Εγκαίνια Μουσείου Καζαντζάκη

Το ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ταξιδεύει…
στην Ελευσίνα!
Το Σάββατο, 4 Μαΐου και ώρα 22.30, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Λεωνίδας Κανελλόπουλος», μετά τη λήξη του συναγερμού από την Αστυνομία, λόγω τηλεφωνικής φάρσας, πραγματοποιήθηκαν εν τέλει καθυστερημένα, αλλά με μεγάλη ανακούφιση και χαρά, τα εγκαίνια των δύο εκθέσεων, της κινητής έκθεσης «Βίος και πολιτεία του Νίκου Καζαντζάκη» και της Έκθεσης Φωτογραφίας «Μουντζαλωμένες Πολιτείες», του Μουσείου Ν. Καζαντζάκη, στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας του Ομίλου Καλαθοσφαίρισης Ελευσίνας – OKEB.C. και της συνεργασίας και διοργάνωσης με το Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Π.Α. Δήμου Ελευσίνας και την Ένωση Κρητών .

Κύριος στόχος των εκθέσεων που θα διαρκέσουν έως τις 18/5/2019, είναι να δοθεί η δυνατότητα σε παιδιά και ενήλικες, να γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του μεγάλου στοχαστή και να εμπνευστούν από την αξία του ομαδικού αθλητισμού και τον μεγάλο ηθικό σκοπό που αυτός εξυπηρετεί, όπως ο ίδιος τα προβάλλει μέσα από το έργο του «Ταξιδεύοντας Αγγλία».

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν ο Προέδρος του Μουσείου Ν. Καζαντζάκη, κ. Μιχάλης Ταρουδάκης, η υπεύθυνη της έκθεσης κα Μαρινάκη Μαρίνα – Στέλλα, ο Δήμαρχος της πόλης μας, περιφερειακοί Σύμβουλοι, αντιδήμαρχοι, ο Προέδρος, Αντιπρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ., ο Πρόεδρος του ΣΔΚ Ελευσίνας, ο Διευθυντής Ανάπτυξης κοινού της Ελευσίνα 2021- Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΟΚΕ.BC, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κρητών με αρκετά μέλη του συλλόγου, εκπρόσωποι λαογραφικών συλλόγων, υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι άλλων συνδυασμών, μαθητές, αθλητές και άλλο φιλότεχνο κοινό.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ανάγνωση αποσπάσματος του ταξιδιωτικού βιβλίου «Ταξιδεύοντας Αγγλία» από αθλητή του ΟΚΕ.BC, ακολούθησαν χαιρετισμοί του δημάρχου μας, του Προέδρου του Νομικού Προσώπου, των Προέδρων ΟΚΕ.ΒC και Ένωσης Κρητών Ελευσίνας, ενώ ξεχώρισε η εξαιρετική ομιλία του Προέδρου του Ιδρύματος «Μουσείο Καζαντζάκη», για το περιεχόμενο και το έργο του Μουσείου, και ακόλουθα η υπέροχη ξενάγηση της υπεύθυνης, κας Μαρινάκη.

Ιδιαιτέρως, η Ένωση Κρητών είχε ετοιμάσει μία θερμή υποδοχή της έκθεσης, με απαγγελίες αποσπασμάτων από το βιβλίο «Αναφορά στο Γκρέκο», από μέλη της θεατρικής ομάδας και κρητικούς χορούς από τα μέλη της χορευτικής ομάδας του
Συλλόγου, η οποία ματαιώθηκε, λόγω της μεγάλης αναμονής χρόνου, από το απρόβλεπτο επεισόδιο της φάρσας.

Η έκθεση συνεχίζεται με εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις και προβολές για μαθητές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. ΄Οσον αφορά τους ενήλικες, την Κυριακή 12/5/19, υλοποιήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες, ενώ θα προσφερθούν οργανωμένες ξεναγήσεις σε ομάδες ενηλίκων 10-25 ατόμων για τις ημέρες Δευτέρα 13/5/2019 και Τετάρτη 15/5/2019 κατά τις ώρες 18.30 και 19.30, κατόπιν συνεννόησης. Το Συντονισμό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και των ξεναγήσεων έχει η υπεύθυνη της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου, κ. Μαρίνα – Στέλλα Μαρινάκη.

Επιπλέον, την Κυριακή 12/5/2019, στις 12.00, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ΟΚΕ.BC, παρευρέθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Λ. Κανελλόπουλος, ο Παναγιώτης Γιαννάκης, πρώην καλαθοσφαιριστής και νυν προπονητής, μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες που έχει αναδείξει το ελληνικό μπάσκετ, ο οποίος πραγματοποίησε ομιλία για την καλλιέργεια ηθικών αξιών μέσω του ομαδικού πνεύματος.

Επίσης, με αφορμή την Έκθεση αυτή, στις 5 και 12 Μαΐου 2019, η Eλευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης πραγματοποίησε δύο ειδικά σχεδιασμένους περίπατους στο πλαίσιο του προγράμματος της «Euphoria» στην Ελευσίνα, ο οποίοι εμπνεύστηκαν από το κεφάλαιο «Μουντζαλωμένες Πολιτείες», του ταξιδιωτικού βιβλίου «Ταξιδεύοντας Αγγλία».

Οι εκθέσεις είναι επισκέψιμες Δευτέρα-Κυριακή, 10.00-13.00 και 17.00-20.00.

Για πληροφορίες: Ν.Π.Δ.Δ. Π.ΑΚ.Π.Π.Α., 2105565614 & 2105565629.

 

 

ΔΤ ΔΗΜΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Πήγαινε στην κορυφή