 

(Η Συνέντευξη  είχε δοθεί τον Ιούλιο 2019 )

Πήγαινε στην κορυφή