Στρέτσινγκ για εκτόνωση και χαλάρωση

ΥΓΕΙΑ
Στρέτσινγκ για εκτόνωση και χαλάρωση

Κορμί σφιγμένο, αυχένας πιασμένος, ώμοι δύσκαμπτοι, καρποί πονεμένοι, μέση βαριά, γάμπες πρησμένες. Επώδυνα συμπτώματα, ενδεχομένως συχνά εάν ο τρόπος ζωής και εργασίας σας είναι καθιστικός: το πολύωρο κάθισμα επιβαρύνει τους μεσοσπονδύλιους δίσκους, η λανθασμένη σωματική στάση αλλοιώνει τα φυσιολογικά σπονδυλικά κυρτώματα, η εργασία στον υπολογιστή δημιουργεί υπερβολική ένταση σε καρπούς, δάχτυλα και αυχένα, η χρήση κινητού τηλεφώνου και ταμπλέτας τα επιβαρύνει έτι περισσότερο, ενώ η ακινησία των ποδιών αναγκάζει το αίμα να λιμνάζει στις γάμπες και δυσχεραίνει την κυκλοφορία. 

Οι στατικές διατάσεις, ευρύτερα γνωστές και ως «τεντώματα» ή stretching  έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τη λήψη μιας ειδικής θέσης/σωματικής στάσης με ταυτόχρονη ακινητοποίηση σε αυτήν για κάποια δευτερόλεπτα, έτσι ώστε να προκληθεί επιμήκυνση στη μυϊκή ομάδα που επιθυμούμε.

Παρ’ όλα αυτά τα ιδιαιτέρως θετικά, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα αποτελέσματα των διατάσεων δεν είναι «μόνιμα», διαρκούν από λίγα λεπτά μέχρι κάποιες ώρες. Για να επιτευχθούν συστηματικές προσαρμογές και μόνιμες βελτιώσεις, απαιτείται να κάνετε στατικές διατάσεις σχεδόν καθημερινά και οπωσδήποτε μετά από κάθε πρόγραμμα γυμναστικής, στην αποθεραπεία.

Σε κάθε διάταση:

Παίρνετε την κατάλληλη θέση, όπως σας την περιγράφουμε.

Αναπνέετε ελεύθερα – ήρεμα, χαλαρά και χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.

Τεντώνεστε σιγά-σιγά μέχρι εκεί που μπορείτε και δεν νιώθετε ενόχληση ή πόνο.

Δεν κάνετε απότομες κινήσεις και δεν ταλαντεύεστε δεξιά-αριστερά, ούτε μπρος-πίσω.

Παραμένετε στην τελική θέση, εκεί που νιώθετε το επιθυμητό τέντωμα, για περίπου 20 δευτερόλεπτα ή όσο αισθάνεστε άνετα. Αργότερα, καθώς θα συνηθίζετε τις ασκήσεις, αυξάνετε προοδευτικά τον χρόνο μέχρι τα 30 δευτερόλεπτα ή περισσότερο.

Για να υπολογίζετε τον χρόνο κάθε διάτασης αλλά και για να βελτιώσετε την αυτοσυγκέντρωσή σας, μπορείτε να μετράτε από μέσα σας «1.001, 1.002, 1.003, κ.ο.κ.». Κάθε μέτρημα αντιστοιχεί σε 1 δευτερόλεπτο.

Επανέρχεστε στην αρχική θέση χωρίς βιασύνη.

Συνεχίζετε με την επόμενη διάταση χωρίς να μεσολαβήσει διάλειμμα ξεκούρασης.
Δεν ξεχνώ: Τεντώνω τους μυς μου μαλακά και όχι υπερβολικά. Με ενδιαφέρει η αίσθηση της διάτασης και όχι το πόσο πολύ τεντώνομαι!
Περιγραφή διατάσεων

 

 

Πηγές

www.vita.gr
Πήγαινε στην κορυφή