Όχι στη συστέγαση με το νυκτερινό σχολείο λέει το 2ο Γυμνάσιο

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Όχι στη συστέγαση  με το νυκτερινό σχολείο  λέει το 2ο Γυμνάσιο

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε
στο 2ο Γυμνάσιο Γαλατσίου
η ομόφωνη απόφαση που πάρθηκε
από το Δημοτικό Συμβούλιο,
που συνεδρίασε στις 22 Φεβρουαρίου,
σύμφωνα με την οποία εγκρίθηκε
η ίδρυση Σχολικής
Μονάδας Εσπερινού Γυμνασίου
στο 2ο Γυμνάσιο με απόρροια
να συστεγάζονται τα δύο σχολεία.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Μαγκανάρης Νίκος του «21ου Αιώνα» επί του θέματος έθεσε τις ακόλουθες ερωτήσεις στη διοίκηση Τσίρου: «Έχει κριθεί αναγκαία η ίδρυση; Θα λειτουργήσει εύρυθμα; Υπάρχει οικονομικό υπόβαθρο; Έχετε έγκριση της ΔΕΠ;» και συνέχισε λέγοντας ότι: «Τα διαβιβαστικά σας κάθε φορά αλλάζουν. Είχατε πει ότι θα γίνει εσπερινό σχολείο στο 5ο Γυμνάσιο, έπειτα στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Γαλατσίου, ΕΠΑΣ Γαλατσίου και 6ο ΣΕΚ Αθήνας και τώρα προτείνετε το 2ο Γυμνάσιο».
Απαντώντας η κα Λεπίδα Σοφία, αντιδήμαρχος Παιδείας, είπε «Το 5ο Γυμνάσιο ήταν η πρόταση του κ. Σαβαΐδη. Όσον αφορά το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Γαλατσίου, ΕΠΑΣ Γαλατσίου και το 6ο ΣΕΚ Αθήνας ήρθαν διευθυντές και με ύβρεις απαιτούσαν να μην γίνει νυχτερινό σχολείο σε αυτά. Έτσι, είπαμε να γίνει στο 2ο Γυμνάσιο γιατί έχει λιγότερα έξοδα. Το κόστος δεν θα είναι πολύ ακριβό για το Γαλάτσι. Σε κάθε σχολείο που προτάθηκε, ενημερώθηκαν οι διευθυντές, αλλά έγκριση της ΔΕΠ δεν υπάρχει. Όμως με το εισηγητικό του κ. Σαβαΐδη μπορεί να ληφθεί απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο».
Η αντιπρόταση του κ. Σιδερή Ιωάννη, δημοτικού συμβούλου της παράταξης «21ος Αιώνας» ήταν η ακόλουθη: «Να ιδρυθεί σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στο οποίο η φοίτηση είναι διετούς διάρκειας. Χρηματοδοτείται το σχολείο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι μαθητές που μπορούν να εγγραφούν είναι από 16 ετών και άνω. Το νυχτερινό θέλει 50 αιτήσεις παιδιών για να λειτουργήσει ενώ το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας θέλει λιγότερα».
Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Μαγκανάρης Νίκος δήλωσε ότι: «Η παράταξη “21ος Αιώνας” θα ψηφίσει τυπικά την ίδρυση σχολείου καθώς κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί να λειτουργήσει ένα καινούριο σχολείο στην περιοχή. Ουσιαστικά, όμως, δεν έχουν τηρηθεί τα απαραίτητα για να ιδρυθεί σχολείο. Δεν είχαν ερωτηθεί οι διευθυντές των σχολείων που θα στεγαστεί το νυχτερινό. Απ’το 5ο Γυμνάσιο δεν ενημερώθηκε η διευθύντρια ενώ στο 2ο Γυμνάσιο που προτείνετε σήμερα δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει η συναίνεση με τη διευθύντρια και αν έχει τις κατάλληλες υποδομές το σχολείο.Τέλος, είναι προφανές ότι το κόστος θα επιβαρύνει το Δήμο».
Με προχειρότητα χαρακτήρισε ότι γίνεται η όλη διαδικασία ο κ. Χαραλαμπίδης Γρηγόρης της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Παρ’όλα αυτά ψήφισε υπέρ της ίδρυσης νυχτερινού σχολείου καθώς δεν μπορεί να εναντιωθεί στο να δημιουργηθεί ένα νέο σχολείο στο Δήμο Γαλατσίου.
Την επόμενη μέρα της συνεδρίασης, το σχολείο έμαθε την απόφαση του Δήμου και η αντίδρασή του ήταν άμεση καθώς την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου το 2ο Γυμνάσιο με τη συμμετοχή μαθητών, καθηγητών και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων πραγματοποίησε πορεία διαμαρτυρίας προς το Δημαρχείο.
Μάλιστα οι διαμαρτυρόμενοι, αναζητώντας το δήμαρχο Γαλατσίου, κ. Κυριάκο Τσίρο, και την αντιδήμαρχο Παιδείας, κα Σοφία Λεπίδα, εισήλθαν στο Δημαρχείο αλλά οι ανωτέρω απουσίαζαν. Οι μόνοι που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο χώρο ήταν ο κ. Νίκος Μαγκανάρης του «21ου Αιώνα» και ο κ. Κωνσταντίνος Δήμου, αντιπρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης.
Οι διαπληκτισμοί ήταν έντονοι μεταξύ των δημοτικών συμβούλων και των καθηγητών. Συγκεκριμένα, οι καθηγητές διαμαρτύρονταν για την παντελή έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με το θέμα και ρωτούσαν τους λόγους που πάρθηκε αυτή η απόφαση, που ήταν μάλιστα και ομόφωνη. Ο κ. Δήμου προσπαθούσε να τους καθησυχάσει ενώ ο κ. Μαγκανάρης τους είπε ότι δεν μπορούσε η παράταξή του να αρνηθεί την ίδρυση σχολείου γι’ αυτό και τάχθηκε υπέρ στο ζήτημα και συμπλήρωσε: «Ήταν λάθος μας που ψηφίσαμε υπέρ της ίδρυσης νυχτερινού σχολείου στο 2ο Γυμνάσιο».  
Μιλώντας στον «ΠΑΛΜΟ» για το θέμα η διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου, κα Νάγια Γιαννακίτσα, δήλωσε: «Προχθές αργά το βράδυ συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο και πήρε απόφαση να δημιουργήσει νυχτερινό σχολείο και να λειτουργεί μαζί με το δικό μας. Καταγγέλλουμε αρχικά την απόφασή τους για λόγους που θα εξηγήσω παρακάτω και γνωστοποιούμε στην τοπική κοινωνία του Γαλατσίου ότι δεν είχαμε ενημερωθεί ούτε εγώ ως διευθύντρια ούτε ο Σύλλογος Διδασκόντων. Το νέο το μάθαμε ξαφνικά μέσα από φιλικές μας επαφές. Καταγγέλλουμε, επίσης, την κα Λεπίδα, η οποία ισχυρίζεται ότι μας είχε ενημερώσει ενώ στην πραγματικότητα δεν είχε γίνει αυτό. Καταγγέλλουμε τη διακριτική μεταχείριση σε βάρος μας από το Δήμο ανάμεσα σε μας και στα σχολεία της Αγίας Ειρήνης, σε μία σειρά από προβλήματα που συνδέονται με την καλή λειτουργία του σχολείου μας π.χ. καθηγητές ξένων γλωσσών, διανομή διδακτικών βιβλίων, αποφάσεις που δίνονταν ως εντολές και αναιρούνταν αφήνοντας τα περισσότερα από τα παιδιά μας στο δρόμο. Κάνουμε γνωστό στους γονείς των μαθητών μας, στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς ότι το σχολείο δεν θα μπορέσει στο μέλλον να λειτουργήσει συνυπάρχοντας με ένα άλλο σχολείο και ενώ ήδη αντιμετωπίζει ένα σωρό από προβλήματα».
Λίγο πριν πραγματοποιηθεί η πορεία διαμαρτυρίας του σχολείου, στα γραφεία των καθηγητών έγινε συζήτηση επί του θέματος και διατυπώθηκαν ποικίλες απόψεις για τις κινητοποιήσεις στις οποίες πρέπει να προβεί το σχολείο προκειμένου να μην συστεγαστεί με νυχτερινό σχολείο.
Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Θανάσης Καραμπέτσος, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών και γενικός γραμματέας της Γ’ ΕΛΜΕ Αθηνών, είπε ότι: «Το θέμα δεν έχει τεθεί στο συμβούλιο της ΕΛΜΕ οπότε δεν εκφράζω την άποψη της ΕΛΜΕ αλλά την άποψη του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών. Πρέπει να δούμε αν έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες για την απόφαση. Τις μορφές πάλης δεν θα σας τις υποδείξουμε εμείς. Θέλουμε να σεβαστούμε την αυτοτέλειά σας. Αυτή η ίδρυση σχολείου δεν μπορεί να επιβαρύνει και να υποβαθμίσει τη λειτουργία ενός άλλου σχολείου. Για να δημιουργηθεί ένα τέτοιο σχολείο, πρέπει να τηρούνται οι εξής προϋποθέσεις: χρηματοδότηση, πρόβλεψη για εκπαιδευτικούς και βοηθητικό προσωπικό και ο χώρος να μην επιβαρύνεται γενικά. Τέλος, στην όποια προσπάθειά σας μη στοχεύετε στην αντιπαλότητά σας με κάποιο άλλο σχολείο».
Αναμένονται οι αποφάσεις του σχολείου για τις επόμενες ενέργειες με τις οποίες θα δράσουν, έχοντας στόχο να αποτρέψουν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή