Ψήφισμα για τον υποσιτισμό σε σχολεία του Γαλατσίου

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Ψήφισμα για τον υποσιτισμό σε σχολεία του Γαλατσίου

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ομόφωνα αποφασίστηκε η έκδοση ψηφίσματος από το Σώμα για το θέμα της σίτισης των υποσιτιζόμενων μαθητών στα σχολεία του Γαλατσίου.

Αναλυτικότερα, πριν κοινοποιηθεί η απόφαση του Δήμου, υπέβαλαν έγγραφες ανακοινώσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο επισημαίνοντας το πρόβλημα του υποσιτισμού η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών Δήμου Γαλατσίου, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών 2ου Λυκείου Γαλατσίου και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του 16ου και πρώην 17ου Δημοτικών Σχολείων Γαλατσίου. Επιγραμματικά στις παραπάνω ανακοινώσεις τονίζονταν τα εξής:
«Είναι πλέον συχνό φαινόμενο παιδιά να ζητάνε βοήθεια από τους συμμαθητές τους και τους καθηγητές τους ή να ζαλίζονται ή ακόμη και να λιποθυμούν από πείνα. Αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα, σε λίγο θα γίνει καθημερινό. Δεν είναι φυσικό φαινόμενο, ούτε παράπλευρη απώλεια. Είναι η έκφραση της φτώχειας των γονιών τους. Οφείλεται στην ανεργία, στη μείωση των μισθών, στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, στη φοροεπιδρομή, στα χαράτσια. Δεν αντιμετωπίζεται αποσπασματικά ούτε με φιλανθρωπίες. Ξεπερνάει τα όρια τόσο του σχολείου όσο και του Δήμου. Το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να απαιτήσει άμεσα έκτακτο κονδύλι από το κράτος, στηριζόμενο στους συλλόγους των γονέων, εκπαιδευτικών, μαθητών κ.α. έτσι ώστε να παρέχει ο ίδιος ο Δήμος Γαλατσίου καθημερινά ένα μικρό γεύμα (σάντουιτς, γάλα, χυμός κ.α.) σε όλα τα παιδιά αξιοποιώντας τις υποδομές του και το προσωπικό του, χωρίς καμία εμπλοκή μη κυβερνητικών οργανώσεων και κάθε “φιλάνθρωπης” επιχείρησης, ξεκινώντας από όπου διαπιστώνονται κρούσματα υποσιτισμού με έμφαση στα δημοτικά σχολεία και τα Ε.Π.Α.Λ. – Ε.Π.Α.Σ. Ταυτόχρονα, πρέπει να εξασφαλιστεί η μη προσωποποίηση του προβλήματος και να αποφευχθεί η όποια στοχοποίηση των παιδιών».
Όταν πήρε μάλιστα τον λόγο ένας εκπρόσωπος από την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Γαλατσίου με διάθεση συνεννόησης ανέφερε ότι: «Δεν έχουμε λόγο ούτε να αντιδικήσουμε ούτε θέλουμε να οξύνουμε το πρόβλημα. Μπορούμε από αύριο το πρωί να βάλουμε σε μυστική ψηφοφορία τους μαθητές για να ψηφίσουν αν θέλουν ένα μικρό γεύμα. Δεν θέλω να περιγράψω σκηνές μέσα στα σχολεία. Δεν αντέχουμε να μας λένε καθηγητές ότι υπάρχουν παιδιά που ψάχνουν σε κάδους. Έχουμε σοβαρό θέμα με τις πολιτικές που εκπροσωπείτε, όχι με εσάς τους δημοτικούς συμβούλους». Έκλεισε την ομιλία του με τη σαφή και περιεκτική φράση που συνοψίζει τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κόσμος: «Πεινάμε, πώς αλλιώς να σας το πούμε».
Αναφερόμενος στο θέμα ο Δήμαρχος Γαλατσίου, κ. Κυριάκος Τσίρος, υπογράμμισε ότι: «Βλέπουμε την αγωνία των Γαλατσιωτών για τα προβλήματα στην παιδεία γι’αυτό συντάξαμε ένα ψήφισμα. Με τις δυνάμεις που έχουμε, οικονομικές και άλλες, θα βοηθήσουμε τους πάντες. Οι σχολικές κοινότητες πρέπει να εντοπίσουν τα παιδιά που υποσιτίζονται έτσι ώστε στις οικογένειες των μαθητών αυτών να δώσουμε χρήματα, ρούχα και τρόφιμα».
Έκπληξη προκάλεσε με τα όσα γνωστοποίησε στο Σώμα η κα Σοφία Λεπίδα, αντιδήμαρχος Παιδείας, τονίζοντας ότι: «Ύστερα από επικοινωνία που είχα με τους διευθυντές των σχολείων, οι περισσότεροι μου είπαν ότι δεν υπάρχουν παιδιά που υποσιτίζονται παρά μόνο ελάχιστα».
«Έστω και ένα παιδί να υποσιτίζεται είναι πρόβλημα» είπε ο κ. Νίκος Μαγκανάρης του «21ου Αιώνα». Πρόσθεσε ότι: «Εμείς προτείναμε λύσεις. Πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε δικές μας ενέργειες και να μην περιμένουμε μόνο τα χρήματα από την Ελληνική Πολιτεία. Πρέπει να απαιτήσουμε πρόσθετη χρηματοδότηση».
«Το θέμα είναι να μη σταθούμε μόνο στο ψήφισμα» υπογράμμισε η κα Έλενα Ζέρβα, επικεφαλής της παράταξης «Πράσινο Γαλάτσι». Συνέχισε λέγοντας ότι: «Πρέπει να οριστεί ημερομηνία κατά την οποία ο Δήμαρχος, το δημοτικό συμβούλιο, τα σχολεία, οι σύλλογοι να πάμε στο Υπουργείο Παιδείας και να ζητήσουμε δια ζώσης βοήθεια».
«Και χρήματα να πάρουμε, αυτά θα εξαφανιστούν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Άρης Παπαδοκωστόπουλος του «Άλλου Δρόμου» και ανέφερε ότι το σημαντικότερο είναι «να αλλάξει προτεραιότητες στο μυαλό του ο Δήμος γιατί το πρόβλημα παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις. Δεν χρειάζεται ψήφισμα αλλά να αντιμετωπίσουμε με διαφορετικό μάτι τα θέματα».
Ο κ. Γρηγόρης Χαραλαμπίδης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ζήτησε να συμπληρώθουν στο ψήφισμα οι ακόλουθες θέσεις: «1) Θα προχωρήσουμε σε επαφές και σε κινητοποιήσεις, 2) πρέπει να υπάρξουν υποδομές και 3) η οικονομική κρίση, η ανεργία και η εξαθλίωση προήλθαν από τη συγκυβέρνηση». Το τελευταίο αίτημα του κ. Χαραλαμπίδη δεν έγινε δεκτό από τη διοίκηση του Τσίρου ενώ τα δύο πρώτα έγιναν αποδεκτά.
Τέλος, η κα Ελένη Αυλωνίτου των «Πολιτών σε Δράση» είπε ότι: «Δυστυχώς, ο Δήμαρχος απλά θα πάρει ένα ψήφισμα και δεν θα προβεί σε άλλες ενέργειες. Πρέπει να συντονιστεί με άλλους Δήμους και να βρει άλλους πόρους».
Εν τέλει, το ψήφισμα που θα σταλεί, όπως είπε ο δήμαρχος Γαλατσίου κ. Κυριάκος Τσίρος, στο Υπουργείο Παιδείας, ήταν το ακόλουθο:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γαλατσίου λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κρίση, την ανεργία, την εξαθλίωση που μαστίζουν τη χώρα μας και τις εκκλήσεις των Ενώσεων Διδασκόντων των σχολείων, των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, αλλά και των ίδιων των μαθητών του Δήμου μας, εκφράζει τη συμπαράστασή του στους κατοίκους του Δήμου μας που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και απαιτεί την παρέμβαση της Ελληνικής Πολιτείας για την επιχορήγηση των Δήμων με τα αναγκαία κονδύλια για την κάλυψη των δαπανών παροχής μικρογευμάτων σε όλα τα παιδιά των σχολείων έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το έντονο πρόβλημα υποσιτισμού τους».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή