Στον Φελίπε Γκονζάλες θα απονείμει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης το φετινό Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών

Δήμος Αθηναίων
Στον Φελίπε Γκονζάλες θα απονείμει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης το φετινό Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών

Στον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες θα απονείμει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης το «Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών» που δίνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά στο πλαίσιο του θεσμού του 5ου New York Times Athens Democracy Forum, που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης θα απονείμει το βραβείο στον Ισπανό πρώην πρωθυπουργό την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου, σε ειδική τελετή στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, αμέσως μετά την κεντρική εκδήλωση του 5ου New York Times Athens Democracy Forum.
Ο Φελίπε Γκονζάλες υπήρξε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ισπανίας που σφράγισε με τη στάση και το έργο του την εδραίωση της δημοκρατίας στην εποχή μετά την δικτατορία του Φράνκο, στην Ισπανία. Παράλληλα εργάστηκε με αφοσίωση και έμπνευση για τα ιδανικά του Ευρωπαϊκού σχεδίου.
Το βραβείο αποτελεί μία πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη, που θεσμοθετήθηκε από τον δήμο Αθηναίων το 2016 και απονέμεται κάθε χρόνο περί την 15η Σεπτεμβρίου, ημέρα που έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Δημοκρατίας. Με το Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών, ο δήμος Αθηναίων τιμά άτομα ή οργανισμούς με διεθνές κύρος και αναγνώριση, που το έργο, η δουλειά αλλά και η ηθική τους ακεραιότητα, προασπίζουν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το 1ο Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών είχε απονεμηθεί το 2016 στον κ. Kenneth Roth, εκτελεστικό διευθυντή του Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Human Rights Watch
Το Βραβείο Δημοκρατίας της Πόλης των Αθηνών, φιλοτεχνήθηκε και κατασκευάστηκε από τη διεθνούς φήμης πολυβραβευμένη σχεδιάστρια, κυρία Έλενα Βότση. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο μετάλλιο δύο όψεων, το οποίο στη μία πλευρά αποτυπώνει τη δύναμη του «Δήμου», του πλήθους των πολιτών, όπου ενωμένοι έχουν τη δύναμη για τα μεγάλα και τα σπουδαία, με τον άνθρωπο στο επί-κέντρο. Στη δεύτερη όψη, χαράσσεται ο χάρτης (έτσι όπως αυτός εμφανίζεται στους σύγχρονους οδηγούς που οι επισκέπτες κρατούν στα χέρια τους) εστιάζοντας όμως στην Αρχαία Αγορά, όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία.
Ποιος είναι ο Φελίπε Γκονζάλες
O Φελίπε Γκονζάλες είναι εργατολόγος. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) και Πρόεδρος της κυβέρνησης της Ισπανίας μεταξύ 1982 και 1996. Στη διεθνή σκηνή διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο οποίος εκπροσώπησε τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας και Πρόεδρος της Ομάδας Προβληματισμού για το Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής Παρακολούθησης, Προτροπής και Επαλήθευσης της Εφαρμογής της Ειρηνευτικής Συμφωνίας της Κολομβίας (CSIVI). Έχει αναγνωριστεί με Διεθνή βραβεία όπως το Βραβείο Καρλομάγνου, το Βραβείο Κaρόλου Β’ της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Yuste και το Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών 2017.
Τι είναι το Athens Democracy Forum
Το Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών θα απονεμηθεί με την ευκαιρία της πραγματοποίησης του 5ου Φόρουμ Δημοκρατίας της Αθήνας – 5th New York Times Athens Democracy Forum, που πραγματοποιείται από τις 13 έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2017 και διοργανώνεται από τους «New York Times» σε συνεργασία με το Ταμείο Δημοκρατίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, την εφημερίδα «Η Καθημερινή» και τον Δήμο Αθηναίων. Στο συνέδριο επιφανείς πολιτικοί, επιχειρηματίες, ηγέτες, οικονομολόγοι και ακαδημαϊκοί συμμετέχουν σε ένα ανοιχτό διάλογο για τις πιεστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η φιλελεύθερη δημοκρατία, οι θεσμοί και το οικονομικό μας σύστημα.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή