Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα για την ελληνομάθεια


Ημερίδα για την ελληνομάθεια πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη με μεγάλη επιτυχία.

Το Συνέδριο, που οργανώθηκε από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ, υπό την προεδρία του Καθηγητή Ι. Ν. Καζάζη) και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, παρουσίασε τα αποτελέσματα του πρωτοποριακού και άφθονου έργου που εκπονήθηκε στο πλαίσιο της Πράξης «Πιστοποίηση Ελληνομάθειας:
 Υποστήριξη και ποιοτική ανάδειξη της διδασκαλίας/εκμάθησης της ελληνικής ως ξένης/δεύτερης γλώσσας».
 Η Πράξη εντάσσεται στο ΕΣΠΑ «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2007-2013» του Υ.Π.ΠΑΙ.Θ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο.

Στις εργασίες της ημερίδας συμμετείχαν συμβεβλημένοι ερευνητές της Πράξης, διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί καθηγητές από ελληνικά και ξένα ΑΕΙ και πλήθος φοιτητών και καθηγητών της ελληνικής ως ξένης/δεύτερης γλώσσας στην Ελλάδα. Παρευρέθησαν και απηύθυναν χαιρετισμούς ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ. Δημήτρης Πλευράκης και η αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Καλαμαριάς Νικολέττου-Σκάρλιου Βασιλική.


Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των δράσεων: Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Πιστοποίησης, Συστήματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης, νέος τρόπος εκμάθησης της ελληνικής από άτομα με ειδικές αναπηρίες και ανάγκες και όλο το ερευνητικό έργο που παρήχθη κατά τη διάρκεια της τετραετούς
υλοποίησής της.
Έντεκα ειδικές ομιλίες κάλυψαν καίρια ζητούμενα, με τρόπο που να κατοχυρώνει επιστημονικά τη διαδικασία πιστοποίησης της ελληνομάθειας, την οποία προωθεί η πολιτεία, για να δώσει τίτλους σπουδών με αντίκρισμα στην αγορά εργασίας.
Σήμερα το ΚΕΓ είναι ένα μεγάλο σχολείο, που χάρη στο ΕΣΠΑ ετησίως επιμορφώνει 800 νέους στην ειδικότητα της διδασκαλίας της ελληνικής ως ξένης/δεύτερης γλώσσας που ζητείται από τις νέες συνθήκες της εκπαίδευσης στη χώρα και εκτός αυτής.
Ο δάσκαλος πλέον ειδικεύεται παιδαγωγικά, και εκπαιδεύεται τεχνολογικά για να χρησιμοποιεί σε μεγάλη κλίμακα τις Νέες Τεχνολογίες.

Αλλά, το κυριότερο είναι ότι δεν είναι μόνος. Στηρίζεται, και διαρκώς επιμορφώνεται μέσα στην πράξη, από το ΚΕΓ. Το ΚΕΓ τον εντάσσει σε μια «ψηφιακή κοινότητα πρακτικής», και τον εφοδιάζει με ψηφιακούς πόρους και ψηφιακά εργαλεία, δίνοντάς του πλήρη πρόσβαση στο ψηφιακό περιβάλλον εργασίας που είναι η «Πύλη για την ελληνική γλώσσα».

Η ημερίδα έκλεισε με αναφορά από τον Πρόεδρο του ΚΕΓ, Ιωάννη Καζάζη, στον νέο τύπο φιλολόγου που καλείται να διδάξει τη γλώσσα στη διαχρονία της (ως μητρική και ως ξένη), με όλο τον ιστορικό της πλούτο. «Το ΚΕΓ δημιουργεί εξειδικευμένους δασκάλους της ελληνικής ως ξένης γλώσσας με πλούσιο εσωτερικό κόσμο -με μέθοδο ελκυστική και με πλήρη αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών-, για να λειτουργούν και ως πρεσβευτές της ελληνικής γλώσσας.», κατέληξε ο κ. Καζάζης.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή