Με τον αυθορμητισμό της πένας του Αντώνη Χατζηνικόλα :

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΥ – 25-12

Η δικιά μας εορτή. Ευχές σε όλους. Η εορτή της Ευγενίας, του Ευγένιου μια μέρα πριν, 2412. Η εορτή του Εμμανουήλ, της Εμμανουέλας, του Μανώλη, του Μάνου, μια μέρα μετά 26-12, τριημερο εορταστικό.

 

• ΟΙ ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΙ

Όλη την χρονιά οι καλικάτζαροι κάτω απο την Γή, πριονίζουν το Δένδρο που στηρίζει την επιφάνεια, με διάφορα πριόνια, τσεκούρια κι άλλα εργαλεία. Όταν έλθει η ώρα ανεβαίνουν, νομίζοντας ότι πέτυχαν τον σκοπό τους. Στην θρησκεία μας ο Χριστός απο τις 25 Δεκεμβρίου εως 06 Ιανουαρίου είναι αβάπτιστος, επομένως δεν είναι και τα νερά αγιασμένα. Σε αυτό το διάστημα αλωνίζουν την επιφάνεια της Γής. Το δωδεκαήμερο από τα Χριστούγεννα έως τα Θεοφάνεια πειράζουν, τρομάζουν, κοροϊδεύουν τους ανθρώπους. Τότε αγιάζονται τα νερά, φεύγουν αμέςως, τρέχοντας και ξανά κρύβονται. Η λαϊκή παράδοση τους θέλει δαιμόνια, ξωτικά, υποχθόνια όντα, αναφέρονται απο τα αρχαία χρόνια εως και τα Βυζαντινά χρόνια, αλλα και μεχρι τώρα. Είναι με λίγα λόγια το κατοπινό έθιμο «χαλουίν». Στο δωδεκαήμερο μεγάλοι, παιδιά με μάσκες, αστεία ρούχα διατηρούσαν το έθιμο των καλικαντζάρων. Στην Βυζαντινή εποχή ο μέγας μάγος της εποχής, Μιχαήλ Ψελλός έλεγε: «ο φόβος και η προκατάληψη των φτωχών, αμόρφωτων ανθρώπων γεννά την φαντασία των δαιμονικών…» Οι καλικάντζαροι ειναι διχόγνωμοι, γι’ αυτό ενώ θέλουν να κάνουν κακό στους ανθρώπους, δεν το καταφέρνουν ποτέ, κάτι που δείχνει ότι ειναι όντα βλάκικα, κουτά. Παρουσιάζονται άσχημοι, χαζοί, μονόφθαλμοι, κουτσοί, σκοτεινοί… Ο λαός γνωρίζει λοιπόν την αδυναμία τους.
• ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ Η πρώτη ημέρα καθε ημερολογιακού έτους, παγκόσμια, γιορτάζεται μαζικά απο όλους σχεδόν τους λαούς. Πρωτοχρονιά = Αρχιχρονιά. Ευχες για το 2018, να ειναι έτος σοφίας και σύνεσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή