Ήτανε νέοι, ήταν παιδιά, κι έτυχε να ‘ναι και καλή σοδειά

Στις 15 Σεπτέμβρη του 1968, συγκροτείται το πρώτο καθοδηγητικό όργανο της ΚΝΕ, αρχίζοντας έτσι την υλοποίηση της σχετικής απόφασης του ΠΓ του ΚΚΕ, τον προηγούμενο μήνα. Μία βδομάδα αργότερα, στις 22 Σεπτέμβρη του ‘68, κυκλοφορεί το πρώτο παράνομο φύλλο του «Οδηγητή», της εφημερίδας της νεολαίας, που το συνοδεύει – από την πρώτη κιόλας στιγμή – το γνωστό τετράστιχο από το ομώνυμο ποίημα του Κώστα Βάρναλη.
«Δεν είμαι εγώ σπορά της Τύχης
Ο πλαστουργός της νιας ζωής
Εγώ είμαι τέκνο της ανάγκης
Και ώριμο τέκνο της οργής»

Την ίδια μέρα, συγκροτείται το Κεντρικό Γραφείο της ΚΝΕ, ενώ μετά από ένα χρόνο και επίπονες προσπάθειες σε συνθήκες σκληρής παρανομίας, τον Οκτώβρη του 1969, συνέρχεται στην Αθήνα η Πρώτη Συνδιάσκεψη της ΚΝΕ, εγκρίνοντας το Καταστατικό και την Ιδρυτική Διακήρυξη προς την ελληνική νεολαία και εκλέγοντας το Κεντρικό Συμβούλιο και τον Γραμματέα του.
Η συγκρότηση της ΚΝΕ έγινε λίγους μήνες μετά από τη 12η Ολομέλεια, την κρίση στο ΚΚΕ και τη διάσπαση από την ομάδα των αναθεωρητών. Τα πρώτα βήματα της οργάνωσης έγιναν εν μέσω της χούντας των συνταγματαρχών, στις πιο σκληρές και δύσκολες συνθήκες παρανομίας. Η ΚΝΕ γαλουχήθηκε κι ατσαλώθηκε στον αντιδικτατορικό αγώνα, έδωσε όλες της τις δυνάμεις, συμβάλλοντας καθοριστικά στις κινητοποιήσεις της σπουδάζουσας νεολαίας, στη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου, το Νοέμβρη του ‘73.
Δεν έλειψε ποτέ από το μετερίζι του αγώνα, από κάθε μικρή και μεγάλη διεκδίκηση των νέων, σε χώρους δουλειάς κι αμφιθέατρα, όπου κινείται, δρα και εργάζεται η νεολαία.
Στην ηρωική αλλά δύσκολη περίοδο της Μεταπολίτευσης, στα χρόνια των αντεπαναστατικών ανατροπών, της κρίσης του κομμουνιστικού κινήματος και της ΚΝΕ ειδικότερα, που γνώρισε δύο σημαντικές διασπάσεις, το ‘89 – και το ‘91 – αλλά πήγε κόντρα στο ρεύμα και στάθηκε ξανά στα πόδια της, στην ανηφόρα της ανασυγκρότησης, το μαθητικό κίνημα και τις καταλήψεις επί Αρσένη, τις αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις, τους αγώνες της εργατικής τάξης ως τις μέρες μας. Η ΚΝΕ βάδισε στα βήματα της ηρωικής ΟΚΝΕ του Μεσοπολέμου και της Αντίστασης, συνέχισε τις καλύτερες παραδόσεις των Λαμπράκηδων, απέδειξε ότι έχει βαθιές ρίζες στο λαό και δεν μπορούν να την ξεριζώσουν οι καταιγίδες και τα πισωγυρίσματα, όσο εξακολουθεί να υπάρχει ταξική πάλη και η κοινωνική αδικία που την γεννάει.
Η ΚΝΕ γιορτάζει τα δικά της γενέθλια, μαζί με την κορύφωση του ταξιδιού του Φεστιβάλ της, κι ετοιμάζεται να γιορτάσει του χρόνου τα 50 χρόνια δράσης και λειτουργίας της, μαζί με τα 100 χρόνια του ΚΚΕ. Γιατί τα μέλη της έρχονται από πολύ μακριά και πηγαίνουν πολύ μακριά. Και κόντρα στο στερεότυπο για τη στείρα άρνηση («ΟΧΙ»), ξέρουν να λένε στη ζωή το μέγα ΝΑΙ, κι όσα ΟΧΙ αυτό προϋποθέτει.
Το τριήμερο του φεστιβάλ περιλαμβάνει και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με μουσικά αφιερώματα στούς, Μίκη Θεοδωράκη – Δημήτρη Μητροπάνο – Νίκο Γκάτσο – Μάνο Λοίζο,με ερμηνευτές τους – Βασίλη Παπακωνσταντίνου – Μίλτο Πασχαλίδη – Μαρία Φαραντούρη – Ασπασία Στρατηγού Γιώργο Νταλάρα – Μανώλης Μητσιάς – Καρυοφυλλιά Καραμπέτη – Μελίνα Ασλανίδου – Δημήτρη Μπάση – Βασίλη Κορακάκη – Κώστα τριανταφυλλίδη – Βασίλης Λέκκας – Κίτρινα Ποδήλατα – Ζωή Παπαδοπούλου.
«Το μέλλον δεν θα ΄ρθει απο μονάχο του… αν δεν παρουμε μέτρα κι εμείς» Θάνος Μικρούτσικος – Ρίτα Αντωνοπούλου – Κώστας Θωμαίδης – Πάνος Μπούσαλης
Συναυλίες, με τους Παντελή Θαλασσινό – Δημήτρη Μυστακίδη – Μαθητικά συγκροτήματα – Rebellion Connexion και Φρανκ – Dead South Dealers – Mother of Millions – Pulse R – Sober on Tuxedos – Υπεραστικοί – Strofi Band – Πένυ Μπαλτατζή – Ησαία Ματιάμπα – Μύρωνα Στρατή – George Zervos – Imam Baildi
Λαϊκό γλέντι με την Γλυκερία
Ποντιακό γλέντι με τους Ηλία Υφαντίδη – Παναγιώτη Κοπαλίδη – Νώντα Κυργιάκης
Ικαριώτικο γλέντι με τον Νίκο Φάκαρο
Ρεμπέτικο γλέντι, Ο Τζώρτζης και το «Ανηφόρι»
Γλέντι με τον Κώστα Μακεδόνα.
Stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή