Προτίμηση σε ζάχαρη, αλάτι ή λίπος;

ΥΓΕΙΑ
Προτίμηση σε ζάχαρη, αλάτι ή λίπος;

Προτίμηση σε ζάχαρη, αλάτι ή λίπος;
Η ζάχαρη και το αλάτι επηρεάζουν περισσότερο την ευχαρίστηση στη γεύση σε σχέση με το λίπος.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Ποιότητα Τροφίμων και Προτίμηση εξέτασε το ρόλο που παίζει το λίπος στην ευχαρίστηση και την αντίληψη τόσο σε ένα αλμυρό όσο και σε ένα γλυκό υγρό προιόν διατροφής.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι το λίπος στα τρόφιμα συνδυάζεται συχνά με μια αλμυρή ή γλυκιά γεύση.

Οι ερευνητές έβαλαν τους 47 συμμετέχοντες να δοκιμάσουν κρεμώδη σούπα ντομάτας και κρέμα σε τέσσερις συγκεντρώσεις λίπους (0%, 7,5%, 15%, 30%) σε συνδυασμό με τέσσερις συγκεντρώσεις άλατος (0,04%, 0,35%, 0,7%, 1,5%, και τέσσερις συγκεντρώσεις σακχάρου (0,56%, 4,5%, 9%, 18%) σε κρέμα.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν την ευχάριστη γεύση, την ένταση της αλμυρότητας, την ένταση της γλυκύτητας και την ένταση της λιπαρότητας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το λίπος και το αλάτι επηρέασαν ξεχωριστά την ευχαρίστηση στη σούπα, ενώ το λίπος, η ζάχαρη και η αλληλεπίδραση τους επηρέασαν ευχάριστα την κρέμα.

Η ζάχαρη και το αλάτι αποτέλεσε έναν ισχυρότερο παράγοντα ευχαρίστησης σε σχέση με το λίπος.

Η προτίμηση για το λίπος στη σούπα ήταν μεταβλητή, ενώ η μεγαλύτερη συγκέντρωση του 30% λίπους ήταν προτιμότερη στην κρέμα.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το αλάτι και η ζάχαρη είναι ισχυρότεροι παράγοντες στην προτίμηση τροφίμων σε σχέση με το λίπος.

Στα τρόφιμα, δεν υπάρχει σταθερή επίδραση του λίπους στην αντίληψη ή στην προτίμηση, συνεπώς η ελκυστικότητα του λίπους στα τρόφιμα δε μπορεί να γενικευθεί.

Η έλξη για τα υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης λίπους στη κρέμα είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτή και παραμένει απροσδιόριστη με αποτέλεσμα να χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.

Πέννυ Αμπεσλίδου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Πηγές

https://logodiatrofis.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή