Η Παιδεία παίζει

Φίλοι μου, συνήθως το τελευταίο άρθρο της σεζόν έχει κάποιο χιούμορ και αναφέρεται στο καλοκαίρι, σε ουζο-τσίπουρα, μπύρες, γουρνοπούλες, πανηγύρια, ψαρέματα θαλάσσης και στεριάς και διάφορα άλλα τινά. Φέτος όμως η διάθεση δεν είναι και τόσο καλή με όλα αυτά που συμβαίνουν και με το ότι η εφορία που θα πληρώσουμε είναι σχεδόν διπλάσια από πέρυσι με τα ίδια όμως εισοδήματα. Αυτό μας έχει αποδιοργανώσει πλήρως. Βέβαια τα θέματα είναι ουκ ολίγα, αλλά στην προκειμένη περίπτωση, λόγω ευαισθησίας, θα αναφερθώ για άλλη μια φορά στην παιδεία με αφορμή τον νόμο που συζητήθηκε προχθές στην Βουλή.

Για την συγκεκριμένη πρόταση νόμου είχα ξαναγράψει όταν βγήκε στην διαβούλευση (μη ξεχνάτε, δημιούργημα του Γ. Παπανδρέου είναι όπως η Διαύγεια) πριν από ένα μήνα περίπου. Ο ΠΑΛΜΟΣ μπορεί να επαίρεται διότι ήταν το πρώτο ΜΜΕ που σχολίασε τον νόμο!! Είδα, λοιπόν, στην Βουλή να λένε το μακρύ τους και το κοντό τους. Ουδείς όμως ασχολήθηκε πραγματικά και ουσιαστικά με το εθνικό θέμα που λέγεται ΠΑΙΔΕΙΑ.
Ένα πολύ σημαντικό θέμα είναι το πανεπιστημιακό άσυλο και η άποψη του υπουργού παιδείας επ’ αυτού. Κατ’ αρχάς είναι γνωστό ότι σε κάποια πανεπιστήμια έχουν τελεστεί και συνεχίζουν να τελούνται παραβατικές πράξεις του κοινού ποινικού δικαίου. Ουδείς παρεμβαίνει. Προσέξτε τώρα την άποψη του Γαβρόγλου στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, την περασμένη Παρασκευή, το βράδυ. «Δεν θέλουμε να επεμβαίνει η αστυνομία στο πανεπιστήμιο όταν τελούνται ποινικές πράξεις, διότι όταν γίνεται συνέλευση φοιτητών ανάβουν τα αίματα και αν επέμβει η αστυνομία παρεμβαίνει στην πανεπιστημιακή διαδικασία». Δηλαδή η μη επέμβαση της αστυνομίας, όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις, γίνεται για την προστασία των φοιτητικών συνελεύσεων ώστε μια οργανωμένη μικρή μειοψηφία να πάρει αποφάσεις ερήμην του συνόλου των φοιτητών και καθαρά για κομματικούς λόγους. Δεν άκουσα ποτέ κανέναν να ζητά πανεπιστημιακό άσυλο για την ελευθερία στην έρευνα, για την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία της σκέψης που είναι ουσιαστικά η πεμπτουσία του ασύλου.
Το πανεπιστημιακό άσυλο προσδιορίζεται στην ελευθερία έκφρασης και επιβολής της άποψης της οργανωμένης κομματικής μειοψηφίας. Αυτό προστατεύει αυτός ο νόμος όπως εννοούσε ο Γαβρόγλου.
Είδαμε λοιπόν προχθές μια συζήτηση στη Βουλή που μόνο στο πρόβλημα της παιδείας δεν αναφέρθηκε. Ο δε Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι ως κυβέρνηση θα καταργήσει τον εν λόγω νόμο, ο οποίος με 153 ψήφους θα καταργήσει τον νόμο των 250 ψήφων της Διαμαντοπούλου, ο οποίος είχε καταργήσει έναν άλλο νόμο. Δεν μας σώζει τίποτα… Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της παιδείας στην Ελλάδα είναι η τροποποίηση του Συντάγματος και η εισαγωγή της έννοιας της ισχυρής πλειοψηφίας, την οποία έχω αναλύσει σε παλαιότερα άρθρα.
Τη στιγμή που στη Βουλή έγινε ένα μπάχαλο για το μπάχαλο της παιδείας, τη ίδια στιγμή που χιλιάδες ικανοί νέοι Έλληνες επιστήμονες φεύγουν γιατί δεν δέχονται, βλέπετε, να τους πιάνουν κορόιδα κάτι τύποι σαν τον Γαβρόγλου και διάφοροι άλλοι κομματικοί καρεκλοκένταυροι, ας δούμε τι γίνεται στον έξω κόσμο. Στον κόσμο όπου η ελληνική νεολαία θριαμβεύει μέσα σε ένα ορθολογικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον και η οποία θα μπορούσε να ήταν πρωτοπόρα και εδώ αν είχαμε ένα σοβαρό πολιτικό σύστημα.
Πήγα λοιπόν σε μια παρουσίαση για την «Ψηφιακή Στρατηγική» στο Ίδρυμα Νιάρχου πριν δύο εβδομάδες. Από την Ακαδημία Αθηνών έγινε αναφορά για τα 10 επαγγέλματα του κοντινού μέλλοντος με υψηλή ζήτηση. Θα σας τα αναφέρω με ελαττούμενη σειρά ζήτησης και με ένα μικρό σχολιασμό για το κάθε ένα απ’ αυτά. Το πρώτο λοιπόν είναι ο Neuro-Ιmplant Τechnician. Αυτός ο ειδικός θα σου καρφώνει ένα «τσιπάκι» στο δάκτυλο, στον αυχένα, στο αυτί ή μέσα στο κεφάλι και θα δίνει πληροφορίες όπως στοιχεία ταυτότητας πιστωτική κάρτα κτλ. Θα μπορεί να ελέγχει και φυσιολογικές λειτουργίες και θα είναι μεγάλη ανακούφιση και βοήθεια για τους παραπληγικούς. Ξέρετε, η επιστημονική έρευνα σήμερα δεν στηρίζεται μόνο στην χρηματοδότηση του κράτους όπως λένε οι δικοί μας σοσιαλιστές που ζουν στην εποχή του Λένιν, αλλά γίνεται με την συνεργασία διαφόρων φορέων και με τα χρήματα βεβαίως, αλλά κυρίως με τον επιστήμονα ερευνητή. Η Ελλάδα έχει ανθρώπους. Δεν έχει νόημα να ξεκινήσουμε μοναχική έρευνα, αλλά να συνεργαστούμε με τους γίγαντες του τομέα που είναι οι ΗΠΑ και οι χώρες της ΕΕ. Φαντάζεστε τα κέρδη που θα υπάρξουν για την οικονομία μας όταν αυτά τα εμφυτεύματα γίνουν κοινός τόπος και εμείς είμαστε οι ειδικοί; Δεν μπορεί όμως αυτό να γίνει σήμερα γιατί η φιλοσοφία του εκπαιδευτικού μας συστήματος είναι έρευνα για την έρευνα και μακριά από επιχειρήσεις και την οικονομική εκμετάλλευση των ερευνητικών αποτελεσμάτων.
Το δεύτερο επάγγελμα είναι το λεγόμενο Urban farmer, δηλαδή αγρότης πόλης. Ήδη στο κέντρο της Ν. Υόρκης παράγονται σε ταράτσες χιλιάδες μαρούλια κάθε μέρα και οι παραγωγοί τους τροφοδοτούν εκατοντάδες καταναλωτές. Ο ειδικός εδώ καλείται να αντιμετωπίσει προβλήματα ποιοτικής και οικονομικής παραγωγής σε μικρό χώρο με περιορισμένους πόρους. Η γεωπονική επιστήμη έρχεται αρωγός και κάποια στιγμή θα δούμε τις πολυκατοικίες να παράγουν λαχανικά για όλους τους ενοίκους.
Το τρίτο κατά σειρά επάγγελμα είναι ο Virtual reality experience designer (Σχεδιαστής εμπειριών εικονικής πραγματικότητας). Για να καταλάβετε χοντρικά, φανταστείτε το εξής: Βρίσκομαι μετανάστης στην Αμερική. Στην Αθήνα τον επόμενο χειμώνα κατεβαίνει στην παραλιακή το καλύτερο καλλιτεχνικό σχήμα. Θέλω να ζήσω σχεδόν πραγματικά το κλίμα στην πίστα και ακόμη περισσότερο να με δω να χορεύω αγκαλιά με την Άντζελα Δημητρίου. Αυτή τη φανταστική πραγματικότητα θα φτιάχνει ο εν λόγω σχεδιαστής. Θα φοράς μια κάσκα και θα ζεις σε μια άλλη ζωή. Το θέμα εδώ μπλέκει πολύ γιατί κάποιος μπορεί να ζητήσει sex με την Αντζελίνα Τζολί. Σχεδόν θα ζήσει αυτή την εμπειρία. Η Τζολί όμως θα ζητήσει δικαιώματα και ποια θα είναι αυτά; Τι παίζει εδώ δεν μπορούμε ακόμη να γνωρίζουμε, αλλά το επάγγελμα σε τρία χρόνια το αργότερο θα είναι ένα must.
Ερχόμαστε τώρα στον θάνατο του οικοδόμου και πολλών άλλων επαγγελματιών. Είναι ο 3-D Printer Design Specialist. Είναι ο ειδικός της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Υπάρχουν σήμερα τέτοιοι εκτυπωτές με κόστος 200 ευρώ και μπορείς να σχεδιάσεις ότι μικροαντικείμενο φανταστείς με ειδικές πλαστικές πάστες που αφού στερεοποιηθούν, το παραχθέν αντικείμενο δεν διαφέρει από το εργοστασιακό. Φαντάζεστε να παράγετε τις δικές σας καρέκλες, τους προφυλακτήρες των αυτοκινήτων σας και πολλά άλλα; Τι θα λέγατε όμως για έναν μεγάλο σαν γερανό εκτυπωτή που θα σου χτίζει το σπίτι με τσιμέντο; Θα ξεκινά την δουλειά και θα χρειάζεται 2 με 3 άτομα για τροφοδοσία, θα δουλεύει νυχθημερόν και σε μια βδομάδα το πολύ το σπίτι θα είναι έτοιμο. Καταλαβαίνετε τι θα γίνει σε δέκα χρόνια ίσως και λιγότερο; Πάνε τα οικοδομικά ένσημα του ΙΚΑ. Βέβαια το κράτος θα φορολογήσει τις μηχανές. Θα το δούμε και αυτό.
Ακολουθεί ο Smart home handyperson (διαχειριστής έξυπνου σπιτιού). Ήδη το επάγγελμα υπάρχει στην Αμερική και πιστεύω ότι αν ξεκινήσει η οικοδομή θα έχουμε και εδώ ειδικούς. Θυμηθείτε την διαφήμιση με το WiFi του AirCondition. Λίγο από έξυπνο σπίτι είναι. Το κανονικό είναι να λες στο κλιματιστικό να δουλεύει ή να πιάνεις κουβέντα μαζί του.
Μετά έρχεται ο Remote health care specialist (Ο ειδικός για το έλεγχο της υγείας από απόσταση). Πόσοι ηλικιωμένοι και μοναχικοί ασθενείς υπάρχουν; Ξεχνούν να πάρουν τα χάπια τους, την πίεση, το ζάχαρο κτλ. Ο ειδικός από το άνετο γραφείο του θα μπορεί με ευκολία όχι μόνο να προσαρμόζει τα ηλεκτρονικά του σπιτιού να παρακολουθούν τον ασθενή, αλλά να δίνει και οδηγίες μέσω αυτών.
Το επόμενο που μου έκανε εντύπωση είναι ο End-of-life planner (Δηλαδή ο σύμβουλος όταν πρόκειται να πεθάνει κάποιος). Πόσα πράγματα είναι που πρέπει να γίνουν; Χρειάζεται οργάνωση και για αυτό… Μια πρωτόγονη σχετική πράξη ήταν η απόφαση του Σάκη Μπουλά που είχε προπληρώσει τους καφέδες για την κηδεία του. Πολύ καλό και προσοδοφόρο επάγγελμα θα είναι!!!
Υπάρχουν άλλα τρία επαγγέλματα, αλλά δεν μας παίρνει ο χώρος. Απλώς τα αναφέρω. Professional triber (team director), Freelance professor και Personal brand and coach manager. Όπως βλέπετε ο κόσμος με όχημα την παιδεία προχωρά χωρίς εμάς και εμείς εδώ συνεχίζουμε το χαβά μας.
Εύχομαι φίλοι μου να περάσετε καλά αυτό το καλοκαίρι, να γλεντήστε όσο σας επιτρέπει η εφορία και στο φιλαράκι μας που περνά δύσκολα αυτές τις μέρες εύχομαι να τελειώνει γρήγορα γιατί τα τσίπουρα περιμένουν στον Αγ. Ανδρέα στο Κατάκωλο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή