7 οι διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου στο Γαλάτσι , του Β. Γιαννακόπουλου

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
7 οι διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου στο Γαλάτσι , του Β. Γιαννακόπουλου

Είμαστε 12 ημέρες πριν τις εκλογές της 26ης Μαΐου και επτά θα είναι τελικά οι υποψήφιοι δήμαρχοι οι οποίοι θα διεκδικήσουν την ψήφο των Γαλατσιωτών. Οι συνδυασμοί που ανακηρύχθηκαν από το αρμόδιο Πρωτοδικείο Αθηνών είναι οι εξής: «Γαλάτσι – Αυτοδιοίκηση για τον Άνθρωπο» Γιώργος Μαρκόπουλος, «Γαλάτσι Από Κοινού» Σαπουνά Αγγελική, «Γαλάτσι. Ζούμε Εδώ!» Ζώμπος Κωνσταντίνος, «Γαλάτσι ο Τόπος μου» Παναγιώτου Σπυρίδων, «Γαλάτσι του Αύριο» Ζέρβα Γκιουρτζιάν Ελένη, «Δημοτική Κίνηση Εργατική Αντεπίθεση» Σκεύος Σταύρος και «Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου» Χαραλαμπίδης Γρηγόριος.

Έχουμε, λοιπόν, πέντε άνδρες και δύο γυναίκες υποψηφίους δημάρχους και 283 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, εκ των οποίων 164 άνδρες και 119 γυναίκες. Από αυτούς μόνο οι 32 έχουν εκλεγεί έστω και μία φορά στο παρελθόν δημοτικοί σύμβουλοι.
Διαβάζοντας τα ονόματα των συνδυασμών, αυτό που θα παρατηρήσετε και έχει τη σημασία του είναι ότι από τους επτά, οι πέντε έχουν στον τίτλο τους τη λέξη «Γαλάτσι» χωρίς ιδιαίτερο πολιτικό προσανατολισμό. Όχι ότι αυτό είναι αρνητικό αλλά είναι σημάδι των καιρών – ή καλύτερα της τελευταίας δεκαετίας. Σε άλλες εποχές, ο τίτλος του συνδυασμού είχε πολιτική χροιά και αναφορά, όπως «Δημοκρατική Συνεργασία», «Δημοτική Συμπαράταξη», «Ενωτική Προοπτική», «Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση» κ.α. Τα τελευταία χρόνια, που έχουν σπάσει οι κομματικές γραμμές, στις τοπικές κοινωνίες περισσότερο επικρατεί ένας πολιτικός χυλός. Εξαίρεση αποτελούν οι συνδυασμοί που υποστηρίζονται από το ΚΚΕ και οι οποίοι παρουσιάζουν μια κομματική συνοχή.
Ένα άλλο αξιοσημείωτο αυτών των εκλογών είναι ότι αν και βρισκόμαστε ουσιαστικά στην τελική ευθεία πριν την αναμέτρηση της 26ης Μαΐου δεν έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα περιφερειακές συγκεντρώσεις και ομιλίες των υποψηφίων δημάρχων. Δεν γνωρίζω τι θα γίνει την τελευταία εβδομάδα αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει προγραμματιστεί απολύτως τίποτα από τους διεκδικητές. Έχουν προηγηθεί μόνο οι συγκεντρώσεις για την παρουσίαση των ψηφοδελτίων και τα εγκαίνια των εκλογικών κέντρων. Η μοναδική μέχρι τώρα περιφερειακή συγκέντρωση ήταν αυτή της Λαϊκής Συσπείρωσης προχθές, την Τετάρτη. Σε προηγούμενες δημοτικές αναμετρήσεις οι περισσότεροι των υποψηφίων πραγματοποιούσαν έξι με οκτώ συγκεντρώσεις, όπου εκτός από τον υποψήφιο δήμαρχο, στο βήμα ανέβαιναν και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι. Ποιός ξέρει, μπορεί σήμερα να έχει αναθεωρηθεί αυτός ο τρόπος επικοινωνίας και να έχει πέσει το βάρος στα social media.
Προσωπική μου άποψη είναι ότι χρειάζονται και οι παραδοσιακοί τρόποι επικοινωνίας μαζί με τους σύγχρονους γιατί έτσι έρχεται σε επαφή ο υποψήφιος με όλα τα τμήματα του εκλογικού σώματος.
Οι υποψήφιοι δήμαρχοι είχαν τη δυνατότητα από το νόμο να συμπεριλάβουν στο ψηφοδέλτιό τους από 33 έως 50 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, το 40% των οποίων θα πρέπει υποχρεωτικά να είναι γυναίκες. Από αυτούς, μόνο οι δύο, οι Γιώργος Μαρκόπουλος και Γρηγόρης Χαραλαμπίδης, κατόρθωσαν να φτάσουν το ανώτερο όριο των 50 υποψηφίων συμβούλων. Οι υπόλοιποι κινήθηκαν από το ελάχιστο όριο των 33 μέχρι το 41. Συγκεκριμένα ο Κωνσταντίνος Ζώμπος έχει 41 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, η Έλενα Ζέρβα Γκιουρτζιάν 38, η Αγγελική Σαπουνά 36, ο Σπύρος Παναγιώτου 35 και ο Σταύρος Σκεύος 33.
Να θυμίσω ότι οι εκλογές της 26ης Μαΐου θα πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά με το νόμο της απλής αναλογικής. Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλεγούν από την α’ Κυριακή. Από το ποσοστό που θα πάρει ο υποψήφιος δήμαρχος θα εξαρτηθεί και το πόσους συμβούλους θα εκλέξει. Για το Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου, η δύναμη του οποίου είναι 33 έδρες, ο εκλεγείς δήμαρχος για να έχει πλειοψηφία στο Σώμα, δηλαδή 17 έδρες, θα πρέπει να πάρει το 50% των έγκυρων ψηφοδελτίων συν μία ψήφο. Αν κανένας από τους επτά υποψήφιους δημάρχους δεν κατορθώσει να ξεπεράσει το 50%, τότε θα έχουμε επαναληπτικές εκλογές την Κυριακή 2 Ιουνίου μεταξύ των δύο πρώτων.
Οι επαναληπτικές εκλογές, αν γίνουν, θα αναδείξουν μόνο τον επόμενο δήμαρχο Γαλατσίου. Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι θα έχουν εκλεγεί από την α’ Κυριακή.
Οι επαναληπτικές εκλογές, κατά τη γνώμη μου, δεν θα έπρεπε να διεξάγονται από τη στιγμή που όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται από την α’ Κυριακή. Ο πρώτος από τους υποψήφιους δημάρχους θα έπρεπε να παίρνει την εντολή να διοικήσει το δήμο και μέσα από τις συζητήσεις με τους άλλους συνδυασμούς της αντιπολίτευσης να διαμορφώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 17 εδρών.
Φανταστείτε τώρα το σενάριο, ο πρώτος από τους επτά υποψηφίους να πάρει το όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό 40% από την α’ Κυριακή και να εκλεγεί τη β’ Κυριακή δήμαρχος με ποσοστό 60%. Τότε θα είναι μεν δήμαρχος αλλά χωρίς να διαθέτει την πλειοψηφία των 17 εδρών στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θα έχει εκλέξει μόνο 13 συμβούλους και θα χρειάζεται να πάρει άλλους 4 από την αντιπολίτευση. Αυτό το οποίο προβλέπω εγώ, κι όχι μόνον για το Δήμο Γαλατσίου, είναι ότι όπου δεν εξασφαλιστεί η πλειοψηφία από την α’ Κυριακή, θα υπάρξουν προβλήματα και δυσλειτουργίες στη διοίκηση των δήμων.
Και βέβαια η όποια πλειοψηφία διαμορφωθεί μετά από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του νεοεκλεγέντος δημάρχου και συμβούλων της αντιπολίτευσης θα εμπεριέχει το στοιχείο της συναλλαγής. Ό,τι δηλαδή γίνεται σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Για το λόγο αυτό όσοι από τους υποψηφίους δημάρχους στοχεύουν στην πρώτη θέση, ας βάλουν …«νέφτι» στους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού τους για να έχουν το μυαλό τους ήσυχο την Κυριακή το βράδυ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή