Ξαναγράφει ιστορία η ανδρική ομάδα βόλεϊ της Ένωσης Γαλατσίου με την άνοδό της στη Β’ Εθνική

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Ξαναγράφει ιστορία   η ανδρική ομάδα βόλεϊ της Ένωσης  Γαλατσίου με την άνοδό της στη Β’ Εθνική

Την άνοδό της στη Β’ Εθνική Κατηγορία πανηγύρισε την περασμένη Κυριακή, η ανδρική ομάδα βόλεϊ της Ένωσης Γαλατσίου, αμέσως μετά τον τελευταίο της για φέτος αγώνα απέναντι στην ομάδα έκπληξη του φετινού πρωταθλήματος, την ομάδα του Μαρκόπουλου. Μπορεί η γαλατσιώτικη ομάδα να έχασε αυτή την αναμέτρηση αλλά πέτυχε έναν ανώτερο στόχο που οι παίκτες της, ο προπονητής της αλλά και όλοι οι άνθρωποι του Συλλόγου είχαν θέσει από την αρχή της χρονιάς: αυτόν της ανόδου. Κάτι που γέμισε ικανοποίηση τους ίδιους και περηφάνεια τον φίλαθλο κόσμο της πόλης μας.

O Μάιος αποδεικνύεται γούρικος μήνας για την ανδρική ομάδα βόλεϊ της Ένωσης Γαλατσίου. Και το λέμε αυτό διότι ακριβώς 20 χρόνια πριν, το μήνα Μάιο του 1995, ανέβηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της τα σκαλοπάτια της Β’ Εθνικής Κατηγορίας. Και τότε ο «Παλμός» είχε κάνει ειδικό αφιέρωμα στη μεγάλη αναμφισβήτητα επιτυχία της γαλατσιώτικης ομάδας. Στο νέο της κατόρθωμα ο φακός του «Παλμού» ήταν και πάλι παρών να απαθανατίσει τα πανηγύρια παικτών, φιλάθλων και παραγόντων στο κατάμεστο από κόσμο Κλειστό Γήπεδο του Αθλητικού Κέντρου Γαλατσίου.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ
Ως προς το καθαρά αγωνιστικό μέρος της Κυριακής, η Ένωση υποδέχθηκε στο γήπεδό της την ομάδα του Μαρκόπουλου και ο νικητής θα αναδεικνυόταν πρωταθλητής για την τοπική κατηγορία. Παρόλο που οι φιλοξενούμενοι ανέτρεψαν για δεύτερη φορά το πλεονέκτημα έδρας και κατέκτησαν τελικά δικαίως τον τίτλο, επικρατώντας με 0-3 σετ, η χρονιά για την Ένωση Γαλατσίου αξιολογείται απ’όλους ως απόλυτα επιτυχημένη καθώς οι βολεϊμπολίστες της ατενίζουν το αγωνιστικό μέλλον τους πλέον από τη Β’ Εθνική.
Η ομάδα του Γαλατσίου εξασφάλισε με άνεση την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο, έχοντας διαφορά δύο βαθμών από τη δεύτερη στη βαθμολογία ομάδα της Βάρης «Ο Ανάργυρους». Στα ημιτελικά του τοπικού πρωταθληματος αντιμετώπισε την ομάδα των Μελισσίων «Ο Φοίβος» την οποία απέκλεισε με δύο νίκες κάνοντας το 3-1 στους μεταξύ τους αγώνες με δεδομένο ότι τα μεταξύ τους αποτελέσματα στην κανονική περίοδο μεταφέρονται και στα play offs.
Στους τελικούς αντιμετώπισε τη μεγάλη έκπληξη του πρωταθλήματος, το Μαρκόπουλο, η οποία αν και τερμάτισε Τρίτη στην κανονική διάρκεια, στα ημιτελικά είχε αποκλείσει με μειονέκτημα έδρας την ομάδα της Βάρης.
Στον πρώτο αγώνα η ομάδα του Μαρκόπουλου απέσπασε το πλεονέκτημα έδρας καθώς επικράτησε με 2-3 σετ μέσα στο Γαλάτσι. Στο δεύτερο αγώνα η ομάδα του Γαλατσίου πήρε τη ρεβάνς επικρατώντας με το ίδιο σκορ μέσα στο Μαρκόπουλο.
Στον τελευταίο αγώνα που διεξήχθη στο γήπεδο Γαλατσίου, η ομάδα του Μαρκόπουλου κατέκτησε τον τίτλο κερδίζοντας 0-3 σετ.
Και μπορεί το Γαλάτσι να έχασε τον αγώνα αλλά μετά το τέλος του άρχισε τους πανηγυρισμούς για την άνοδό του στη Β’ Εθνική Κατηγορία! Βέβαια με τη δέουσα επισημότητα έγινε η απονομή του τροπαίου στην πρωταθλήτρια ομάδα του Μαρκόπουλου, έγιναν βραβεύσεις όλων των αθλητών, τραβήχτηκαν αναμνηστικές φωτογραφίες ενώ ακολούθησε γλέντι με μεζέδες και ποτά.
Για την ιστορία πρέπει να αναφέρουμε ότι στον αγώνα αυτό οι συνθέσεις των ομάδων ήταν οι εξής:
• Α.Ο. Μαρκόπουλου (Μεϊντάνης Ε.): Αλλαγιάννης, Λιάσκος, Μεθενίτης, Μουστάκας, Παπασιδέρης, Δαρεμάς (λ), Γκίγκας, Δημητριάδης, Λιάσκος, Δράκος.
ΑΕΣ Ένωση Γαλατσίου (Αραμπατζής Η.): Αθανασόπουλος, Καψής, Ρεμούνδος, Φανουράκης (λ), Χριστόπουλος, Κούμπος, Μπούμπας, Γκογκόσης, Πλαγιανός, Σκουτέλης, Ταρνάρης, Λεβογιάννης.
Τους παίκτες του έσπευσε να συγχαρεί πρώτος απ’όλους ο πρόεδρος της Ένωσης Γαλατσίου Τάσος Πασπάλας, ο οποίος εμφανώς ικανοποιημένος από την αλλαγή πλεύσης της ομάδας του, δήλωσε: «Συγχαρητήρια πολλά στην ομάδα μου για την άνοδό της στη Β’ Εθνική, στον προπονητή Ηλία Αραμπατζή και στους φίλους, τα μέλη μας. Και φυσικά στον δήμαρχο Γαλατσίου Γιώργο Μαρκόπουλο, στον πρόεδρο του Αθλητικού Οργανισμού Γιάννη Βερούλη, τους πρώην προέδρους της ΑΕΣ Γαλατσίου Δημήτρη Παντελιά και Γρηγόρη Καμπέρη που μας τίμησαν με την παρουσία τους.»

ΤΑΣΟΣ ΠΑΣΠΑΛΑΣ:
«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΠΟΥΘΕΝΑ»
Παρά τον άμεσο αντίκτυπο που έχουν οι σκληρές και αντίξοες οικονομικές συνθήκες που βιώνει η χώρα μας και στο χώρο του αθλητισμού, ο ερασιτεχνικός αθλητισμός καταφέρνει να επιβιώσει χάρη στις προσπάθειες λιγοστών μεν αλλά «ορεξάτων» ανθρώπων, που έχουν τη διάθεση να υπηρετήσουν τις μικρές αυτές κυψέλες αθλητισμού για τις τοπικές κοινωνίες.
Αυτό πιστεύει ο πρόεδρος της Ένωσης Τάσος Πασπάλας, ο οποίος απαντώντας στην ερώτησή μας σχετικά με τις συνθήκες λειτουργίας των αθλητικών σωματείων σήμερα είπε: «Όλα πλέον βαρύνουν τις ομάδες. Προπονητές, διαιτητές και κριτές αγώνων, έξοδα μετακινήσεων, συμμετοχή στα πρωταθλήματα, εμφανίσεις αθλητών… Βέβαια δεν είναι μόνο το οικονομικό πρόβλημα που ταλανίζει τις ομάδες σήμερα, είναι και το κοινωνικό φαινόμενο που δεν αφήνει πλέον κανένα περιθώριο αυτοδιάθεσης στους πολίτες για τη συμμετοχή τους στα κοινά. Είναι εμφανής η απομάκρυνση και η αποχή των πολιτών από τους χώρους κοινωνικής προσφοράς και συγκεκριμένα από τον χώρο του αθλητισμού. Έχουμε μείνει εμείς κι εμείς.»
Με τις χορηγίες, τι γίνεται, ρωτήσαμε.
«Όλες οι βοήθειες του παρελθόντος έχουν πλέον εκλείψει, δεν υπάρχει καμία βοήθεια και από την πλευρά της πολιτείας και από την πλευρά του Δήμου, ασχέτως αν επιτελούμε δικό τους κοινωνικό έργο. Επίσης έχει στερέψει και η βοήθεια του ιδιωτικού τομέα, τέλειωσαν οι εταιρείες και οι χορηγοί, τα καταστήματα και οι τοπικές επιχειρήσεις, εκεί που πρώτα βρίσκαν ένα μικρό στήριγμα τα τοπικά ερασιτεχνικά σωματεία. Πλέον “εισπράττουμε μόνο συμπάθεια και υποψίες”.»
Ωστόσο μέσα σ’αυτό το δυσμενές τοπίο, η ανδρική ομάδα της Ένωσης Γαλατσίου επιτυγχάνει μια σημαντική άνοδο, την είσοδό της στη Β’ Εθνική Κατηγορία. Τι σημαίνουν οι διακρίσεις αυτές;
«Οι διακρίσεις για την Ένωση είναι πολλές και διαχρονικές σε όλα τα τμήματά της, Μπάσκετ, Βόλεϊ, Ρυθμική. Το Μπάσκετ και η Ρυθμική τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε όλα τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα κατακτώντας πρώτες και δεύτερες θέσεις. Πέρυσι είχαμε στις εθνικές ομάδες μπάσκετ τις αδερφές Φουράκη, φέτος τις αδερφές Βιντζιλαίου, κάθε χρόνο έχουμε και στο Μπάσκετ και στο Βόλεϊ και στη Ρυθμική παιδιά στα κλιμάκια των προεθνικών ομάδων, με εξέχουσα περίπτωση φέτος στο τμήμα Ρυθμικής Γυμναστικής της Ερατώς Θεοπίστου που έγινε επιλογή στην Εθνική Ομάδα, όπου το Γαλάτσι μαζί με την Ερατούλα θα ταξιδέψει στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Όλο το Γαλάτσι και η Ένωση ευχόμαστε στην Ερατώ, υγεία και πάντα πρώτη.»
