Σίκινος: Η μικρή κυρία των Κυκλάδων -ΒΙΝΤΕΟ

Ένας τόπος μικρός με περίσσια ομορφιά, γραφικότητα αλλά και αντιθέσεις βρίσκεται ξαπλωμένος ανάμεσα στην Ίο και τη Φολέγανδρο. Είναι η μικρή κυρία των Κυκλάδων, η πανέμορφη Σίκινος, την οποία είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το τριήμερο της Πρωτομαγιάς με ιδανική – είναι αλήθεια! – αφορμή την ετήσια αποστολή του Ομίλου Φουσκωτών Σκαφών Ελλάδος προς τα ακριτικά νησιά. Και λέμε ιδανική γιατί γίναμε μάρτυρες της αυθεντικής κυκλαδίτικης φιλοξενίας και εκπλαγήκαμε ευχάριστα πώς ένα τόσο μικρό νησί μπορεί να ανοίξει μια τόσο μεγάλη αγκαλιά και να καλοδεχτεί όσους επισκέπτες πατήσουν το πόδι τους στο λιμάνι της Αλοπρόνοιας.

Για την αποστολή του ΟΦΣΕ θα δημοσιεύουμε εκτενές φωτορεπορτάζ σε προσεχές φύλλο μας, όμως σ’αυτό το φύλλο θα σας παρουσιάσουμε τις ομορφιές της απομακρυσμένης Σικίνου, όπως εμείς τις απολαύσαμε τις τρεις μόνο μέρες που βρεθήκαμε εκεί.
Η Σίκινος έχει μια λιτή γοητεία και σε (προ)καλεί να ανακαλύψεις τις ομορφιές της μόνος σου. Να περπατήσεις τα στενά ασβεστωμένα δρομάκια της Χώρας, όπου το λευκό σε τυφλώνει και το γαλάζιο των πορτοπαράθυρων σε ηρεμεί. Να νιώσεις δέος αντικρύζοντας πέρα τον ορίζοντα στην κορυφή του βράχου, ακριβώς στο χείλος του γκρεμού, στον περίβολο του Καστρομοναστηριού της Ζωοδόχου Πηγής και κάτω, στα πόδια σου, χαλί το βαθύ μπλε του Αιγαίου. Να μείνεις σιωπηλός στο καθηλωτικό της ηλιοβασίλεμα.
Τρεις είναι οι οικισμοί της Σικίνου: η Αλοπρόνοια, η Χώρα και το Κάστρο.
Αλοπρόνοια (αλς= θάλασσα + πρόνοια) ονομάζεται το μικρό λιμάνι της Σικίνου. Ωραίο κολύμπι στη μεγαλύτερη παραλία του νησιού, το Λιβάδι, και ταβέρνες με καλό φαγητό δίπλα στη θάλασσα.
Στον παραθαλάσσιο οικισμό της Αλοπρόνοιας υπάρχει σουπερμάρκετ, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφενεία για ένα καφεδάκι πριν τον απογευματινό περίπατο στο λιμάνι και μπαράκια για τη νυχτερινή τσάρκα.
Από εδώ ξεκινάει το λεωφορείο για τη Χώρα και την Επισκοπή και το καΐκι για τις εκδρομές στις απομακρυσμένες παραλίες της Σικίνου.

Η Χώρα είναι ένας μικρός λαβύρινθος από δρομάκια, παλιά σπίτια, πεζούλια, στενές ανηφόρες, περάσματα, κρυφές γωνιές, ανθισμένα παρτέρια και σκαλάκια. Όποιος ανέβει εδώ πρέπει να αφουγκραστεί το σιωπηλό ήχο ενός πολύ παλιού, χαμένου κόσμου. Αυτόν τον ήχο μην τον προσπεράσετε έτσι: είναι ένα από τα δώρα που χαρίζει η Σίκινος.

 

Το Κάστρο, χτισμένο στο χείλος του γκρεμού 280 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, είναι παλιός οχυρωμένος οικισμός του 15ου αιώνα. Εδώ χτυπάει η καρδιά του τόπου: η πλατεία, το δημαρχείο, το ιατρείο, τα μαγαζιά και τα καφενεία είναι το κέντρο της κοινωνικής ζωής του νησιού. Με έναν περίπατο μέσα στον οικισμό θα θαυμάσετε παλιά αρχοντικά, το επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο στην εκκλησία της Παντάνασσας και παμπάλαιες εικόνες, ζωγραφισμένες από το χέρι μεγάλων αγιογράφων των περασμένων αιώνων στο Βυζαντινό Μουσείο.
Οι παραλίες της Σικίνου βρίσκονται προφυλαγμένες μέσα σε ορμίσκους, αθέατες πίσω από βραχονησίδες, απλωμένες στο έβγα των φαραγγιών και κάτω από απόκρημνα βράχια. Οι παραλίες Αλοπρόνοια, Άγιος Γεώργιος και Διαλισκάρι είναι προσβάσιμες με το αυτοκίνητο. Για τις υπόλοιπες, μπορείτε να πάτε είτε από τα μονοπάτια είτε με το καΐκι.
Σε όλες τις Κυκλάδες επικρατεί η τάση να κατασκευάζουν περιττούς δρόμους στις πιο κρυφές και παρθένες τοποθεσίες, θυσιάζοντας τη μαγεία και τη φυσική ισορροπία του τοπίου. Αυτό δεν συμβαίνει στις παραλίες της Σικίνου. Ο επισκέπτης πρέπει να σεβαστεί την επιθυμία των ντόπιων να προστατέψουν το νησί τους και να μην απαιτεί ευκολίες που αλλοιώνουν και τελικά καταστρέφουν ό,τι αξίζει σε αυτά τα μέρη.
Και μπορεί η Σίκινος να είναι μικρή και τα αξιοθέατά της λίγα αλλά σημαντικά: ο Ναός της Επισκοπής, το Καστρομοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, ο Ναός της Παντάνασσας, το Λαογραφικό της Μουσείο αλλά και η Μαύρη Σπηλιά κάτω από το Καστρομοναστήρι.
Όσο για τους ανθρώπους της, τί να πρωτοπείς; Φιλόξενοι, χαμογελαστοί, ήρεμοι ενώ οι κυρίες της χρυσοχέρες και ιδιαίτερα περιποιητικές όταν σου στρώνουν το τραπέζι.

Όσα παραπάνω σας προτείνουμε είναι λίγα, είναι απλά μια «πρόγευση» από όλα όσα θα ανακαλύψετε μόνοι σας, αν επιλέξετε την πανέμορφη Σίκινο για τις διακοπές σας το φετινό καλοκαίρι. Είναι προορισμός μακριά από κοσμικά και θορυβώδη μέρη. Είναι προορισμός για ηρεμία, χαλάρωση και… προσέγγιση με ό,τι είναι πραγματικά σημαντικό για σένα.

γράφει η ,

ΔΗΜΗΤΡΑ  ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

Δείτε εδώ την υπέροχη Σίκινο :

Πηγές

youtube
Πήγαινε στην κορυφή