Διαιτητικές Ίνες

ΥΓΕΙΑ
Διαιτητικές Ίνες

Σημαντική η χρησιμότητα των διαιτητικών ινών στη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Οι φυτικές ίνες εκφράζουν την κυτταρίνη των τροφών και μας βοηθούν:
• Στην ομαλή λειτουργία του εντέρου (λόγω του άπεπτου υπολείμματος).
• Δημιουργούν αίσθημα κορεσμού (καθώς προσροφούν νερό, έτσι αυξάνεται ο όγκος τους, δεν πέπτονται και μένουν περισσότερο χρόνο στο έντερο).
• Στην αποφυγή δυσκοιλιότητας
• Καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου, της χοληστερίνης
Επίσης, μην ξεχνάμε ότι οι τροφές που είναι πλούσιες σε διαιτητικές ίνες, μας προσφέρουν διπλό όφελος καθώς είναι πλούσιες σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες και μέταλλα.
Φυτικές ίνες βρίσκουμε στα φρούτα, στα λαχανικά, στα όσπρια, δημητριακά.
Οι φυτικές ίνες ταξινομούνται συχνά, ανάλογα με τη διαλυτότητά τους, σε διαλυτές και αδιάλυτες. Και τα δύο είδη υπάρχουν σε διαφορετικές αναλογίες σε πολλά τρόφιμα. Καλές πηγές διαλυτών φυτικών ινών είναι η βρώμη, το κριθάρι, τα φρούτα, τα λαχανικά κια τα όσπρια (φασόλια, φακές, ρεθίθια). Τόσο τα δημητριακά ολικής αλέσεως όσο και το ψωμί ολικής αλέσεως είναι πλούσιες πηγές αδιάλυτων φυτικών ινών.
Συνιστάται εάν η διατροφή ενός ανθρώπου είναι φτωχή σε διαιτητικές ίνες, η αύξηση στην ημερήσια πρόσληψη να γίνει σταδιακά ώστε να αποφύγουμε τυχόν φουσκώματα, αέρια ή κοιλιακούς πόνους.
Τα δημητριακά σιταριού, βρώμης, είναι η πιο συμπυκνωμένη πηγή ινών, ακολουθεί το ψωμί ολικής αλέσεως, ο αρακάς, τα φασόλια τα ξερά, το λάχανο, στη συνέχεια το ρύζι το μαύρο και τα μακαρόνια ολικής αλέσεως και μετά είναι η ντομάτα, οι πατάτες, το ρύζι το άσπρο, τα κορν φλέικς.
Τέλος, μην ξεχνάμε ότι τροφές πλούσιες σε ίνες, είναι πλούσιες και σε ουσίες που παρεμποδίζουν την απορρόφηση ασβεστίου και σιδήρου οπότε πάντα χρειάζεται μέτρο στην ημερήσια πρόσληψη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή