Γιώργος Πομάσκι : Από την επιτυχία δεν ζαλίζομαι , από την αποτυχία δεν πεθαίνω

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Γιώργος Πομάσκι : Από την επιτυχία δεν ζαλίζομαι , από την αποτυχία δεν πεθαίνω

Ο Γιώργος Ποµάσκι δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις.Προπονητής Ελλήνων Ολυµπιονικών και γνωστών αθλητών της χώρας, µετρά
δεκαετίες στους στίβους. Πιο πρόσφατη επιτυχία του Γ. Ποµάσκι το αργυρό µετάλλιο του Αντώνη Μάστορα στο ύψος στο Ευρωπαϊκό Κλειστού στην Πράγα. Ωστόσο ο Βούλγαρος προπονητής είναι γνωστός και ιδιαίτερα αγαπητός στον κόσµο του Γαλατσίου καθώς εδώ και χρόνια δραστηριοποιείται επαγγελµατικά στην πόλη µας, διατηρώντας το Flocafe επί της Λ. Βεΐκου.
Ας αφήσουµε όµως τον ίδιο να µιλήσει.

  «ΠΑΛΜΟΣ»: Ποιά είναι η καταγωγή σας;
 ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΜΑΣΚΙ: Είµαι από την Βουλγαρία και µένω στην Ελλάδα 28 χρόνια τώρα ως προπονητής.

  «Π»: Πώς αντιµετωπίζετε κάθε επιτυχία όπως αυτή του Αντώνη Μάστορα, που απέσπασε το ασηµένιο µετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθληµα;
Γ.Π.: Από την επιτυχία δεν ζαλίζοµαι µε την αποτυχία δεν πεθαίνω

. «Π»:
Ως προπονητής στον στίβο, πείτε µας πώς βλέπετε τον αθλητισµό στην Ελλάδα;
 Γ.Π.: Αρετή, Τέχνη, Αθλητισµός είναι το φως του ανθρώπου. Ακόµα παραπάνω στο λίκνο του πολιτισµού που δεν είναι άλλο από την Ελλάδα!

  «Π»: Ποιά είναι η δική σας µαγική συνταγή επιτυχίας για τους αθλητές σας;
  Γ.Π.: Η λογική για όλες τις δουλειές είναι ίδια, πόσο µάλλον για τον πρωταθλητισµό. Τρεις φορές ναι, ποτέ όχι! ∆ουλειά, δουλειά, δουλειά, πίεση ωσότου ο αθλητής να αισθανθεί τον ιδανικό συνδυασµό µυαλού µε µυική έκφραση.

«Π»: Έχουµε ταλέντα στον στίβο;
 Γ.Π.: Πιστεύω ότι σε κάθε χώρα γεννιούνται ταλέντα για όλα τ΄ αθλήµατα. Ο στόχος πρέπει να είναι να τους ανακαλύψουµε και να τους εκπαιδεύσουµε σωστά ώστε να γίνουν πρωταθλητές.

«Π»: Πώς βρίσκετε τον αθλητισµό στα σχολεία;
Γ.Π.: Ιδανικά κάθε σχολείό έχει γυµναστή, ο οποίος καλείται να παιδαγωγήσει τα παιδιά σωστά, ν’ ανακαλύψει τα
ταλέντα όσο είναι νωρίς, στην ηλικία 8-12. Αυτό δυ- στυχώς δεν γίνεται και
νοµίζω ότι υστερούµε πολύ σ΄ αυτόν τον τοµέα.

  «Π»;
Τι νοµίζετε φταίει; Το Υπουργείο δεν πιέζει τους φορείς κι έτσι αδρανεί προς τα κάτω η πυραµίδα. ∆εν υπάρχει ο σωστός έλεγχος, η απαραίτητη καθοδήγηση και η ευθύνη η ανάλογη. Κατά τη γνώµη σας, πώς µπορεί νάλλάξει αυτό;
Γ.Π.: Με το κατάλληλο άτοµο στην κατάλληλη θέση στα τόσα συγκεκριµένα προγράµµατα που υπάρχουν και είναι σε εφαρµογή. Άρα χρειάζεται συγκεκριµένος τρόπος ώστε να ακολουθηθεί η µεθοδολογία µε ζέση και αυστηρότητα.

«Π»: Τι πιστεύετε ότι χρειάζεται το Γαλάτσι ως προϋπόθεση για επιτυχίες στον στίβο;
Γ.Π.: Ενα γερό λίφτιγκ στο καλύτερο Στάδιο στο Λεκανοπέδιο! Είναι το µόνο Στάδιο Βορρά – Νότου, η θέση του είναι καταπληκτική και κατάλληλη να γίνει κέντρο της Αθήνας. Θεωρώ ότι µπορεί να φιλοξενεί όλους τους αγώνες πανελληνίων πρωταθληµάτων, µίτιγκ… Άρα η γεωγραφική του θέση είναι άριστη.

«Π»: ∆ραστηριοποιείστε ως επιχειρηµατίας (βλέπε Flocafe) στην πόλη µας. Πώς βλέπετε την αγορά;
  Γ.Π.: Ναι είµαι ελεύθερος επαγγελµατίας στο Γαλάτσι 18 χρόνια, από ενάρξεως του Flocafe. Όπως όλες οι επιχειρήσεις, έτσι κι εµείς περνάµε δύσκολη περίοδο. Γνωρί- σαµε καλές εποχές µε την στήριξη των Γαλατσιωτών και εδώ θέλω να πω πως ως περιοχή είναι
εξαιρετική! Με την στήριξη πάλι όλων θα συνεχίσουµε την ανοδική πορεία. Κρατάµε τα παιδιά στο Γαλάτσι και τους προσφέρουµε και θέσεις εργασίας!

«Π»: Η µεσογειακή διατροφή βοηθά στον πρωταθλητισµό;
Γ.Π.: Είµαι λάτρης της κουζίνας της γιαγιάς, αυτήν ακολουθώ και προτείνω!

 «Π»: Ποιά η γνωµη σας για τα συµπληρώµατα διατροφής;
Γ.Π.: Μιλώντας γενικά θα πω πως είναι χρήσιµα. Όµως, χρειάζεται µεγάλη προσοχή γιατί δεν είναι όλα κατάλληλα. Με µεγάλη
αυστηρότητα δίνουµε αυτό που χρειάζεται ο κάθε οργανισµός µετά φυσικά από εξετάσεις και πάντα µε ιατρική συµβουλή και επίβλεψη.

  «Π»: Ποιούς πρωταθλητές έχετε προπονήσει;
  Γ.Π.: Πολλούς που έχουν κάνει την Ελλάδα υπερήφανη, την Βασδέκη, τον Παπακώστα, την Πατουλίδου, την Ξάνθου, την Τσιαµήτα, τον Τσάτουµα, τον Ζαλαγκίτη, την Παπαχρήστου, τον Μάστορα και άλλους..

. «Π»: Τι κάνει τον Πρωταθλητή;
Γ.Π.: Η αφοσοίωση και το αυστηρό πρόγραµµα.

  «Π»: Ποιά θεωρείτε ως τα κακώς κείµενα στον αθλητισµό;
  Γ.Π.: Μετά την Ολυµπιάδα αυτές οι υπέροχες εγκαταστάσεις παρέµειναν νεκρές… Τις µισές δεν τις χρησιµοποιούµε και τις άλλες µισές δεν τις συντηρούµε. Αυτό είναι µεγάλο πλήγµα για τον αθλητισµό. Ο αθλητισµός είναι το µέλλον των παιδιών µας. Θα είχαµε
αποφύγει πολλά αρνητικά της κοινωνίας µας, αν δίναµε µεγαλύτερη βαρύτητα σ’αυτό το σηµαντικό τοµέα.

 «Π»: Ποιά η γνώµη σας για το Παλαί, για το Ολυµπιακό Γυµναστήριο Γαλατσίου;
Γ.Π.: Ανήκει τους Γαλατσιώτες είναι λογικό… Αλλά µένει «νεκρό» 11 χρόνια µετά! Θα µπορούσε να είχε στεγάσει τις ανάγκες του Γαλατσίου µε σηµαντικά µεγάλο κοινωνικό έργο αλλά θα είχε καλύψει και τους γειτονικούς ∆ήµους.
 
«Π»: Τι νοµίζετε πως φταίει γι’αυτό;
Γ.Π.: Η έλλειψη προγραµµατισµού, η µη σωστή ιεράρχηση προτεραιοτήτων… Θεωρώ ότι δεν είναι όλα τα πράγµατα θέµα χρηµατων. Όµως είναι ώρα να ανοίξει την πόρτα του για τους κατοίκους του Γαλατσίου και των γύρω δήµων, για τη νεολαία, να γίνει το
κέντρο του αθλητικού ενδιαφέροντος στην περιοχή.

  «Π»:
Βλέπετε ελλείψεις στην παιδεία;
Γ.Π.: Πάρα πολλές! Έχει χαθεί η συµµετοχή των παιδιών στο παιχνίδι, το οµαδικό πνεύµα, η εκτόνωση. Στρέφονται σε παράπλευρες απασχολήσεις όπως το ίντερνετ, είναι συνεχώς µπροστά από ένα τάµπλετ, έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή ή ένα κινητό τηλέφωνο, δεν κινούνται, γι’αυτό και έχει αυξηθεί και το ποσοστό παχυσαρκίας στις µικρές ηλικίες. Το σχολείο οφείλει να γαλουχεί από νωρίς το ενδιαφέρον για την άθληση και να µαθαίνει στο παιδί να µην βιάζεται να µεγαλώσει.

  «Π»: Είστε ικανοποιηµένος, ευχα- ριστηµένος άνθρωπος;
  Γ.Π.: Νιώθω «γεµάτος»! Έχω δηµιουργήσει µια θαυµάσια οικογένεια, είµαι παντρεµένος µε Ελληνίδα. Η Ελλάδα µε αγκάλιασε, µου έδωσε όλα τα εφόδια να πετύχω επαγγελµατικά και από εδώ και πέρα θέλω να προσφέρω ό,τι µπορώ εγώ σε αυτή. Αισθάνοµαι ότι χρωστώ στην Ελληνική κοινωνία.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΜΑΙΡΗ ΓΚΙΩΝΗ – ΛΑΡΕΝΤΖΑΚΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή