Όχι στο κλείσιμο του ΙΚΑ είπε το Δημ. Συμβούλιο Γαλατσίου

Το ενδεχόμενο διακοπής της λειτουργίας της τοπικής Μονάδας του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Γαλατσίου επανέρχεται στην επικαιρότητα καθώς η Κεντρική Διοίκηση του Ιδρύματος φαίνεται πως μεθοδεύει τη συγχώνευση και αναστολή της λειτουργίας αρκετών τέτοιων Μονάδων του ΙΚΑ στο νομό Αττικής. Το θέμα ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί στην πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος, με τον χαρακτήρα του επείγοντος, ωστόσο μετά την έγκαιρη αντίδραση της δημοτικής μας αρχής, η συζήτησή του μετατέθηκε για το μεθεπόμενο Δ.Σ.

Mε το υπ’ αριθ.πρωτ. 070/17/16-2-2015 έγγραφό της, με θέμα «Συγχώνευση και αναστολή λειτουργίας Οργανικών Μονάδων ΙΚΑ ΕΤΑΜ στο ν. Αττικής», η Γενική Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ εισηγείτο, μεταξύ άλλων, προς το Δ.Σ. του Ιδρύματος και την αναστολή της λειτουργίας του τοπικού Υποκαταστήματος ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Γαλατσίου και τη μεταφορά της ασφαλιστικής περιοχής του Γαλατσίου στο τοπικό Υποκατάστημα ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Πατησίων με κύρια αιτιολογία τη μείωση του ετήσιου κόστους για το Ιδρυμα.
«Η αναστολή λειτουργίας του τοπικού Υποκαταστήματος του Γαλατσίου και η μεταφορά της αρμοδιότητας της ασφαλιστικής περιοχής στο Υποκατάστημα Πατησίων, θα επιτρέψει την καλύτερη λειτουργία του υποκαταστήματος υπό την προϋπόθεση ότι θα ενισχυθεί με τη μεταφορά του προσωπικού του υποκ/τος Γαλατσίου. Επίσης με την αναστολή της λειτουργίας αυτής θα εξοικονομηθεί η δαπάνη από το λειτουργικό κόστος του Υποκαταστήματος και το ποσό του μηναίου μισθώματος για τη στέγαση των υπηρεσιών του που ανέρχονται σε 17.507 ευρώ μηνιαίως ή 210.084 ευρώ ετησίως. Στα συνολικά λειτουργικά έξοδα του Υποκαταστήματος θα πρέπει να προστεθούν οι δαπάνες για θέρμανση, ηλεκτροδότηση, ύδρευση, καθαριότητα, παροχή ηλεκτρονικής επικοινωίας με το δίκτυο ΟΠΣ μέσω παρόχου κλπ.»
Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων το παραπάνω έγγραφο στις 16 Φεβρουαρίου. Έγκαιρη ήταν η ενημέρωση του δημάρχου Γαλατσίου Γιώργου Μαρκόπουλου επί του θέματος και άμεση η αντίδρασή του καθώς στενοί συνεργάτες του, που κινούνται στο χώρο του Ιδρύματος, κινητοποιήθηκαν κάνοντας επαφές σε πολιτικό επίπεδο – υπήρξε παρέμβαση του αν. υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη και της βουλευτού Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην δημοτικής συμβούλου Γαλατσίου Ελένης Αυλωνίτου – ενώ εκτάκτως συγκλήθηκε και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης την περασμένη Παρασκευή, το μεσημέρι, προκειμένου να εκφράσει άποψη για το θέμα. Πράγματι το Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου ομόφωνα εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του σε κάθε προσπάθεια κλεισίματος του τοπικού υποκαταστήματος ΙΚΑ Γαλατσίου. Συγκεκριμένα το Ψήφισμα στο οποίο κατέληξαν τα μέλη του Σώματος αναφέρει τα  εξής:
«Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε κάθε  προσπάθεια κλεισίματος (αναστολή λειτουργίας) του παραρτήματος του ΙΚΑ Γαλατσίου, από τη διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ως μέρος των αντιλαϊκών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στο χώρο της υγείας (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας) που εκτυλίσσονται τα τελευταία χρόνια.
»Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι του Γαλατσίου θα ταλαιπωρούνται ακόμη περισσότερο με το κλείσιμο του τοπικού παραρτήματος και θα επιβαρύνονται με ακόμα παραπάνω έξοδα από την τσέπη τους κάθε φορά.   
»Το ΙΚΑ Γαλατσίου, το οποίο εξυπηρετεί πάνω από 213.000 κατοίκους, έχει υποστεί μια απαράδεκτη, σχεδιασμένη αποψίλωση τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να το κλείσουν. Παρά την αφαίμαξη σε προσωπικό, εξυπηρετεί καθημερινά περίπου 300 άτομα για τις υγειονομικές υπηρεσίες (από αριθμούς 3πλάσιους ή 4πλάσιους πριν από 3-4 χρόνια) και εκατοντάδες ακόμα στις διοικητικές υπηρεσίες, όπου αντί για 36 άτομα προσωπικό που έπρεπε να διαθέτει, έχουν απομείνει μόλις 12. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι έχουν κλείσει τα δύο πλησιέστερα νοσοκομεία στο Γαλάτσι και ειδικότερα, το Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων στην οδό Χαλκίδος στα Πατήσια και το 7ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ στην οδό Καυτατζόγλου.
»Η πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως τα τελευταία χρόνια, μεγαλώνει τους κινδύνους για την υγεία του λαού. Εδώ και χρόνια, αυτός ο σχεδιασμός οδηγεί στη συνολική υποβάθμιση όλων των δημόσιων δομών υγείας-πρόνοιας, στην εισβολή των επιχειρήσεων στα δημόσια νοσοκομεία και άλλα ιδρύματα, στο κλείσιμο κάποιων από αυτά, στη συνεχή αύξηση του κόστους εξετάσεων, φαρμάκων, θεραπειών. Θέλουν την υγεία εμπόρευμα, που θα το απολαμβάνει αυτός που θα μπορεί να το πληρώνει. Αυτή την πολιτική πληρώνουν πολύ ακριβά χιλιάδες οικογένειες εργαζομένων, ανέργων, αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων.
»ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
1. ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ το υποκατάστημα του ΙΚΑ στο Γαλάτσι.
2. Ενίσχυση των υπηρεσιών που παρέχει, με κάλυψη όλων των αναγκών που υπάρχουν σε προσωπικό, τόσο για τις υγειονομικές υπηρεσίες (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό) όσο και για τις διοικητικές υπηρεσίες, με μόνιμη – σταθερή σχέση εργασίας. Δημιουργία πολυδύναμου κέντρου υγείας πρωτοβάθμιας περίθαλψης εικοσιτετράωρης λειτουργίας για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους.
3. Να σφραγιστούν τα βιβλιάρια ασθενείας ανέργων και υποαπασχολούμενων για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.»
Η έγκαιρη και σε πολλαπλά επίπεδα κινητοποίηση του Δήμου Γαλατσίου φαίνεται πως έπιασε τόπο καθώς στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ στις 19 Φεβρουαρίου, αποφασίστηκε η αναστολή των διαδικασιών που αφορούσαν τις συγχωνεύσεις ή τις καταργήσεις των περιφερειακών οργανωτικών του μονάδων και αντίστοιχων Μονάδων του ΙΚΑ στο λεκανοπέδιο Αττικής.
Συγκεκριμένα, το Ιδρυμα στις 20 του μήνα εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει τα εξής:
«Η Διοίκηση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ κάνει γνωστό ότι το θέμα που αφορά στην αναδιοργάνωση τμήματος των Περιφερειακών Οργανωτικών του Μονάδων και αντίστοιχων μονάδων στο Λεκανοπέδιο Αττικής συζητήθηε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ιδρύματος στις 19/2/2015 όπου και αποφασίστηκαν τα παρακάτω:
»Για την ολοκλήρωση των σχετικών αποφάσεων θα προηγηθεί διάλογος με την ΠΟΣΕ – ΙΚΑ και πλήρης ενημέρωση και διαβούλευση με τους Δημάρχους, τους βουλευτές και τους τοπικούς φορείς της περιοχής. Η τελική εισήγηση θα τεθεί προς έγκριση στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης.
»Κατόπιν αυτού, δεν προωθούνται ή δεν ολοκληρώνονται οι όποιες συγχωνεύσεις ή καταργήσεις.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή