Εντοπιότητα δεν σημαίνει και αξιοσύνη

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Εντοπιότητα δεν σημαίνει και αξιοσύνη


Θα διαφωνήσω με το άρθρο του φίλου και τακτικού αρθρογράφου του «Παλμού» Τάσου Πασπάλα, το οποίο δημοσιεύσαμε στο προηγούμενο φύλλο με τον τίτλο «Πραγματικά λυπάμαι». Στην ουσία ήταν μια ανοιχτή επιστολή προς το Δήμαρχο Γαλατσίου μέσω της οποίας εξέφραζε τη διαφωνία του για την κατ’αρχάς επιλογή από το Δήμαρχο και την εκλογή στη συνέχεια από το Δημοτικό Συμβούλιο του Άγγελου Βουράκη στη θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. Η διαφωνία του δεν έχει σχέση με την ικανότητα του εκλεγέντος αλλά εντοπίζεται στο θέμα της καταγωγής και μόνο.

Κατά τον φίλο Τάσο, το πρόσωπο θα έπρεπε να είναι οπωσδήποτε Γαλατσιώτης. Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από το άρθρο του: «Δεν βρήκες, Δήμαρχέ΄μου, έναν Γαλατσιώτη, ένα δικηγόρο, ένα παπούτσι από τον τόπο σου κι ας είναι μπαλωμένο, ένα συμμαθητή σου, ένα φιλαράκι σου από τις αλάνες, ένα παιδί που γνωρίζει το δήμο, τους Γαλατσιώτες και τις γαλατσιώτικες επιχειρήσεις να τον τιμήσεις με το μεροκάματο του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης; Να τρέξει να ενδιαφερθεί και να κερδίσει τη ζωή και το μεροκάματο στο δικό του τόπο;»
Δεν θέλω να φανταστώ, φίλε Τάσο, τί θα είχες γράψει τόσο εσύ όσο κι εγώ, εάν πραγματικά ο Δήμαρχος είχε επιλέξει για τη συγκεκριμένη θέση έναν φίλο του ή ένα συμμαθητή του. Και βέβαια διαφωνώ με την άποψη και την αντίληψη που έχεις για το νέο θεσμό του Συμπαραστάτη, τον οποίο βλέπεις ως μία απασχόληση για την εξασφάλιση του μεροκάματου και μόνο.
Τέλος, διαφωνώ με τη θέση του ότι πρέπει ντε και καλά ο Συμπαραστάτης του Δημότη να είναι κάποιος που μένει στο Γαλάτσι, λες και όποιος μένει στο Γαλάτσι είναι ταυτόχρονα και ικανός να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του νέου θεσμού. Όχι ότι δεν υπάρχουν άξιοι και ικανοί Γαλατσιώτες. Αλλά αυτό το «παπούτσι από τον τόπο σου κι ας είναι και μπαλωμένο» σημαίνει
ότι η εντοπιότητα είναι αρκετή για κάποιον για να καταλάβει το συγκεκριμένο πόστο. Τότε, ΄Τάσο μου, ας βάζαμε στη θέση του Συμπαραστάτη τον Μπιριγκόγκο που είναι όντως Γαλατσιώτης και γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στο Γαλάτσι.
Η παραπάνω διαφωνία μου δεν αποτελεί ούτε πρέπει να εκλειφθεί ως θετική κριτική στο πρόσωπο του νέου Συμπαραστάτη του Δημότη τον οποίο εξέλεξε το Δημοτικό Συμβούλιο. Αν είναι πραγματικά άξιος και ικανός, θα φανεί στην πράξη. Μπορεί στο βιογραφικό του να έχει κάποια θετικά στοιχεία αλλά η ικανότητα και η αξιοσύνη του θα φανούν τα επόμενα χρόνια. Και τότε θα αποδειχθεί εάν ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο έκαναν σωστή επιλογή.


Ζητούσαμε χρόνο χωρίς χρήμα
γιατί ο χρόνος είναι χρήμα. Πήραμε το χρόνο
αλλά ψάχνουμε εναγωνίως για το χρήμα.


Όλα τριγύρω αλλάζουνε
κι όλα τα
ίδια μένουν…

…λέει το τραγούδι αλλά έχω την εντύπωση ότι αυτό βρίσκει την πιστή εφαρμογή του στο Δήμο Γαλατσίου. Μπορεί εδώ και έξι μήνες να έχει αλλάξει η διοίκηση του Δήμου αλλά εσωτερικά τα πράγματα παραμένουν όπως και πριν.
Το σύστημα Τσίρου, όπως φαίνεται, ο Δήμαρχος δεν το έχει πολυενοχλήσει. Όχι ότι θα έπρεπε να λειτουργήσει εκδικητικά αλλά κάποιες αλλαγές οι οποίες, διάολε, βγάζουν μάτι θα έπρεπε να έχουν γίνει. Αυτός είναι κι ένας τομέας για τον οποίο γίνεται κριτική και από τους δικούς του δημοτικούς συβμούλους. Δεν θα έλεγα ότι έχουν και άδικο. Εκτός από την ικανότητα, κριτήριο αξιολόγησης είναι και η εμπιστοσύνη η οποία εμπνέουν κάποια πρόσωπα στη νέα διοίκηση. Και εδώ υπάρχουν κάποιες ενστάσεις.

Οι παλιοί
δημοτικοί σύμβουλοι…

…θα θυμούνται ότι κατά
την προεκλογική περίοδο του 2010,
και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο,
ο Δήμος Γαλατσίου, δηλαδή
ο Κυριάκος Τσίρος, είχε τυπώσει
ένα φυλλάδιο, καθαρά προεκλογικό, στο οποίο αποτυπώνονταν
τα «μεγάλα έργα» της τότε διοίκησης.
Το θέμα είχε συζητηθεί και
στο Δημοτικό Συμβούλιο και
μάλιστα με έντονες αντιπαραθέσεις
μεταξύ αντιπολίτευσης και
της τότε διοίκησης.
Τελικά, μετά το «κράξιμο»,
το φυλλάδιο αυτό, αν και είχε
τυπωθεί, δεν μοιράστηκε αλλά
και ούτε και είχε πληρωθεί.
Ο λογαριασμός έφτασε 4 χρόνια μετά! Η επιχείρηση, η οποία
είχε αναλάβει την εκτύπωση
του φυλλαδίου,
διεκδικεί τώρα από τον Δήμο
να πληρωθεί το ποσό
των 10.000 ευρώ για τη δουλειά της.
Στείλτε το λογαριασμό
στον Κυριάκο, παιδιά!


Κύριε Αντιδήμαρχε, σταματήστε όσο είναι καιρός να λειτουργείτε ως dealer κάποιων, οι οποίοι, μέσα από την ανυπαρξία τους, νομίζετε ότι μπορούν να σας αναδείξουν ως παράγοντα.

Ασχοληθείτε με τα καθήκοντά σας, τα οποία απορρέουν από την αμειβόμενη θέση του αντιδημάρχου στην οποία σας έχει διορίσει ο Δήμαρχος. Αν θέλετε να ακολουθήσετε το επάγγελμα του dealer ή κάποιο άλλο, είναι δικαίωμά σας αλλά θα πρέπει να παραιτηθείτε από τη θέση του αντιδημάρχου.
Ελπίζω να έγινα κατανοητός. Εάν όχι και συνεχίσετε στην ίδια τακτική, τότε θα έχουμε να πούμε πολλά στο μέλλον.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή