Επιστολή Δημάρχου Ελευσίνας στον Πρωθυπουργό

” Αξιότιμε Πρωθυπουργέ,

Για δεύτερη φορά, σε διάστημα 7 μηνών, η περιοχή μας δοκιμάζεται σκληρά από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Την πρώτη φορά το κτύπημα ήταν τραγικό, καθώς θρηνήσαμε 24 συνανθρώπους μας, εκατοντάδες σπίτια πλημμυρισμένα, δεκάδες επιχειρήσεις κατεστραμμένες. Πριν προλάβουν να κλείσουν οι πληγές ήρθε και η δεύτερη θεομηνία. Αυτή τη φορά οι ζημιές είναι μεγάλες και σε υποδομές και σε οικίες, με τη δικαιολογημένη οργή των πολιτών να ξεχειλίζει.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από το Νοέμβριο του 2017 με την καταστροφή στη γειτονική Μάνδρα και τις μεγάλες ζημιές στο Δήμο Ελευσίνας Μαγούλας, δεν έγινε κάποια ουσιαστικό έργο προστασίας στην περιοχή.

Στην ομιλία σας στο Περιφερειακό Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Ελευσίνα, είχατε δεσμευτεί ότι σύντομα θα ξεκινούσαν τα έργα αποκατάστασης των δρόμων που είχαν υποστεί ζημιές καθώς και τα έργα διευθέτησης των ρεμάτων που διασχίζουν τη Μάνδρα, τη Μαγούλα και την Ελευσίνα. Παρ’ όλες τις υποσχέσεις και τις διαβεβαιώσεις κυβερνητικών παραγόντων, δεν έχει υπάρξει εκκίνηση κάποιου ουσιαστικού έργου υποδομής. Είναι απορίας άξιο πως δεν κινητοποιείται όλος ο κυβερνητικός μηχανισμός να γίνουν οι παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες άμεσα και εξακολουθούμε να μιλάμε για γραφειοκρατικές διαδικασίες και καθυστερήσεις.

Χθες η μεγάλη νεροποντή, εκτός από τους δρόμους και τα σπίτια, «έπνιξε» και την υπομονή των ανθρώπων της περιοχής μας, που ζουν πια με το φόβο και το άγχος στην πρώτη ψιχάλα.

Κύριε Πρωθυπουργέ, Θεωρούμε πως είναι απαραίτητη η προσωπική σας παρέμβαση. Σχέδια και μελέτες για τη διαμόρφωση της περιοχής υπάρχουν. Χρειάζεται να ξεπεραστούν οι όποιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα της αντιπλημμυρικής προστασίας, όπως και τα όλα τα υπόλοιπα έργα βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Δυτικής Αττικής, για τα οποία προσωπικά δεσμευτήκατε. Είναι πολλά τα παραδείγματα πόλεων ευρωπαϊκών που αντιμετώπισαν όμοιες καταστάσεις πλημμυρών και σε σύντομο χρονικό διάστημα έγιναν τα απαραίτητα έργα, απέκτησαν κανονική ροή και επανήλθε η σιγουριά στη ζωή των κατοίκων. Δεν θέλουμε να φανταστούμε την εικόνα μιας πόλης που θα είναι σε δύο μόλις χρόνια

Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 και θα σχεδιάζει με τον κίνδυνο πλημμυρών.

Είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε, χωρίς περιορισμούς και στεγανά, όσο χρειαστεί σε συνεργασία με κάθε αρμόδιο Υπουργείο ή φορέα που θα πρέπει να κινητοποιηθεί για να γίνουν άμεσα έργα και παρεμβάσεις. Αναμένουμε πλέον την υλοποίηση των δικών σας δεσμεύσεων.”
Γιώργος Τσουκαλάς
Δήμαρχος Ελευσίνας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή