Ζωή στην ακριτική Σίκινο ΕΔΩΣΕ Ο ΟΜΙΛΟΣ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Ζωή στην ακριτική Σίκινο ΕΔΩΣΕ Ο ΟΜΙΛΟΣ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Σίκινος λοιπόν! Αυτό το μικρό, ακριτικό νησί κύκλωσαν στο χάρτη τα μέλη του Ομίλου Φουσκωτών Σκαφών Ελλάδος για τη φετινή ετήσια κοινωνική αποστολή τους «Ζωή στους Βράχους του Αιγαίου». Προς τα εκεί έβαλαν ρότα, το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, τα 41 φουσκωτά σκάφη τους, προσφέροντας σημαντική κι απαραίτητη υλική βοήθεια στο σχολείο του νησιού και σηματοδοτώντας την έλευση του καλοκαιριού στην απομακρυσμένη αυτή αλλά φιλόξενη γωνιά της Ελλάδας.

Ηταν παραμονή της Πρωτομαγιάς αποπλεύσαμε από το Λαύριο με την φουριόζα και δυνατή «Μαργαρίτα», το σκαρί του καπετάνιου μας Άκη Αρτινόπουλου, αποδεχόμενοι την πρόσκληση των – φίλων πλέον! – μελών του Ομίλου Φουσκωτών Σκαφών Ελλάδος, δεν φανταζόμασταν αυτό που τελικά θα ζούσαμε μαζί τους. Και δεν αναφέρομαι στον κοινωνικό χαρακτήρα της αποστολής και τη σπουδαιότητά της για τους ανθρώπους της Σικίνου. Αναφέρομαι στην αποφασιστικότητά τους να δηλώσουν και φέτος, για 16η συνεχή χρονιά, παρόντες σε πείσμα των δύσκολων καιρών, στη θετική ενέργειά τους που επί τρεις ημέρες μετέδωσαν στο νησί, στη συντροφικότητα και την αλληλεγγύη που μοιράζονται μεταξύ τους εν πλω, κι όχι μόνο, και την ιδιαίτερη φιλοσοφία με την οποία αντιμετωπίζουν τη ζωή: να βρίσκονται συνεχώς σε κίνηση απλά και φυσικά, όπως ακριβώς κάνει η θάλασσα.

Η ετήσια αποστολή του ΟΦΣΕ «Ζωή στους Βράχους του Αιγαίου» σκοπό έχει την αρωγή στην κοινωνική ανάπτυξη ακριτικών νησιών της πατρίδας μας, την ευαισθητοποίηση του κράτους, φορέων αλλά και μεμονωμένων πολιτών ώστε απομακρυσμένες γωνιές της Ελλάδας να βρουν από την αφάνεια. Και η Σίκινος με τους φιλόξενους, χαμογελαστούς και έξω καρδιά κατοίκους της άνοιξε φέτος την αγκαλιά της για τα περίπου 250 μέλη και φίλους του Ομίλου που ανήμερα της Πρωτομαγιάς έδεσαν τα σκάφη τους στο λιμάνι της Αλοπρόνοιας. Οι από θαλάσσης επισκέπτες μπήκαν …φασαριόζικα με τις σειρήνες τους να ηχούν και τα βεγγαλικά τους αναμμένα. Από την πλευρά της στεριάς, ακριβώς πάνω στην άπλα του λιμανιού, οι κάτοικοι του νησιού είχαν στήσει τραπέζια με τοπικά κεράσματα και τσικουδιά για το καλωσόρισμα. Εκεί, στον ίδιο χώρο, το βράδυ της ίδιας ημέρας, στήθηκε ένα τρικούβερτο γλέντι μέχρι πρωίας!
Τα λόγια του δημάρχου της Σικίνου Βασίλη Μαράκη μαρτυρούσαν τη συγκίνηση του ίδιου αλλά και των συμπατριωτών του για την έλευση των φίλων τους: «Η παρουσία σας εδώ αποδεικνύει πόσο μας αγαπάτε και πόσο μας σκέφτεστε. Σας ευχαριστούμε όλους από καρδιάς για όλες τις προσφορές σας και ειδικά για το σχολείο και τα παιδιά μας. Τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας και ειδικά αυτούς τους δύσκολους καιρούς αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα και σημασία για εμάς.»
«Η συμμετοχή σας εδώ απόψε μας δίνει το κουράγιο να συνεχίσουμε τις αποστολές μας σε πείσμα των καιρών» είπε απευθυνόμενος προς τα μέλη του Ομίλου ο αντιπρόεδρός του Γιώργος Μπουντούρης, και συνέχισε: «Ναι έχουμε ανάγκη να νιώθουμε ευπρόσδεκτοι, να βλέπουμε χαμογελαστά πρόσωπα, να ταξιδεύουμε με φουσκωτά σκάφη, με νότες και χρώματα στο Αιγαίο.»

Ωστόσο τη φράση της βραδιάς, αν όχι της αποστολής ολόκληρης, είπε ο πρόεδρος του ΟΦΣΕ Γιάννης Δασκαλάκης, φανερά συγκινημένος και χαρούμενος: «Είμαστε ο κούκος που φέρνει το καλοκαίρι. Ξυπνήσαμε το νησί!» Φράση που λειτούργησε ως έναυσμα για να πάρουν το βιολί και η λύρα «φωτιά» και τα πλακόστρωτα του λιμανιού, στη θέση της πίστας, να γεμίσουν από ντόπιους κι επισκέπτες που έγιναν όλοι μια αγκαλιά και χόρεψαν μέχρι πρωίας!
Η παράδοση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, των σχολικών ειδών, του παιδικού ιματισμού, των παιχνιδιών αλλά και του ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού έγινε την επόμενη μέρα στο σχολείο της Χώρας της Σικίνου, σε μια λιτή αλλά κεφάτη απ΄όλες τις απόψεις τελετή όπου οι λίγο μεγαλύτεροι σε ηλικία συναγωνίστηκαν τους μικρούς σε ζωντάνια, παίζοντας έναν αγώνα μπάσκετ κάτω από τον καυτό μαγιάτικο ήλιο.
Για την ξενάγησή μας στον νησί σάς έχουμε ήδη γράψει (στο φύλλο της Παρασκευής 8/5/2015). Οι γραμμές αυτές έχουν άλλο σκοπό, περισσότερο ανθρωποκεντρικό. Θέλουν να εξάρουν την ομαδικότητα, την εθελοντική προσφορά, τη βούληση να γίνει, επιτέλους, αυτή η περιβόητη διαφορά. Και οι άνθρωποι του Ομίλου Φουσκωτών Σκαφών Ελλάδος είναι το ζωντανό παράδειγμα πως όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει ο τρόπος και ο δρόμος, ακόμα κι αν αυτός έχει κύματα. Όταν το σκαρί της ψυχής σου αντέχει, απλά χτυπάς πάνω σ’αυτά και χαράζεις πορεία!
Πολλά ευχαριστώ, Άκη, Γιώτα, Ντίνα, Πάνο, Νίκο, Ελπίδα, Γιάννη, Σταύρο, Νίκο… κι όλους εσάς για το όμορφο ταξίδι και την αξέχαστη ανάμνηση που δημιουργήσατε για εμάς. Και φυσικά εσένα Βασίλη, «ανήσυχε» και ακούραστε Δήμαρχε, για την υπέροχη ξενάγηση στο νησί σου!

ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή