Στην Ιπποκράτους πάει η λαϊκή αγορά της Τρίτης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Στην Ιπποκράτους πάει η λαϊκή αγορά της Τρίτης

Οριστική λύση στο πρόβλημα που λέγεται λαϊκή αγορά της Τρίτης, το οποίο ταλανίζει την πόλη μας δεκαετίες ολόκληρες, χωρίς υπερβολή, είναι αποφασισμένη να δώσει η νέα διοίκηση του Δήμου Γαλατσίου, η οποία στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατέθεσε πρόταση μόνιμης μεταφοράς και λειτουργίας της επί των οδών Ιπποκράτους και Πυθαγόρα, πρόταση που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Σώμα.

Κοινός τόπος συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης στο θέμα της λαϊκής αγοράς της Τρίτης ήταν πως αυτή πρέπει οπωσδήποτε να φύγει τόσο από την οδό Καραϊσκάκη όσο και από την οδό Ελ. Βενιζέλου, όπου εδώ και δεκαετίες λειτουργεί εκ περιτροπής, και να μεταφερθεί σε δρόμο λιγότερο κεντρικό ώστε να προκαλεί τη μικρότερη δυνατή αναστάτωση στην καθημερινότητα της πόλης. Αυτό ήταν το μοναδικό πεδίο συμφωνίας των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς κατά τη διάρκεια της συζήτησης κάθε δημοτική παράταξη έριξε στο τραπέζι τη δική της πρόταση, στην οποία και έμεινε αμετακίνητη. Τελικώς, πέρασε η πρόταση της διοίκησης, την οποία εισηγήθηκε ο δήμαρχος Γιώργος Μαρκόπουλος – ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω δήλωσε αποφασισμένος να αναλάβει προσωπικά το όποιο πολιτικό κόστος επιφέρει η απόφαση αυτή και να μην μεταφέρει για μία ακόμα φορά την επίλυση του θέματος στις καλένδες, όπως είπε.
Κατ’αρχάς να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 94 παρ. 6 του Ν. 3852/2010, η αρμοδιότητα ίδρυσης, μετακίνησης και κατάργησης λαϊκών αγορών ανήκει πλέον στους Δήμους.  Με αφετηρία αυτό, ο κ. Μαρκόπουλος παρουσίασε το σκεπτικό του πριν καταθέσει την πρότασή του στο Σώμα:
«Η απροθυμία των μέχρι τώρα διοικήσεων του Δήμου Γαλατσίου να λύσουν το θέμα της λαϊκής αγοράς της Τρίτης, μας οδήγησε στο γεγονός αυτή να λειτουργεί εκ περιτροπής ανά τρίμηνο σε δύο από τους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης μας, την Καραϊσκάκη και την Ελ. Βενιζέλου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ακολουθεί το γεγονός ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες λαϊκές αγορές του λεκανοπεδίου, αν όχι της χώρας ολόκληρης, καθώς οι άδειες πωλητών που έχουν χορηγηθεί αγγίζουν τις 590!
»Τέλος, οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας την έλευση του μετρό στο Γαλάτσι και τα έργα που αναμένεται να ξεκινήσουν γι’αυτό στις αρχές του 2016. Φανταστείτε τί έχει να γίνει εάν δύο κεντρικοί δρόμοι της πόλης είναι κλειστοί και παράλληλα η Βεΐκου είναι ένα απέραντο εργοτάξιο.
»Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τα προβλήματα που προκαλούσε η λαϊκή αγορά στην εύρυθμη λειτουργία του 3ου – 4ου Δημοτικού της Ελ. Βενιζέλου αλλά και στα γύρω καταστήματα, μας οδηγεί μαθηματικά στο ότι το πρόβλημα της μετακίνησης της λαϊκής αγοράς της Τρίτης πρέπει να λυθεί τώρα. Και η πρότασή μας είναι η εξής: Να μεταφερθεί μόνιμα κάθε Τρίτη στις οδούς Αρχιμήδους, Ιπποκράτους, Πυθαγόρα και πιο συγκεκριμένα:
– Ιπποκράτους από Αγ. Γλυκερίας έως Αρχιμήδους (αφαιρούνται τα ανοίγματα των δρόμων) 310 μέτρα.
– Λυσίου από Λ. Γαλατσίου έως Ιπποκράτους, 60 μέτρα.
– Πυθαγόρα από Λ. Γαλατσίου έως Ιπποκράτους, 60 μέτρα, και στην ίδια οδό από Αριστοφάνους έως Ιπποκράτους, 70 μέτρα, σύνολο δηλαδή 130 μέτρα (αφαιρούνται τα ανοίγματα).»
Εξήγησε στο Σώμα πως η χωροθέτηση αυτή ενδείκνυται λόγω των πολλών κοινόχρηστων χρήσεων που υπάρχουν στα τετράγωνα αυτά (π.χ. το πάρκο της Λυσίου, το κτίριο του Δημαρχείου) συνεπώς η λειτουργία της λαϊκής αγοράς εκεί θα προκαλέσει λιγότερα προβλήματα συγκριτικά με όσα προκαλεί σήμερα.
«Το σίγουρο είναι πως δεν γίνεται να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι. Ξέρω πως κάποιοι συνδημότες μας θα δυσαρεστηθούν και είμαι σίγουρος πως οι πωλητές των λαϊκών αγορών θα αντιδράσουν και θα μας κηρύξουν τον πόλεμο. Αλλά εμένα δεν με νοιάζουν οι πωλητές. Εμένα με νοιάζει η ζωή των κατοίκων και των επαγγελματιών του Γαλατσίου» είπε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Δήμαρχος.

ΝΙΚΟΣ ΜΑΓΚΑΝΑΡΗΣ:

«ΛΑΪΚΗ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ
ΤΗΣ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ (ΠΡΟΣ ΠΛΑΤ. ΚΥΠΡΟΥ)
ΜΕ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ
ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ»
Ναι στη μεταφορά της λαϊκής αγοράς της Τρίτης αλλά με επιφυλάξεις για τη μόνιμη λειτουργία της σε μία οδό ήταν κατ’αρχήν η άποψη που εξέφρασε ο Νίκος Μαγκανάρης, επικεφαλής της «Νέας Αρχής για το Γαλάτσι». Αναγνώρισε κι εκείνος πως το Γαλάτσι γίνεται απροσπέλαστο τις Τρίτες καθώς μπλοκάρουν εναλλάξ δύο κεντρικοί οδικοί άξονες της πόλης μας αλλά διαφώνησε με τη μόνιμη λειτουργία της λαϊκής αγοράς στην Ιπποκράτους.
«Να ξεκαθαρίσουμε πως εμείς στηρίζουμε τη λειτουργία των λαϊκών αγορών και θέλουμε ο κόσμος να μπορεί να έχει άνετη πρόσβαση σε αυτές. Ως εκ τούτου η επιφύλαξή μας έχει να κάνει με τη μόνιμη λειτουργία της διότι πρώτον θα επιβαρύνει σταθερά και μόνιμα μία μόνο γειτονιά και δεύτερον θα αποκλείσει κάποιες άλλες γειτονιές από την εύκολη πρόσβαση. Ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας ότι το Γαλάτσι είναι μια πόλη με μεγάλες κλίσεις, τότε οι κάτοικοι της Ακτημόνων ή των Καραγιαννέικων θα μείνουν χωρίς λαϊκή. Γι’αυτό και η πρόταση που καταθέτουμε είναι η εξής: Η λαϊκή της Ελ. Βενιζέλου να μεταφερθεί μέσα από την Πρωτοπαπαδάκη, στην πλευρά της Ελ. Βενιζέλου προς την πλατεία Κύπρου, η οποία όμως να λειτουργεί εκ περιτροπής με τη λαϊκή της Καραϊσκάκη για την οποία προτείνουμε να πάει στην Κουντουριώτου.»
Στο σημείο αυτό ο κ. Δήμαρχος παρενέβη για να εξηγήσει στον ομιλούντα αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του Σώματος πως ο Οργανισμός Λαϊκών Αγορών είχε στο παρελθόν απορρίψει το ενδεχόμενο μεταφοράς της λαϊκής επί της Κουντουριώτου με το αιτολογικό ότι δεν χωράνε. Και υπενθύμισε στον κ. Μαγκανάρη ότι οι κάτοικοι της Ακτημόνων εξυπηρετούνται από τη λαϊκή αγορά που γίνεται στην οδό Πλάτωνος.
Ο κ. Μαγκανάρης πάντως είπε πως είναι διατεθειμένος να ψηφίσει την πρόταση της διοίκησης (για την οδό Ιπποκράτους) αν αυτή συνδυαστεί με εκ περιτροπής λειτουργία της λαϊκής αγοράς στην Κουντουριώτου.

ΑΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ:

«ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΣΤΙΣ ΟΔΟΥΣ ΠΥΘΑΓΟΡΑ, ΑΛΑΜΑΝΑΣ, ΛΕΣΙΝΓΚ ΚΑΙ,
ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ, ΚΑΒΒΑΔΙΑ»
Η πρόταση της «Ενότητας για την Ανατροπή στο Γαλάτσι» είναι θα λέγαμε συγγενής με εκείνη της διοίκησης καθώς μιλά για μόνιμη λειτουργία της λαϊκής αγοράς της Τρίτης λίγα μέτρα πιο πέρα και συγκεκριμένα αυτή να καταλάβει όλη την οδό Πυθαγόρα, να συνεχίσει στην Αλαμάνας μέχρι την Κουρτίου, να κατέβει στη Λέσινγκ και αν χρειαστεί να πάρει και μέρος της Καββαδία.
«Συμφωνούμε πως η λαϊκή της Τρίτης δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει όπως είναι σήμερα. Γι’αυτό και σκοπός μας δεν είναι να έρθουμε σε αντιπαράθεση μαζί σας, κ. Δήμαρχε, αλλά να βρούμε όλοι μαζί μια λύση και να καταλήξουμε σε μια απόφαση, η οποία καλό θα ήταν να είναι ομόφωνη. Γι’αυτό και καταθέτουμε αυτή την πρόταση. Βέβαια, κι εμείς είμαστε κατά του να επιβαρυνθεί μια περιοχή μόνιμα. Άρα θα θέλαμε να βρούμε και μια εναλλακτική πρόταση για την Καραϊσκάκη, γιατί όχι αυτό που πρότεινε ο κ. Μαγκανάρης, την μεταφορά της στην οδό Κουντουριώτου» είπε ο κ. Άρης Παπαδοκωστόπουλος.
Ακούγοντας την πρόταση της «Ενότητας για την Ανατροπή στο Γαλάτσι», ο κ. Δήμαρχος εξέφρασε προς στιγμήν το ενδεχόμενο να σταλούν δύο προτάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο και «να δούμε τί θα γίνει». Ενδεχόμενο που τελικά δεν προχώρησε.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ:

«Ο,ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ»
Υπέρ της μετακίνησης της λαϊκής αγοράς της Τρίτης από τους δρόμους όπου λειτουργεί σήμερα αλλά κατηγορηματικά κατά της μόνιμης λειτουργίας της σε μία μόνο οδό, τάχθηκε ο κ. Γιάννης Μανιάτης της μείζονος μειοψηφίας.
«Να δείτε και την πρόταση της Τεχνικής Υπηρεσίας, η οποία είχε μελετήσει την περίπτωση της οδού Κουντουριώτου. Εάν δεν εξετάσετε την εναλλάξ λειτουργία της λαϊκής αγοράς, τότε σίγουρα μιλάμε για μια προσωρινή λύση και εμείς το μόνο που θα σας πούμε είναι καλή επιτυχία στην απόφαση που θα πάρετε.»

ΧΑΡΗΣ ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑΣ:
«ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΥΘΑΓΟΡΑ
ΕΝΑΛΛΑΞ ΜΕ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ»
Τη διαπίστωση πως η ολιγωρία των προηγούμενων διοικήσεων έχει φέρει μία πόλη στο να ζει τραγελαφικές καταστάσεις, ακόμα και μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, με αφορμή τη λειτουργία μιας λαϊκής αγοράς, εξέφρασε ο Χάρης Βουρδουμπάς της Λαϊκής Συσπείρωσης Γαλατσίου. Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν υπέρ και κατά σ’ όλες τις προτάσεις που ακούστηκαν και είπε:
«Εμείς συμφωνούμε με την εκ περιτροπής λειτουργία της λαϊκής αγοράς κι αυτό μας δυσκολεύει να τοποθετηθούμε υπέρ της πρότασής σας, κ. Δήμαρχε. Σας ακούσαμε, εκτός των άλλων, να μιλάτε και για τα έργα του μετρό στη Βεΐκου, τότε να είστε σίγουρος ότι μιλάτε για μια προσωρινή λύση διότι όταν η Βεΐκου θα είναι εργοτάξιο, θα διαπιστώσετε και σεις ο ίδιος πως δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει η λαϊκή αγορά μόνιμα στην Ιπποκράτους. Εμείς ακούγοντας όλες τις προτάσεις καταλήγουμε σ’ένα συγκερασμό της πρότασης που κατέθεσε η παράταξης της “Ενότητας για την Ανατροπή” με την εκ περιτροπής χρήση της οδού Κουντουριώτου.»
Τελικώς, την πρόταση της διοίκησης για μόνιμη λειτουργία της λαϊκής αγοράς στην οδό Ιπποκράτους και σε μέρος των οδών Πυθαγόρα και Λυσίου υπερψήφισαν οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης και οι Μ. Πρωτονοτάριος και Γ. Σκληράκης, κατά αυτής οι συνδυασμοί της Λαϊκής Συσπείρωσης (Γ. Χαραλαμπίδης), της «Ενότητας για την Ανατροπή» (Σπ. Παναγιώτου) και της «Νέας Αρχής για το Γαλάτσι» (Ν. Μαγκανάρης) ενώ λευκό ψήφισαν οι σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή