Εβδομαδιαία Τοπική Εφημερίδα

5 λάθη που κάνουν οι νέοι γονείς με το παιδικό κάθισμα του αυτοκινήτου

Εφόσον λοιπόν έχετε επιλέξει το κατάλληλο καθισματάκι αλλά έχετε αμφιβολίες για το εάν το τοποθετήσατε σωστά, επισκεφθείτε είτε το
κατάστημα από το οποίο το αγοράσετε είτε κάποιον σταθμό πυροσβεστικής (ναι, γνωρίζουν και οι πυροσβέστες) και ζητήστε να ελέγξουν αν βρίσκεται στην σωστή θέση. Σε κάθε περίπτωση δείτε συγκεντρωμένα τα 5 πιο κοινά λάθη που κάνουν οι νέοι γονείς στην τοποθέτηση του παιδικού καθίσματος του αυτοκινήτου. Τσεκάρετε τα λάθη και βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας είναι ασφαλές. Σκεφτείτε ότι η ζωή του μωρού σας μπορεί να εξαρτάται από αυτό.

Ένα άλλο κοινό λάθος που κάνουν οι γονείς είναι να αφήνουν πάρα πολύ χαλαρούς τους ιμάντες στο παιδικό κάθισμα. Θυμηθείτε ότι οι ιμάντες είναι η ζώνη ασφαλείας του παιδιού σας. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να «πνίγουν» το μωρό σας αλλά βεβαιωθείτε ότι δεν είναι χαλαροί σε σημεία όπως το στήθος και οι ώμοι.

Ένα ακόμη λάθος που κάνουν οι νέοι γονείς είναι να τοποθετούν χαλαρά το καθισματάκι στην θέση του. Κανονικά θα έπρεπε να το κάνουν και οι δύο μαζί. Ο ένας δηλαδή να δένει τη ζώνη και ο άλλος να το πιέζει προς τα κάτω.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να μη τοποθετούν επιπλέον πράγματα είτε πάνω στο μωρό είτε πάνω στο καθισματάκι όπως π.χ κουβέρτα ή κάποιο παιχνιδάκι, για λόγους ασφαλείας. Οι γονείς θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν να τοποθετούν βαριά μπουφάν ή να φασκιώνουν το μωρό όταν κάθεται μέσα στο καθισματάκι καθώς μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο σε περίπτωση ατυχήματος.

Ο αερόσακος που μπορεί να αποδειχθεί σωτήριος για εμάς τους ενήλικες σε περίπτωση ατυχήματος, μπορεί να αποδειχθεί μοιραίος για τα μωρά αφού μπορεί να τα πνίξει. Ποτέ λοιπόν μην εφαρμόσετε ένα παιδικό κάθισμα που κοιτάζει προς τα πίσω σε ένα κάθισμα με ενεργό αερόσακο μπροστά του ενώ τα καθίσματα που κοιτάζουν προς τα εμπρός πρέπει να βρίσκονται όσο πιο πίσω γίνεται από τον αερόσακο.

 

Ως εναλλακτική ο αερόσακος μπορεί να απενεργοποιηθεί σε εξουσιοδοτημένο διανομέα.

Πηγές