Ο κ. Πασπάλας φαίνεται αποφασισμένος ο Σύλλογός του να μείνει μακριά από εφήμερους παραγοντισμούς και κινήσεις εντυπωσιασμού κι αυτό φάνηκε όταν μας εξήγησε τη φιλοσοφία του για τον γαλατσιώτικο σύλλογο του οποίου ηγείται και για τον οποίο επιδιώκει δημιουργία και εξέλιξη και όχι επίδειξη και ανόητη φιλοδοξία που θα γεμίσει τον σύλλογο φρούδες ελπίδες και χρέη. «Η Ένωση Γαλατσίου όλα αυτά τα χρόνια, στηρίζει με κάθε τρόπο τα δικά της παιδιά, με αποτέλεσμα να έρχονται υψηλές διακρίσεις στα πανελλήνια πρωταθλήματα που αντίστοιχα  συνοδεύονται με μοναδικές αθλητικές αναμνήσεις και πολύτιμα μόρια στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Αντίστοιχα τα παιδιά του συλλόγου με την αξία τους αποφέρουν στο σύλλογο και στα παιδιά που μένουν πίσω οικονομικά και εμπράγματα οφέλη από την μεταγραφή τους σε μεγαλύτερους συλλόγους. Βέβαια όπως σε όλες τις ομάδες, έτσι και εμείς, πολλές φορές αντιμετωπίζουμε ελάχιστες ιδιοτελείς περιπτώσεις γονέων και κατ΄ επέκταση αθλητών, με ανεπτυγμένο υπερεγώ, με λανθάνουσα αθλητική συμπεριφορά και σύνδρομο αχαριστίας. Όλες οι ομάδες μας και όλα τα τμήματα της Ένωσης απαρτίζονται από Γαλατσιωτόπουλα, με μικρές μόνο προσθήκες παικτών και παικτριών σε θέσεις που τυχαίνει να υστερούμε. Τα τελευταία 2,5 Χρόνια που βρίσκομαι στο σύλλογο έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια να συγκρατήσουμε ή να φέρουμε πίσω στην ομάδα παλιούς μας αθλητές, δίνοντάς τους το κίνητρο και τη χαρά να παίξουν για τα χρώματα της δικής τους ομάδας, που δεν είναι άλλη από την ομάδα που μεγάλωσαν αθλητικά και λέγεται “Ένωση Γαλατσίου”.»
Στόχος του κ. Πασπάλα είναι η Ένωση να αποτελέσει ένα εκκολαπτήριο αθλητών και φυσικά να συνεχιστούν οι διακρίσεις της σε όλα τα πανελλήνια πρωταθλήματα με προεξάρχουσες τις υποδομές της. «Αυτό με ενδιαφέρει, αυτό παρέλαβα κι αυτό θα παραδώσω στον επόμενο πρόεδρο. Κι εδώ επιτρέψτε μου να πω ότι η Ένωση Γαλατσίου τα τελευταία χρόνια, είναι ταυτισμένη και δικαίως με το όνομα του προκατόχου μου Δημήτρη Παντελιά και του ακούραστου εργάτη και γραμματέα Γιάννη Κατσώνη. Όπου ο πρώτος με δύο μακρόχρονες πετυχημένες θητείες και ο δεύτερος 40 χρόνια ακούραστος υπηρέτης του αθλητισμού και της Ένωσης Γαλατσίου, έχουν βάλει το δικό τους μοναδικό σημάδι στον Αθλητισμό της πόλης.»
Εύλογα έρχεται η επόμενη ερώτησή μας προς τον πρόεδρο της ΑΕΣ Ένωση Γαλατσίου: πότε πιστεύει ότι θα έχει επιτελέσει το έργο του ως πρόεδρος; «Στην πρώτη θητεία φωλιάζει η δημιουργία, στη δεύτερη η εξουσία και στην τρίτη το καθεστώς. Αυτή είναι άποψή μου για τις θητείες και την άσκηση του καθήκοντος και αυτό θα τηρήσω.»

20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ
Για την ιστορία δημοσιεύουμε μια φωτογραφία καθώς και τη σύνθεση της ανδρικής ομάδας βόλεϊ της Ένωσης Γαλατσίου του 1995.
Η εξάδα τότε, με επικεφαλής τον προπονητή Μπάμπη Κεραμίδα, ήταν η εξής: Σταμάτης Χαβιάρας, Βασίλης Καρράς, Γιώργος Παπαδεράκης, Κώστας Νεμπής, Μπάμπης Μαλεσιάνος, Μπάμπης Κουστένης. Αναπληρωματικοί οι Κ. Παπαδόπουλος, Χ. Πούλιος, Α. Ντόντος, Γ. Φακιάς, Α. Φιλοηλίας, Γ. Φανουράκης, Α. Θεοδώρου.
Και τότε, όπως και τώρα, τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα τοπικά ερασιστεχνικά σωματεία ήταν πάνω κάτω τα ίδια.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή