Πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος της Κυριακής, του Β.Γιαννακόπουλου

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος της Κυριακής, του Β.Γιαννακόπουλου

Όταν στο προηγούμενο φύλλο του «Παλμού» είχα γράψει από αυτή εδώ τη στήλη, τις εκτιμήσεις μου για το αποτέλεσμα των Δημοτικών Εκλογών στο Γαλάτσι, κάποιοι με εξύβρισαν και με τραμπούκισαν γιατί προφανώς δεν τους ήταν αρεστά αυτά τα οποία διάβασαν.

Κάποιοι άλλοι ήταν πιο ήπιοι στις εκφράσεις τους αλλά με κατηγόρησαν ότι παίζω το παιχνίδι του Μαρκόπουλου. Και όλα αυτά γιατί είχα το θάρρος να γράψω αυτό το οποίο έβλεπα να έρχεται και το οποίο δεν έβλεπα μόνον εγώ. Όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί στοιχειωδώς με τα δημοτικά πράγματα στο Γαλάτσι και δεν φοράνε παραμορφωτικούς φακούς, έβλεπαν αυτό το οποίο έγραψα την προηγούμενη εβδομάδα: ότι δηλαδή «από τους 7 υποψηφίους δημάρχους αυτός ο οποίος φαίνεται ότι έχει δημιουργήσει υπέρ του ένα ρεύμα και έχει ένα ικανό προβάδισμα είναι ο Γιώργος Μαρκόπουλος. Εκτιμώ ότι, σύμφωνα και με τα υπάρχοντα δεδομένα, ότι ίσως και να μην χρειαστούμε να πάμε σε επαναληπτικές εκλογές στις 2 Ιουνίου. Δεύτερος και σε απόσταση πιστεύω ότι θα είναι ο Κωνσταντίνος Ζώμπος.»
Ας βγάλουν λοιπόν, τους παραμορφωτικούς φακούς κι ας δουν την πραγματικότητα η οποία λέει ότι ο σημερινός Δήμαρχος επανεκλέγεται από την α’ Κυριακή με το πραγματικά απίστευτο ποσοστό 61,34%.
Δήμαρχος για την επόμενη τετραετία, 2020-2023, θα είναι και πάλι ο Γιώργος Μαρκόπουλος. Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί, ούτε ο ίδιος, ότι το 61,34% δεν ήταν έκπληξη. Κανένας δεν φανταζόταν ότι θα εκλεγεί τόσο πανηγυρικά, ούτε και γω αν και είχα γράψει ότι θα εκλεγεί από την α’ Κυριακή.
Πώς μπορεί λοιπόν να εξηγηθεί το φαινόμενο Μαρκόπουλος; Και λέω φαινόμενο γιατί το 2014, όταν συμμετείχε για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές ως υποψήφιος δήμαρχος, την α’ Κυριακή είχε πάρει 23,89%, εξελέγη στις επαναληπτικές με ποσοστό 56,84% και την προηγούμενη Κυριακή επανεξελέγη Δήμαρχος με 61,34%.
Μια πρώτη εξήγηση που μπορώ να δώσω εγώ – και ίσως θεωρηθεί απλοϊκή – είναι ότι ο Γιώργος Μαρκόπουλος από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα στη διοίκηση του Δήμου Γαλατσίου, δεν ήταν μόνο ο Δήμαρχος της πόλης, αλλά ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Η λαϊκή ρήση που λέει «τα παράπονά σου στον Δήμαρχο», βρήκε απόλυτη εφαρμογή στο πρόσωπό του. Σε καθημερινή βάση και για 4,5 χρόνια γυρνούσε με το μηχανάκι τις γειτονιές του Γαλατσίου. Όπως λέει κι ένας φίλος, μπορεί να μην διέθετε μηχανισμό, είχε όμως μηχανάκι! Με τον τρόπο αυτό, απέκτησε άμεση και προσωπική επαφή με την πλειοψηφία των Γαλατσιωτών. Είχε γνώση για όλα τα μεγάλα και τα μικρά προβλήματα της πόλης. Διατήρησε και προστάτευσε, θα έλεγα, τον χαρακτηρισμό που του είχε δωθεί το 2014 του «τίμιου, απλού και λαϊκού παιδιού».
Σε όλα τα παραπάνω, προσθέστε και το έργο του το οποίο υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του και το οποίο αναγνωρίστηκε, όπως απεδείχθη, από τους Γαλατσιώτες και θα καταλάβετε πώς φτάσαμε στο 61,34%.
Περισσότερα θα πούμε στα επόμενα φύλλα του «Παλμού».
Δεύτερος στη σειρά των επτά διεκδικητών, ήρθε ο Κωνσταντίνος Ζώμπος με ποσοστό 19,3%. Φαντάζομαι πως πλέον έχουν αντιληφθεί όλοι στο συνδυασμό του ότι πράγματι αυτό το ποσοστό απέχει πολύ από το 61,34%. Δεν έχω να πω πολλά για τον Κ. Ζώμπο. Αν όμως θέλει πραγματικά να έχει μια πετυχημένη πολιτική καριέρα, θα πρέπει να βάλει μπροστά τη λογική και όχι το θυμικό. Δεν γίνεται, αγαπητέ Κωνσταντίνε, να είσαι υποψήφιος Δήμαρχος, να περνάς μπροστά από τα γραφεία του «Παλμού» μοιράζοντας το πρόγραμμά σου και να μην αξιώνεσαι να μπεις μέσα και να πεις μια «καλημέρα» και να συστηθείς, όχι προσωπικά σε μένα, αλλά στις εργαζόμενες στην εφημερίδα, οι οποίες παρεμπιπτόντως είναι και δημότισσες Γαλατσίου.
Εκεί που ομολογώ έπεσα έξω στις εκτιμήσεις μου, ήταν το ποσοστό που πήρε η Λαϊκή Συσπείρωση με τον Γρηγόρη Χαραλαμπίδη. Περίμενα πραγματικά ότι θα ξεπεράσει το 10% γιατί αυτό έδειχναν όλα τα στοιχεία και η εικόνα της προεκλογικής περιόδου. Μπορεί να κατόρθωσε να εκλέξει τρεις δημοτικούς συμβούλους αλλά το ποσοστό που πήρε σε σχέση με το 2014 είναι μικρότερο.
Τα ποσοστά των επόμενων τριών της παρέας των επτά, κινήθηκαν σχεδόν στα ίδια επίπεδα μεταξύ τους. Τέταρτη ήρθε η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Αγγελική Σαπουνά με 4,38% (πάρα πολύ μακριά από το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές) εκλέγοντας δύο δημοτικούς συμβούλους, πέμπτη η Έλενα Ζέρβα με ποσοστό 3,78% εκλέγοντας ένα δημοτικό σύμβουλο, έκτος ο Σπύρος Παναγιώτου με 2,55% εκλέγοντας έναν δημοτικό σύμβουλο και έβδομος ο Σταύρος Σκεύος με 0,66% χωρίς να εκλέξει δημοτικό σύμβουλο.
Στα επόμενα φύλλα του «Παλμού» θα προχωρήσουμε και σε άλλες πιο… πολιτικές αναλύσεις.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή