Προγράμματα Περιβαλλοντικής Ακαδημίας της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ελευσίνας

Προγράμματα Περιβαλλοντικής Ακαδημίας της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ελευσίνας
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πολύ εντυπωσιακά μαθητικά αποτελέσματα πραγματοποιούνται τα προγράμματα Περιβαλλοντικής Ακαδημίας, της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ελευσίνας. Τα μαθήματα συμπληρώνουν τη δράση των σχολείων αναφορικά με την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα περιβάλλοντος μέσα από καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Ωφελούμενοι της δράσης είναι οι μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου Mαγούλας κι Ελευσίνας, ενώ τα μαθήματα πραγματοποιούνται από τον Νοέμβριο 2017 στο Γυμνάσιο Μαγούλας, απογευματινές ώρες.

Τα φετινά προγράμματα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων μη τυπικής μάθησης όπως:

1. Εφηβική Θεατρική Ομάδα Μαγούλας – Θεατρικό Εργαστήρι: Η θεατρική αγωγή μαθητών μικρότερων ηλικιών αλλά κι εφήβων (Εφηβική Θεατρική Ομάδα Μαγούλας) προσφέρει στους συμμετέχοντες ποικιλία γνώσεων. Τόσο οι μικρότεροι μαθητές μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, όσο και οι μαθητές της συγκροτημένης εφηβικής θεατρικής ομάδας Μαγούλας, αντιλαμβάνονται την έννοια της ένταξης σε ομάδες, βιώνοντας θετικά συναισθήματα ως οδηγό για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Ήδη, η Εφηβική Θεατρική Ομάδα Μαγούλας, υπό την επίβλεψη του σκηνοθέτη κ. Θοδωρή Ευστρατιάδη, προετοιμάζει όπως κάθε χρόνο, την παράσταση που θα ανεβάσει στο τέλος της μαθητικής περιόδου, που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς μας έχει συνηθίσει σε πολύ πετυχημένες παραστάσεις.

2. Ζωγραφική: Τα σεμινάρια ζωγραφικής, με επιβλέποντα τον κ. Βαγγέλη Γκιόκα, προσελκύουν σταθερά μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς αποτελούν παραδοσιακά τρόπο ανάπτυξης της δημιουργικής σκέψης, της αυτοπεποίθησης και της κοινωνικότητάς των μαθητών.

3. Κεραμική: Στο πλαίσιο του εργαστηρίου επιδιώκεται ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χρόνο από την πρώιμη αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα σεμιναρίων, που πραγματοποιείται με την πολύτιμη συνεργασία του κεραμίστα-αγγειογράφου της πόλης, κ. Θανάση Κατσαρά. Οι μεγαλύτεροι μαθητές έχουν ήδη ολοκληρώσει τον κύκλο κατάρτισης και κατασκευών σε αντικείμενα της εποχής του Χαλκού, αλλά και αντιγράφου αναθηματικού ειδωλίου ελευσίνιας θεότητας από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας. Παράλληλα, δημιουργήθηκε κι επιπλέον τμήμα γνωριμίας κι εξοικείωσης για μικρότερες ηλικίες, έπειτα από αυξημένο ενδιαφέρον των συμμετεχόντων. Οι συμμετέχοντες σε αυτό κατασκευάζουν κατά κύριο λόγο παιχνίδια και χρηστικά αντικείμενα.

4. Φωτογραφία: Το εργαστήρι φωτογραφίας συνεχίζει σταθερά την πορεία του με την εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε τεχνικές αποτύπωσης της πραγματικότητας, αποτελώντας έναν διαχρονικό τρόπο ανάπτυξης της φαντασίας και της οπτικής με την οποία αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους. Τα σεμινάρια φωτογραφίας και κινούμενης εικόνας, πραγματοποιούνται με την συνεργασία του ελευσίνιου φωτογράφου, κ. Βαγγέλη Γκίνη.

5. Εργαστήριο κινούμενης εικόνας (animation): Στο πλαίσιο των σύγχρονων μορφών τέχνης, πραγματοποιείται για πρώτη φορά φέτος, εργαστήρι κινούμενης εικόνας μέσω τεχνικών animation. Με την τεχνική “stop motion”, οι συμμετέχοντες εξοικειώνονται με την έννοια της κίνησης, της δράσης, της δημιουργίας χαρακτήρων από διαφορετικά υλικά καθημερινής χρήσης, των λειτουργικών προγραμμάτων αλλά και της αφήγησης, δημιουργώντας μικρές δικές τους ιστορίες και χαρακτήρες ηρώων, σε ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών θεμάτων. Ήδη οι μαθητές έχουν προχωρήσει στην ολοκλήρωση δύο βιντεο-προβολών προσεγγίζοντας με δημιουργική προσέγγιση, κοινωνικούς προβληματισμούς για το περιβάλλον αλλά και τον πόλεμο εμπνεόμενοι από το έργο του σπουδαίου έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου.

Ο συνδυασμός παραδοσιακών και περισσότερο σύγχρονων μορφών καλλιτεχνικής δραστηριότητας της Περιβαλλοντικής Ακαδημίας στοχεύει και καταφέρνει να ικανοποιήσει ένα μεγάλο πλήθος ενδιαφερόντων των μαθητών, διευρύνοντας την προσωπική και δημιουργική τους έκφραση, καθώς καλούνται να αναπτύξουν δραστηριότητες με υλικό και πνευματικό αντίκτυπο, αξιοποιώντας τη φαντασία και την κριτική τους σκέψη.

ΔΤ ΔΗΜΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Πήγαινε στην κορυφή