Μεταβολισμός : Ο ρόλος του στο αδυνάτισμα

ΜΟΔΑ - ΟΜΟΡΦΙΑ
Μεταβολισμός : Ο ρόλος του στο αδυνάτισμα

Πολλοί άνθρωποι συνδέουν τη συσσώρευση λίπους στο σώμα με φτωχό μεταβολικό ρυθμό, αλλά τι ακριβώς είναι ο μεταβολισμός και πως επηρεάζει πραγματικά το βάρος μας; Ο μεταβολισμός είναι ενζυμικές και ορμονικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα στο σώμα.

Η διαδικασία αυτή δεν χρησιμοποιείται μόνο για να μετατραπεί η τροφή σε ουσίες που το σώμα μπορεί να χρησιμοποιήσει, αλλά επίσης επηρεάζει το πόσο γρήγορα το σώμα χρησιμοποιεί και καίει αυτές τις ουσίες οι οποίες δρουν ως καύσιμο για την κανονική λειτουργία του οργανισμού.

Έτσι, κατ ‘ουσίαν, ο μεταβολικός ρυθμός σας καθορίζει το πόσο γρήγορα το σώμα σας είναι σε θέση να κάψει θερμίδες και πόσο εύκολα μπορείτε να βάλετε ή να χάσετε βάρος.
Μεταβολισμός και Βάρος

Ας δούμε τους παράγοντες που επηρεάζουν το μεταβολισμό.

Φύλο: Οι άνδρες καίνε περισσότερες θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας από ότι οι γυναίκες.
Ηλικία: Όσο μεγαλώνετε, τόσο βραδύτερος είναι ο μεταβολισμός σας! Μετά την ηλικία των 40 ετών, έρευνες δείχνουν ότι ο μεταβολισμός σας επιβραδύνει κατά 5% κάθε δεκαετία.
Άλιπη Μάζας Σώματος: Ο μεταβολικός ρυθμός τείνει να είναι υψηλότερος σε άτομα με μεγαλύτερο ποσοστό μυών στο σώμα τους.
Κληρονομικοί παράγοντες: Έρευνες δείχνουν ότι μερικοί άνθρωποι εκ φύσεως έχουν αργό ή γρήγορο μεταβολικό ρυθμό.
Σωματικό βάρος: Όσο μεγαλύτερο σωματικό βάρος έχετε, τόσο πιο γρήγορος ο μεταβολισμός σας! Αυτό μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, αλλά η αλήθεια είναι ότι το επιπλέον σωματικό βάρος κάνει το σώμα σας να δουλεύει πιο σκληρά. Έτσι, όταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα προσπαθούν να μειώσουν τις θερμίδες, είναι σε θέση να δουν αποτελέσματα σχετικά γρήγορα κατά την έναρξη της δίαιτας, επειδή τα σώματά τους είναι συνηθισμένα να εργάζονται σε υψηλό μεταβολικό ρυθμό.

Βελτιώστε το μεταβολισμό σας!

Ρίξτε μια ματιά σε αυτές τις μεθόδους για να σας βοηθήσουν να αυξήσετε το μεταβολικό ρυθμό σας!

Άσκηση

Η άσκηση, με ιδιαίτερη έμφαση στην αερόβια προπόνηση που αποσκοπεί να κάψει πολλές θερμίδες σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, και οι ασκήσεις με βάρη για τη δημιουργία μυϊκής μάζας θα πρέπει να ενσωματωθούν στην εβδομαδιαία ρουτίνα σας. Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, ένα μεγαλύτερο ποσοστό άλιπης μάζας σώματος οδηγεί σε υψηλότερο μεταβολικό ρυθμό.

Τρώτε συχνά

Τρώγοντας μικρότερες μερίδες φαγητού αρκετές φορές την ημέρα επιτρέπεται στον μεταβολισμό σας να λειτουργεί με υψηλό ρυθμό. Η έλλειψη υγρών στο σώμα μπορεί να επιβραδύνει το μεταβολισμό σας, γι’αυτό κρατήστε τον εαυτό σας καλά ενυδατωμένο, ανά πάσα στιγμή. Μερικοί ερευνητές προτείνουν μια πιθανή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης πικάντικων τροφών, τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, πράσινο τσάι και ενισχυμένου μεταβολικού ρυθμού.

Συμπερασματικά

Μερικοί παράγοντες μπορεί να αλλάξουν, άλλοι όμως, όπως η ηλικία δεν μπορεί. Αξιοποιήστε στο έπακρο το μεταβολικό σας ρυθμό, αποφεύγοντας εξαντλητικές δίαιτες, κάντε τακτική σωματική άσκηση καθώς και μικρότερα και συχνότερα γεύματα!

Τίνα Καραΐσκου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc

Πηγές

https://logodiatrofis.gr
Πήγαινε στην κορυφή