Απολογισμός των 100 πρώτων ημερών

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Απολογισμός  των 100 πρώτων ημερών

Είθισται, είτε στην κεντρική πολιτική σκηνή είτε στο τοπικό επίπεδο, να γίνεται ένας απολογισμός για τις 100 πρώτες μέρες της κυβέρνησης ή της διοίκησης ενός δήμου. Πάρα πολλές φορές τα κόμματα εξουσίας κάνουν λόγο και για το πρόγραμμα των 100 ημερών. Λέγεται δε ότι το πρώτο τρίμηνο δίνεται και το στίγμα και για την πορεία που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια. Εμείς εδώ θα ασχοληθούμε με τις πρώτες 100 ημέρες της νέας, υπό τον Γιώργο Μαρκόπουλο, διοίκησης του Δήμου Γαλατσίου.

Αν θα έβαζα έναν τίτλο, ο οποίος θα αποτύπωνε το πρώτο τρίμηνο της νάς διοίκησης, θα ήταν «πολλές ώρες δουλειάς με πολύ τρέξιμο» και αυτό δεν είναι υπερβολή.
Το τρέξιμο του Δημάρχου ξεκινά κάθε μέρα στις 7.30 το πρωί με την πρωινή σύσκεψη στο γραφείο του με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου. Εκεί, με τους διευθυντές και τους τμηματάρχες συζητούν τα διάφορα προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν από τον ίδιο ή τους αρμόδιους αντιδημάρχους σε συνεργασία πάντα με τις υπηρεσίες. Μότο του νέου δημάρχου είναι ότι πρέπει να λύνει ένα τουλάχιστον πρόβλημα την ημέρα, είτε αυτό αφορά την αντικατάσταση μιας σπασμένης πλάκας πεζοδρομίου είτε την αντικατάσταση του χλοοτάπητα του γηπέδου ποδοσφαρίου.
Τα πρώτα αποτελέσματα φαίνεται ότι τον δικαιώνουν. Μέχρι τώρα έχουν ληφθεί σοβαρές αποφάσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο και προχωρά η επίλυση ζητημάτων που ταλάνιζαν την πόλη επί χρόνια.
Η λαϊκή αγορά της Τρίτης, για την οποία έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά, πολύ σύντομα θα λειτουργεί σε μόνιμη βάση στην οδό Ιπποκράτους. Η διοίκηση του Κυριάκου Τσίρου για 7,5 χρόνια δεν κατόρθωσε να δώσει λύση παρότι το θέμα είχε συζητηθεί επανειλημμένως στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Στην τελευταία συνεδρίαση του Σώματος ψηφίστηκε ο Κανονισμός Λειτουργίας των Περιπτέρων (σελ. 4). Είναι ένα θέμα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί γιατί υπήρχαν πολλά παράπονα και διαμαρτυρίες από δημότες για αυθαιρεσίες κάποιων περιπτεριούχων.
Την επόμενη εβοδμάδα, εκτός απροόπτου, δημοσιεύεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για τα έργα βελτίωσης των εγκαταστάσεων του Άλσους Βέικου. Όπως έχω ξαναγράψει, για το κονδύλι αυτό του 1,5 εκατ. ευρώ και το οποίο είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, η νέα δοιοίκηση του Δήμου δεν είχε καμιά ενημέρωση από τους προηγούμενους. Το έμαθε τυχαία ο Γιώργος Μαρκόπουλος στους διαδρόμους κάποιου υπουργείου το οποίο είχε επισκεφθεί για άλλα θέματα του Δήμου. Παρότι ήταν μια δύσκολη και χαμένη για πολλούς υπόθεση, το πολύ τρέξιμο που λέγαμε έφερε αποτελέσματα.
Πριν ένα μήνα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ο Αγώνας Δρόμου για το Παλαί και οι δρομείς που έλαβαν μέρος ξεπέρασαν τους 1.000. Μετά από αυτό αποφασίστηκε να γίνεται κάθε χρόνο λαϊκός αγώνας δρόμου με διαφορετική κάθε φορά αφιέρωση.
Για πρώτη φορά και με λίγα χρήματα έγινε οργανωμένος και αξιοπρεπής στολισμός της πόλης. Θα πει κάποιος αυτό είναι που μας λείπει; Κι όμως ενόψει των εορτών χρειάζεται και αυτό γιατί τονώνει την ψυχολογία και των δημοτών και της αγοράς. Εδώ θα μου επιτρέψετε να κάνω ειδική αναφορά στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τενικών Έργων και Πρασίνου, Γερμάνο Μελισσουργό, ο οποίος μαζί με τους ηλεκτρολόγους του Δήμου δούλευαν στην κυριολεξία μέρα νύχτα για να στολιστούν οι δρόμοι. Δεν ήταν λίγες οι φορές, που ο ίδιος ο αντιδήμαρχος, καθότι ηλεκτρολόγος, ανέβηκε στον γερανό για να συνδέσει τα στολίδια. Υπό την επίβλεψη του ίδιου έχουν κουρευθεί και όλα τα φυτά σε δρόμους και πλατείες της πόλης.
Η καθαριότητα, η οποία είναι το μόνιμο και συνηθισμένο πρόβλημα της κάθε πόλης, μπορώ να πω ότι είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο. Πολλές γειτονιές του Γαλατσίου είδαν οδοκαθαριστή μετά από πάρα πολύ καιρό. Αρμόδιος αντιδήμαρχος για την καθαριότητα είναι ο Παναγιώτης Δαβίλλας ο οποίος, αν και νέος δημοτικός σύμβουλος, έχει ταυτιστεί απόλυτα με τους ρυθμούς της νέας διοίκησης και, προς το παρόν, ακούγονται θετικά σχόλια για τη δουλειά του.
Τα οικονομικά του Δήμου τα έχει αναλάβει ένας παλιός, έμπειρος και «ψείρας» στην κυριολεξία, ο Βασίλης Δερεδίνης. Δεν θα μπορούσε να είχε κάνει καλύτερη επιλογή για τη συγκεκριμένη θέση ο Δήμαρχος.
Στο τρέξιμο είναι και οι πρόεδροι των δύο νομικών προσώπων, Γιάννης Βερούλης και Ντίνα Σπηλιοπούλου, καθώς και η αρμόδια αντιδήμαρχος για τα σχολεία Σοφία Λεπίδα. Υπερδραστήριος παρουσιάζεται επίσης ο Μάνος Ελευθερίου, αρμόδιος αντιδήμαρχος για την κοινωνική πολιτική του Δήμου.
Τη διοικητική πυραμίδα δεν την αποτελούν μόνο τα πρόσωπα που αναφέραμε εδώ αλλά και πολλά άλλα για τα οποία θα έχουμε η ευκαιρία να μιλήσουμε στο μέλλον. Αυτό ήταν μια αποτίμηση για τις πρώτες 100 μέρες της νέας διοίκησης του Δήμου μας. Δεν ισχυρίζεται κανένας – και πρώτος εγώ – ότι όλα και όλοι δουλεύουν ρολόι. Όχι. Και λάθη έγιναν και καθυστερήσεις είχαμε. Το σημαντικό όμως είναι ότι οι άνθρωποι δουλεύουν από 10ωρο και πάνω ημερησίως και όποιος δουλεύει, θα κάνει και λάθη.
Τα παραπάνω λόγια αφορούν τις πρώτες 100 μέρες της νέας διοίκησης. Τι θα γίνει τις επόμενες 1.700 μέχρι τη λήξη της θητείας της δημαρχίας του Γιώργου Μαρκόπουλου, δεν το γνωρίζω. Εδώ, όμως, θα είμαστε, να προβάλλουμε το έργο, να καυτηριάζουμε τις ανακολουθίες, τα λάθη και τα κακώς κείμενα.

Πήγαινε στην κορυφή