Ψήφο εμπιστοσύνης πήρε η κυβέρνηση με 162 ναι

Τα μεσάνυχτα της περασμένης Τρίτης ολοκληρώθηκε με ονομαστική ψηφοφορία η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Ψήφισαν 299 βουλευτές. Ψήφο εμπιστοσύνης, όπως αναμενόταν, παρείχε στην κυβέρνηση το σύνολο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. (162) και καταψήφισαν όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης (137). Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με το κράτος, το δημόσιο και την αυτοδιοίκηση ανέφερε ότι η αποκατάσταση των αντισυνταγματικά απολυμένων από το δημόσιο τομέα, των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, των σχολικών φυλάκων, των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, είναι μία από τις πρώτες προτεραιότητες  της κυβέρνησης.

«Προχωράμε λοιπόν άμεσα στην αποκατάσταση των αντισυνταγματικά απολυμένων από το δημόσιο τομέα: Των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών, των σχολικών φυλάκων, των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ. Η αποκατάστασή τους δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς θα γίνει στο πλαίσιο των προσλήψεων που προβλέπονται ήδη από τον τρέχον προϋπολογισμό για το 2015» είπε ο κ. Τσίπρας.
Επίσης ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ριζική μεταρρύθμιση του κράτους. «Μέσα στους πρώτους πέντε μήνες διαπραγμάτευσης με την Ευρώπη, είπε,  έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο στοίχημα. Να δικαιώσουμε τις προσδοκίες του ελληνικού λαού για μια ριζική μεταρρύθμιση του κράτους. Γιατί χωρίς αυτή τη ριζική μεταρρύθμιση, ακόμη και με την καλύτερη δυνατή συμφωνία για το χρέος, το αδιέξοδο θα επανέλθει. Αυτό που μας έδωσε ο ελληνικός λαός είναι ξεκάθαρη εντολή για μάχη. Μάχη ενάντια στις παθογένειες του ελληνικού πολιτικού συστήματος, μάχη με τα συμφέροντα που οικοδόμησαν αυτό το κράτος». Η θεσμική αυτή ανασυγκρότηση, είπε, έχει ήδη ξεκινήσει με την μεγάλη αλλαγή στη δομή της κυβέρνησης, που αποτέλεσε το πρώτο βήμα για τον εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης.
«Η πρώτη φάση της μεταρρύθμισης θα ολοκληρωθεί εντός εξαμήνου με την επεξεργασία συμπαγών και συνεκτικών Οργανισμών των 10 Υπουργείων. Στόχος μας η καλύτερη επιτελική οργάνωση, ο συντονισμός των υπηρεσιών, η ταχύτατη διεκπεραίωση των αποφάσεων και η κοινωνική ανταποδοτικότητα».
«Ταυτόχρονα, είπε ο κ. Τσίπρας, προχωράμε και στον αποφασιστικό περιορισμό της σπατάλης στο Δημόσιο Τομέα και στον περιορισμό των προνομίων βουλευτών και Υπουργών. Άμεσα, λοιπόν, αποσυμφορούμε τη δημόσια διοίκηση από τις στρατιές συμβούλων και μετακλητών υπαλλήλων των Υπουργών. Καταργούμε σπατάλες προκλητικές. Μειώνουμε σχεδόν κατά το ήμισυ τον στόλο των 700 περίπου αυτοκινήτων στα υπουργεία. Δίνουμε εντολή να πουληθούν κυβερνητικά αυτοκίνητα που κοστίζουν προκλητικά ποσά, άνω των 700.000 ευρώ. Δίνουμε εντολή να πουληθεί αρχικά το ένα από τα κυβερνητικά αεροσκάφη. Γιατί το παράδειγμα του λιτού βίου, πρέπει να ξεκινήσει από την ίδια τη κυβέρνηση. Στην ίδια κατεύθυνση θα ζητήσω από τη Πρόεδρο της Βουλής να επανεξετάσει και να καταργήσει το προνόμιο του Βουλευτικού αυτοκινήτου, διότι δεν πιστεύω ότι οι βουλευτές μας στερούνται της οικονομικής δυνατότητας να μετακινούνται με δικά τους έξοδα. Είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλουμε ένα νέο ύφος και ήθος εξουσίας. Και αυτό πρέπει να ξεκινά από τη κορυφή. Πρώτο παράδειγμα της νέας αντίληψης ο περιορισμός του προσωπικού του Μεγάρου Μαξίμου κατά 30% και η μείωση της φρουράς του Πρωθυπουργού κατά 40%. Στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθεί όλο το Υπουργικό Συμβούλιο όχι μόνο για λόγους συμβολικούς αλλά και ουσιαστικούς. Γιατί ο αστυνομικός πρέπει να φύγει από τα πολιτικά γραφεία και να πάει στη γειτονιά εκεί όπου ο πολίτης έχει ανάγκη από ασφάλεια και από τη παρουσία του».

ΑΜΕΡΙΣΤΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ
ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ
«Η νέα Κυβέρνηση θα δείξει αμέριστη εμπιστοσύνη στους δημοσίους υπαλλήλους που σε αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να εξυπηρετήσουν πολίτες και επιχειρήσεις. Και αυτή η εμπιστοσύνη θα αποτυπωθεί στην πράξη με την κατάργηση των εκδικητικών μνημονιακών ρυθμίσεων για το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων και την αντικατάσταση του από ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό πλέγμα ρυθμίσεων που θα σέβεται το τεκμήριο της αθωότητας αλλά την ίδια στιγμή θα προστατεύει αποτελεσματικά το δημόσιο και την κοινωνία από τους επίορκους υπαλλήλους» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα  υπογράμμισε ότι προωθείται «άμεσα ρύθμιση για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια και ταυτόχρονα αλλάζουμε το σύστημα επιλογής προϊσταμένων κόβοντας τον γόρδιο δεσμό μεταξύ πολιτικών κομμάτων και κρατικού μηχανισμού».
Επίσης ότι προχωρούν μέτρα «για την απλοποίηση των διαδικασιών της δημόσιας διοίκησης με αξιοποίηση των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών για να περιορίσουμε την φυσική επαφή μεταξύ της διοίκησης και των πολιτών που τρέφει τη μικρή διαφθορά και για να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών: Με την ολοκλήρωση των νέων Οργανισμών των Υπουργείων καμία δημόσια υπηρεσία δεν θα ζητά πιστοποιητικά από πολίτες ή επιχειρήσεις που πιστοποιούν πληροφορίες ή στοιχεία που ήδη κατέχει κάποια άλλη δημόσια υπηρεσία. Έτσι θα περιοριστεί εν μία νυκτί η γραφειοκρατία και θα δοθούν ενδογενή κίνητρα στη δημόσια διοίκηση για να προχωρήσει στην ηλεκτρονική διασύνδεση των Υπηρεσιών της και στην αναγκαία μηχανοργάνωση».
Στο πλαίσιο της ριζικής διοικητικής μεταρρύθμισης, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, κομβικό ρόλο έχει η με κάθε τρόπο στήριξη της Αυτοδιοίκησης. «Στο πλαίσιο αυτό δημιουργούμε νέο θεσμικό πλαίσιο μέσα από την ριζική αναθεώρηση του Καλλικράτη. Ξεκινάμε αμέσως τις διαδικασίες μιας ευρείας διαβούλευσης, με παρεμβάσεις σε όλο το εύρος αρμοδιοτήτων και διάρθρωσης του Καλλικράτη, μέχρις ότου ολοκληρωθεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή