Συντονισμός-Διοργάνωση Προγράμματος στο πλαίσιο δράσης KA2/ Erasmus+

Συντονισμός-Διοργάνωση Προγράμματος στο πλαίσιο δράσης KA2/ Erasmus+, «Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών»

Το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Ελευσίνας συμμετέχει ως συντονιστής στη δράση KA2/, «Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών», στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, που χρηματοδοτείται και ελέγχεται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

Συγκεκριμένα ο τίτλος της δράσης είναι «Tackling Early School Leaving with a focus on the Inclusion of Minorities»( Αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής με έμφαση στην ένταξη των μειονοτήτων) με συμμετοχή σχολείων από Πορτογαλία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία. Κατά την διάρκεια του προγράμματος, που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο 2017 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2019, θα πραγματοποιηθεί επιμόρφωση καθώς και μετακίνηση εκπαιδευτικών και μαθητών σε όλες τις παραπάνω χώρες. Το Ελληνικό σχολείο, 1ο ΕΠΑ.Λ. Ελευσίνας θα ηγείται της σχολικής σύμπραξης, έχοντας τον ρόλο του Συντονιστή.

Η αντιμετώπιση της σχολικής, διαρροής παραμένει ένα σημαντικό ζήτημα στην Ευρώπη, παρόλο που μειώνεται χάρη σε επιτυχημένες παρεμβάσεις από το 2005 (2012 12,7 % – 2015 11%). Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να μειώσει το ποσοστό της σχολικής διαρροής κάτω από το 10% μέχρι το 2020. Έρευνες έχουν υποδείξει ότι μερικοί από τους σημαντικότερους λόγους σχολικής διαρροής είναι οι ρατσιστικές συμπεριφορές, οι μαθησιακές δυσκολίες , το χαμηλό οικονομικό υπόβαθρο δυσκολίες στην κατανόηση της γλώσσας κ.α. Όλες αυτές οι αιτίες εντοπίζονται εντονότερα σε κατηγορίες μειονοτήτων όπως οι πρόσφυγες, οι μετανάστες και οι παλλινοστούντες.

Τα σχολεία από Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία εντάσσοντας και εφαρμόζοντας στο υποχρεωτικό ή προαιρετικό ωρολόγιο πρόγραμμα τους διάφορες δράσεις θα προσπαθήσουν να επιτύχουν τους κοινούς τους στόχους. Μερικοί από αυτούς είναι η άμβλυνση των φυλετικών – εθνικών προκαταλήψεων, η μείωση των ρατσιστικών συμπεριφορών, η επιμόρφωση εκπαιδευτικών για δημιουργία και χρήση γλωσσικών εργαλείων γλωσσικής υποστήριξης μειονοτήτων, η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των μαθητών, η βελτίωση των σχέσεων όλων των μερών της σχολικής κοινότητας κ.α.

Περισσότερες πληροφορίες: Πυρκατής Βασίλειος -Δ/ντης του 1ου ΕΠΑ.Λ Ελευσίνας-(2105561460) e-mail: mail@1epal-elefs.att.sch.gr Μιτζιφίρης Αθανάσιος -Συντονιστής – (2105562584) e-mail: thanosmitzifiris@yahoo.gr

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή