Ελαιόλαδο, Εξαιρετικό προϊόν χωρίς δυναμική

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Ελαιόλαδο, Εξαιρετικό προϊόν χωρίς δυναμική

Ελαιόλαδο: Εξαιρετικό προϊόν χωρίς δυναμική

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος την περίοδο μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς πηγαίνω στη γενέτειρά μου, τον Πύργο Ηλείας, για να μαζέψω τις ελιές και έτσι να εξασφαλίσουμε,ως οικογένεια, το λαδάκι της χρονιάς. Ο ένας λόγος του ταξιδιού είναι οι ελιές, ο άλλος είναι η ανάγκη που έχουμε εμείς οι εγκλωβισμένοι των Αθηνών, οι οποίοι έχουμε μεγαλώσει στο χωριό, να επισκεπτόμαστε έστω και για λίγο τοντόπο που γεννηθήκαμε για να παίρνουμε δυνά-
μεις. Δυνάμεις τις οποίες χρειαζόμαστε – σήμερα περισσότερο από ποτέ – για να μπορούμε να ξεπερνάμε τα εμπόδια της ζωής.
Στο χωριό μου, λοιπόν φίλοι μου, όπως και στην πλειοψηφία του νομού Ηλείας, καλλιεργούνται ελαιόδεντρα από τα οποία παράγεται εξαιρετικής ποιότητας λάδι και λιγοστές ποσότητες βρώσιμης ελιάς.
Στο νομό Ηλείας σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που πήρα από τη Διεύθυνση Γεωργικής Ανάπτυξης, καλλιεργούνται σε 450.000 στρέμματα γης, 7 εκατομμύρια ελαιόδεντρα και παράγονται κατά μέσο όρο 18.000 τόνοι ελαιόλαδο το χρόνο. Υπολογίστε εδώ ότι με τις πυρκαγιές του 2007 κάηκαν 4 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, τα οποία μπορεί να έχουν αναπληρωθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, αλλά δεν είναι ακόμη σε πλήρη παραγωγή. Αυτό θα γίνει σε 4 περίπου χρόνια από σήμερα. Τότε λοιπόν, το 2015 με 2016, η ετήσια παραγωγή του νομού σε ελαιόλαδο θα έχει αυξηθεί σημαντικά.
Οπως καταλαβαίνετε λοιπόν, είναι το κύριο και βασικό αγροτικό προϊόν όλου του νομού. Εκτός αυτού, ο νομός παράγει και όλα τ’ άλλα γεωργικά προϊόντα.
Ευλογημένο τόπο τον αποκαλούν οι ξενομερίτες και ειδικά οι ορεινοί. Αν γίνει μια σύγκριση με τον νομό Φωκίδας για παράδειγμα, θα αιτιολογηθεί πλήρως ο όρος ευλογημένος. Αυτός ο ευλογημένος τόπος με τα εξαιρετικής ποιότητας αγροτικά προϊόντα (ελαιόλαδο, οπωροκηπευτικά, εσπεριδοειδή κλπ.) δεν αναπτύχθηκε σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει. Κι αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Ο πρώτος είναι ότι τα παραγόμενα αγροτικά προϊόντα δεν έχουν
αποκτήσει τη δυναμική που τους αξίζει. Δεν υπάρχουν προϊόντα με ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ). Για να καταλάβετε, σας αναφέρω τούτο: την ημέρα που ήμουν στο λιοτρίβι, είχε έρθει μια τεραστίων διαστάσεων νταλίκα – βυτίο που φόρτωνε το χύμα ελαιόλαδο. Σε ερώτησή μου, προς τον ιδιοκτήτη του ελαιοτριβείου, πού πηγαίνει το λάδι, μου απάντησε αφοπλιστικά: «Στην Ιταλία το στέλνουμε όλο, ρε Βασίλη, όπως κάθε χρόνο!» Το παίρνουν, λοιπόν, οι έξυπνοι οι Ιταλοί το δικό μας λαδάκι, το επεξεργάζονται, το ραφινάρουν, το ανακατεύουν με το κατώτερης ποιότητας δικό τους, το τυποποιούν και το εξάγουν σαν δικό τους πλέον προϊόν. Και δεν είναι καθόλου απίθανο να αγοράζουμε και εμείς οι ίδιοι το τυποποιημένο «ιταλικό» ελαιόλαδο.
Παρεμπιπτόντως η τιμή του ελαιόλαδου, ειδικά αν είναι βιολογικό, μπορεί να φτάσει στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης μέρι 45 ευρώ το κιλό. Ενώ εγώ το πληρώθηκα στο λιοτρίβι 1,9 ευρώ το κιλό.
Ετσι οι Ιταλοί ‘κονομάνε – και καλά κάνουν! – με το δικό μας, όμως, προϊόν. Σε όλο το νομό Ηλείας δεν υπάρχει μια κάθετη μονάδα επεξεργασίας και τυποποίησης ελαιολάδου. Αντ’ αυτού έχουν σπείρει σε κάθε χωριό και από ένα
λιοτρίβι, χωρίς καμία προοπτική και επιβαρύνοντας και το περιβάλλον με τόνους απόβλητα. Είναι ζήτημα αν σ’ όλο το νομό υπάρχουν δυο – τρεις ιδιώτες, οι οποίοι ασχολούνται με την επεξεργασία και την τυποποίηση του ελαιολάδου. Το ίδιο, βέβαια, συμβαίνει και με τ’ άλλα αγροτικά προϊόντα, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως το οινοποιείο «Μερκούρη» με το ομώνυμο κρασί.
Οι αγρότες από μόνοι τους, όπως είναι φυσικό, είναι αδύνατο να τυποποιήσουν και να εξάγουν τα προϊόντα που παράγουν οι ίδιοι. Γι’ αυτή τη δουλειά, φαντάζομαι, είχαν δημιορυγηθεί οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, οι οποίοι συνεχίζουν να υπάρχουν χωρίς να προσφέρουν ουσιαστικά καμία βοήθεια προς τους αγρότες. Ή μάλλον έχουν προσφορά σ’όλη την κοινωνία, μόνο που είναι αρνητική: είναι τα συσσωρευμένα και πολλάκις διαγραφέντα χρέη τους!
Ας γίνει η κρίση που περνάμε ευκαιρία, όχι μόνο για το νομό Ηλείας, αλλά και για τη χώρα γενικότερα έτσι ώστε τα πραγματικά αξιόλογα αγροτικά μας προϊόντα να αποκτήσουν τη δυναμική που τους αξίζει προς όφελος των αγροτών και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή