Οι 10+1 τροφές ευτυχίας

ΜΟΔΑ - ΟΜΟΡΦΙΑ
Οι 10+1 τροφές ευτυχίας
Η διατροφή συνδέεται με το πώς νιώθουμε, σύμφωνα με νέες έρευνες, καθώς τα υψηλά επίπεδα της σεροτονίνης που εκκρίνονται στον εγκέφαλο όταν καταναλώνουμε συγκεκριμένες τροφές αυξάνουν την αίσθηση της χαράς και της ικανοποίησης.

Για αυτό και πολλές φορές, ο ανθρώπινος οργανισμός σε περιόδους συναισθηματικής αδυναμίας έχει ανάγκη από σοκολάτα ή ζάχαρη κι έτσι, μας δημιουργείται η επιθυμία να φάμε κάτι γλυκό.
Σύμφωνα με τον δόκτορα Μανουέλ Σάντσεθ, υπεύθυνο διατροφολόγο και διευθυντή της κλινικής «Πλάνας» στη Βαρκελώνη: «Το κεντρικό νευρικό σύστημα χρειάζεται γλυκόζη και τρυπτοφάνη για να συνθέσει σεροτονίνη και να λειτουργήσει. Αν τα επίπεδα σεροτονίνης είναι χαμηλά στο αίμα, τότε προκαλείται δυσφορία, εκνευρισμός, αδυναμία και τρέμουλο, τα οποία οδηγούν σε κακή διάθεση».
Έτσι, προκειμένου να υπάρχει ο συνδυασμός της καλής διατροφής και της έκκρισης σεροτονίνης – της επονομαζόμενης «ορμόνης της ευτυχίας» – οι επιστήμονες συστήνουν την κατανάλωση των εξής τροφών:
– Αποξηραμένα φρούτα. Περιέχουν μαγνήσιο και λειτουργούν ως ασπίδες στον οργανισμό απέναντι στο στρες. Συμβάλλουν στη μείωση του άγχους και στην καλύτερη ποιότητα ύπνου.
– Ψάρι, κρέας και αυγά. Πλούσια σε υδατάνθρακες, αλλά και σε τρυπτοφάνη. Ειδικά για το αυγό, η τρυπτοφάνη «κρύβεται» στον κρόκο.
– Μπανάνα, ανανάς, αβοκάντο και δαμάσκηνο. Πρόκειται για τα πιο πλούσια σε φρούτα σε τρυπτοφάνη, βασικό αμινοξύ που προάγει την έκκριση σεροτονίνης. Είναι ό,τι πρέπει για ανθρώπους με προβλήματα αϋπνίας.
– Πορτοκάλι (και άλλα εσπεριδοειδή) και ακτινίδιο. Η βιταμίνη C είναι εξίσου σημαντική για την καλή διάθεση, καθώς θωρακίζει το ανοσοποιητικό εκτός από τις άλλες ασθένειες και από το άγχος.
– Λίγη σοκολάτα. Η σοκολάτα και τα παράγωγά της, όταν καταναλώνονται με μέτρο και με τους σωστούς διατροφικούς συνδυασμούς έχουν οφέλη για τον οργανισμό και προσφέρουν (κυρίως η μαύρη σοκολάτα) ενέργεια και καλή διάθεση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή